Teiginiai

Rašytojas Jurajus Cintula pasikėsino nužudyti Slovakijos premjerą Robertą Fico, nes palaiko Ukrainą. Jis yra vedęs perpus jaunesnę pabėgėlę iš Ukrainos, kuri pakurstė savo vyrą atkeršyti prorusiškam premjerui.

Verdiktas

Melas. Nors J. Cintula neslėpė savo palaikymo Ukrainai ir nepritarė Slovakijos valdžios sprendimui jos neberemti, policija neįvardijo, kad tokia jo pozicija buvo motyvas pasikėsinti į R. Fico gyvybę. Be to, melas ir tai, kad J. Cintula yra vedęs perpus jaunesnę ukrainietę.

Melo detektoriaus komentaras

Žiniasklaida pranešė, kad gegužės 15 dieną Slovakijos premjero R. Fico ministrų kabinetas surengė išvažiuojamąjį posėdį Handlovoje. Premjerui panorus pasveikinti į aikštę atėjusius žmones, tarp jų buvęs J. Cintula išsitraukė ginklą ir penkis kartus šovė į premjerą.

R. Fico sraigtasparniu buvo nugabentas į Banská Bystrica ligoninę, kur jam buvo atlikta penkias valandas trukusi operacija. Šiuo metu jo gyvybei joks pavojus negresia.

Kitą dieną policija šauliui pateikė kaltinimus pasikėsinimu nužudyti. Jam gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Klaidinanti žinutė

Slovakijos vidaus reikalų ministras Šutajus Eštokas teigė, kad policija dirba tik su viena pasikėsinimo į premjerą R. Fico versija ir kad tai buvo politiškai motyvuotas veiksmas. Jis pareiškė, kad užpuolikas nėra jokios radikalizuotos grupuotės narys ir buvo vienišas vilkas. Š. Eštokas taip pat patvirtino, kad premjerą užpuolęs vyras dalyvavo antivyriausybiniuose protestuose (čia).

Vasarį J. Cintula buvo nufotografuotas prisijungęs prie protesto Bratislavoje prieš R. Fico siūlomus baudžiamojo įstatymo pakeitimus, kuriais siekiama sumažinti bausmes už korupciją ir ekonominius nusikaltimus. Per pastaruosius kelis mėnesius tūkstančiai slovakų protestavo prieš, jų nuomone, populistinės R. Fico vyriausybės planus sugriauti demokratines institucijas, ypač visuomeninį transliuotoją (čia).

Kai buvo sulaikytas J. Cintula, socialiniuose tinkluose iškart pasirodė vaizdo įrašas. Jame šaulys teigia: „Aš tai padariau, nes nesutinku su savo šalies vyriausybės politika“ (čia). Neaišku, kas nufilmavo šį vaizdo įrašą ir kaip jis pateko į internetą.

J. Cintulos sūnus Slovakijos portalui Aktuality.sk sakė nė neįsivaizduojantis, ką ketino padaryti jo tėvas. Jis tvirtino, kad J. Cintula niekada atvirai nekalbėjo apie jokį politiko užpuolimą ar bandymą nužudyti. Sūnus neigė, kad tėvas turėjo psichologinių problemų. Į klausimą, ar jo tėvas puoselėjo neapykantą „Smer“ lyderiui R. Fico, jis neatsakė. „Aš jums pasakysiu taip – jis už jį nebalsavo. Tai viskas, ką apie tai galiu pasakyti“ (čia).

Melas ir tai, kad J. Cintulos žmona buvo perpus jaunesnė ukrainietė pabėgėlė. Kaimynai žurnalistams liudijo, kad „jie visada vaikščiojo ir susikibę rankomis, tiesiog maloni pensininkų pora“, kuriai visai neseniai gimė anūkė (čia).

Vaizdo įraše, kuriame galima pamatyti, kaip pareigūnai iš buto dėl saugumo išlydi J. Cintulos žmoną, taip pat galima įžvelgti, kad ji nėra jaunuolė. Nors moteris dengia savo veidą, tačiau kūnas ir eisena išduoda, kad ji tikrai nėra perpus jaunesnė už 71-erių J. Cintulą (čia).

Tai, kad skleidžiamas melas, jog J. Cintula į R. Fico gyvybę pasikėsino dėl premjero požiūro į Ukrainą, galima paaiškinti tuo, kad ši tema Slovakijoje yra skaldanti, be to, galimai siekiama pateisinti prorusišką vyriausybės vadovą.

Slovakija nuo pat karo pradžios buvo ištikima Kijevo rėmėja, dovanojo ginklus ir atvėrė sienas nuo karo bėgantiems ukrainiečiams. Tačiau naujasis Slovakijos ministras pirmininkas R. Fico pernai rudenį paskelbė, kad nustos tiekti ginklus Ukrainai (čia).

Be to, po kelių mėnesių jis paskelbė dar vieną skandalingą pareiškimą. Jis pareiškė, kad vienintelis būdas užbaigti Rusijos karą prieš Ukrainą yra Kijevui atiduoti dalį savo teritorijos Rusijai, ir pakartojo nepritariantis Ukrainos narystei NATO (čia).

Tuo metu apklausos rodo, kad 41 proc. slovakų mano, kad Rusija yra kalta dėl karo Ukrainoje, o daugiau nei pusė Slovakijos gyventojų tvirtina, kad atsakomybė už karinę agresiją Ukrainoje tenka užpultai Ukrainai arba Vakarams (čia).

Nepaisant to, slovakai, supykę dėl jų vyriausybės atsisakymo suteikti karinę pagalbą Ukrainai kovai su Rusijos invazija, surinko beveik 2 mln. eurų. Slovakija atsisakė dalyvauti Čekijos vyriausybės vadovaujamame plane nupirkti Ukrainai šimtus tūkstančių artilerijos šovinių, prie kurio prisijungė mažiausiai 15 sąjungininkų. Tačiau paprasti slovakai surinko pinigus, kad reikiama artilerija pasiektų Ukrainą (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją