Teiginiai

83 pproc. moterų, kuriuos per pirmuosius du trimestrus pasiskiepijo skiepijusių „Pfizer“ arba „Moderna“ vakcinomis, patyrė persileidimą.

Verdiktas

Melas. Visų atliktų mokslinių tyrimų išvada vienareikšmiška – nėra įrodymų, kad vakcinos nuo COVID-19 yra susijusios su padidėjusia persileidimo rizika.

Melo detektoriaus komentaras

Informaciją apie tariamai neigiamą skiepų nuo koronaviruso poveikį besilaukiančioms moterims paskleidė gerai žinomas vakcinų priešininkas ir sąmokslo teorijų kūrėjas Alex Jones, kuris iš tokių skleidžiamų melagienų uždirba solidžius pinigus (čia) .

Sudėtinga pasakyti, kodėl jis nurodė, kad persileidimą patiria 83 proc. moterų, tačiau galima numatyti, kad jis pakartojo prieš trejus metus paskleistą melą, kai buvo teigiama, kad „tyrimas apie COVID vakcinų poveikį nėštumo metu rodo, kad 82 proc. respondentų patyrė persileidimą“.

Melaginga žinutė

Tačiau faktų tikrintojai įrodė, kad šis teiginys yra klaidingas, pagrįstas neteisingu skaičiavimu ir visiškai iškraipantis tikrojo tyrimo rezultatus (čia).

Tyrimo metu buvo išnagrinėti 827 moterų, kurios buvo paskiepytos nuo COVID-19 ir kurių nėštumas baigtas, įrašai, o tai reiškia, kad nėštumas baigėsi gyvu gimimu, savaiminiu ar dirbtiniu abortu, negyvagimimu ar negimdiniu nėštumu. Nustatyta, kad 13,9 proc. tų moterų pranešė apie nėštumo praradimą, iš kurių 12,6 proc. buvo persileidimai. Tyrimo metu nustatyta, kad šie rodikliai buvo normalaus diapazono ribose, o preliminarios išvados neparodė „akivaizdžių saugumo signalų“ tarp moterų, kurios buvo paskiepytos mRNR Covid-19 vakcinomis.

Tačiau melagienų skleidėjai teigė, kad 12,6 proc. persileidimo skaičius buvo neteisingas, nes dauguma moterų buvo paskiepytos trečiąjį trimestrą, kai „neįmanoma patirti persileidimo“. Todėl teigta, kad tikrasis persileidimų dažnis buvo 82 proc. Tai buvo apskaičiuota atmetus visus 700 gyvus vaikus pagimdžiusių dalyvių, kurie buvo paskiepyti trečiąjį trimestrą. Tai paliko 127 žmones, kurie buvo paskiepyti per pirmuosius du trimestrus, iš kurių 104 (82 proc.) patyrė persileidimą. Šis argumentas yra neįtikėtinai klaidinantis (čia).

„Apie 10–25 proc. žinomų nėštumų baigiasi persileidimu, tačiau tikrasis skaičius greičiausiai didesnis, nes daugelis persileidimų įvyksta anksčiau, nei moteris suvokia, kad yra nėščia“, – „Reuters“ sakė JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro atstovas. „Dauguma persileidimų įvyksta dėl to, kad vaisius vystosi nenormaliai. Apie 50 proc.persileidimų yra susiję su papildomomis arba trūkstamomis chromosomomis. CDC ekspertai toliau tirs vakcinacijos nuo COVID-19 poveikį nėštumui ir atidžiai stebės visus saugumo klausimus“, – pridūrė atstovas (čia).

Naujausi tyrimai apie COVID-19 vakcinų poveikį nėščiosioms buvo paskelbti pernai ir išvados yra vienareikšmiškos – nėra įrodymų, kad vakcinos nuo COVID-19 yra susijusios su padidėjusia persileidimo rizika; vakcinuotų moterų persileidimo rizika yra šiek tiek mažesnė (čia ir čia).