Teiginiai

Floridoje nufilmuotame vaizdo įraše matosi, kaip sraigtasparnis purškia kenksmingus nuodus.

Verdiktas

Melas. Nufilmuotame vaizdo įraše sraigtasparnis paskleidė mėlynos spalvos dūmus, nes kažkas šventė gimsiančio berniuko lytį. Floridos valstijoje galima užsisakyti sraigtasparnį, kad šis sudalyvautų gimsiančio kūdikio lyties atskleidimo šventėje. Dūmams naudojami spalvoti, vandenyje tirpūs, milteliai.

Melo detektoriaus komentaras

„Floridoje malūnsparnis dienos šviesoj krato kažkokią žydrą medžiagą ant žmonių galvų“, – nuogąstaujama socialiniuose tinkluose.

Viena „TikTok“ naudotoja paskelbė filmuotą medžiagą rugpjūčio 18 d. Įrašo komentaruose autorė nurodo, kad sraigtasparnį užfiksavo netoli pietryčių Floridos Kokonut-kryk (angl. Cocunut Creek) miesto ir įtaria, jog jis purškia nuodus (čia).

Tačiau skleidžiami dūmai veikiau primena lyties atskleidimo vakarėlį, nei JAV valdžios piktadariškus kėslus. Ne vienas „TikTok“ įrašo komentatorius užsiminė, kad jiems tai taip pat primena gimsiančio kūdikio lyties atskleidimo vakarėlį.

Klaidinanti žinutė

Būsimi tėvai paprašo gydytojo, kuris atlieka tyrimą ultragarsu, neatskleisti vaiko lyties, bet paprašo atsakymą užrašyti ant lapelio ar įdėti į voką. Tada būsimi tėvai nusprendžia (su šeimos pagalba, užsisako paslaugą ir t.t.) kaip atskleisti gimsiančio vaiko lytį. Svarbiausias šventės akcentas – mėlyna arba rožinė spalva. Tokiu būdu atskleidžiama, ar gimė berniukas, ar mergaitė.

Netoli Kokonut-kryk veikia bent kelios privačios sraigtasparnių įmonės, kurios siūlo atskleisti gimsiančio vaiko lytį ypatingu būdu – jie iš sraigtasparnio paskleidžia mėlynos arba rožinės spalvos dūmus. Šios įmonės skrydžius atlieka su „Robinson R44“, o panašų sraigtasparnį galima išvysti „TikTok“ vaizdo įraše (čia).

„Melo detektorius“ susisiekė su viena iš tokių įmonių pasiteirauti dėl naudojamų dūmų sudėties. Nors atsakymo nepavyko gauti, bet kitos privačios sraigtasparnių įmonės, kurios irgi siūlo atskleisti gimsiančio vaiko lytį, naudoja spalvotus, vandenyje tirpius miltelius (čia).