Teiginiai

Nacių uniformas vilkintys Ukrainos kariai Kursko srityje tyčiojosi iš seno vyro ir vėliau jį nužudė.

Verdiktas

Melas. Vaizdo įraše matomas vyras – ne rusas, o ukrainietis, o iš jo besityčiojantys vyrai nėra ukrainiečiai. Rusijos žiniasklaidos patyčiomis iš vyro apkaltintas konkretus Ukrainos karys net nebuvo išvykęs iš Kyjivo. Taip pat senolis nebuvo nužudytas, jis gyvas.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame, kaip teigiama, Ukrainos kariai Kurske, Rusijos Federacijoje, tyčiojasi iš seno vietos gyventojo. Vaizdo įrašu „Youtube“ pasidalijo anglakalbis Indijos leidinys „The Free Press Journal“.

Klaidingas įrašas

Vaizdo įrašo aprašyme tvirtinama, kad „vokiečių SS uniformomis vilkintys Ukrainos kariai Kurske išsityčiojo iš 74-erių rusų senolio, bėgančio nuo konflikto“. Kartu teigiama, kad Rusijos liberalų demokratų partijos pirmininkas Leonidas Sluckis pasiūlė 5 mln. dolerių atlyginimą tiems, kas sučiups šiuos karius. Rusijos leidiniai rašo, kad žadamas atlygis yra 100 kartų mažesnis – 5 mln. rublių, o ne dolerių (archyvas).

Vos pasirodžius vaizdo įrašui, Rusijos žiniasklaida paskelbė senolio vardą ir pavardę bei tvirtino, kad jis negrįžo namo ir buvo nužudytas Ukrainos karių (archyvas). Ukrainos Kovos su dezinformacija centras paneigė informaciją apie vyro nužudymą (čia) ir tai, kad jis rusas, vyras – Ukrainos pilietis (čia).

Rusijos žiniasklaida taip pat paskelbė, kad vaizdo įraše iš vyro tyčiojosi Ukrainos karys – 38-erių Vasylijus Daniliukas (archyvas). Tačiau pats V. Daniliukas pranešė esantis apkaltintas melagingai, nes nėra palikęs Kyjivo (čia). Patikrinęs informaciją Ukrainos Vidaus reikalų ministerijoje, Ukrainos Kovos su dezinformacija centras patvirtino, kad V. Daniliukas neturi nieko bendro su melagingai platinamu vaizdo įrašu (čia).

Tai nėra pirmas kartas, kai Rusijos Federacija bando diskredituoti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas. Ukrainiečiams įsiveržus į Kurską, matoma, kad padaugėjo melagingai skleidžiamos informacijos apie Ukrainos karius. Pavyzdžiui, filmuojami vaizdo įrašai, apsimetant Ukrainos kariais (čia), bei skleidžiama melaginga informacija apie ukrainiečių smurtą prieš Kursko gyventojus (čia).

Tokie pasikartojantys melagingi teiginiai yra platesnės dezinformacijos kampanijos, kurią Delfi su užsienio partneriais jau analizavo, dalis (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją