Teiginiai

Uraganas ir po jo sekę potvyniai Floridoje, JAV, buvo sukurti dirbtinai, naudojant HAARP technologijas. To tikslas – gąsdinti žmones klimato kaita ir taip didinti pinigų klimato darbotvarkei. Be to, uraganas yra palankus Kamalai Harris, nes įvyko Trumpą palaikančioje valstijoje, o klimato kaita yra vienas iš K. Harris „arkliukų“.

Verdiktas

Melas. HAARP stotis yra skirta tyrinėti Žemės jonosferos sluoksnį, o ne valdyti orus. Pasaulyje nėra technologijų, kurios galėtų valdyti uraganus. Vykstant kovai dėl JAV prezidento posto, viešojoje erdvėje matyti daug melagingų pranešimų apie orų valdymą ir JAV pareigūnų reakcijas į uraganų padarytą žalą, dalį šios informacijos platina prezidento posto siekiantis Donaldas Trumpas.

Melo detektoriaus komentaras

Šį rudenį JAV Floridos valstiją užklupo du galingi uraganai: rugsėjį – „Helene“, o spalį – „Milton“. Dėl pastarojo uragano pavojaus milijonui vietos gyventojų įsakyta evakuotis. Virtinę sąmokslo teorijų apie orų ir stichijų kūrimą pakurstė respublikonės JAV Kongreso narės Marjorie Taylor Greene įrašas, kuriame ji pareiškė: „Taip, jie gali kontroliuoti orą“ (archyvas), bei radikalaus dešiniojo sąmokslo teorijų kūrėjo Stew Peterso įrašas, kuriame jis pareiškė, kad po uragano „Helene“ kilę potvyniai yra sukurti dirbtinai (archyvas).

Klaidingi įrašai

Spalio 9 d. savo kalboje JAV prezidentas Joe Bidenas pasmerkė tokių sąmokslo teorijų kūrėjus ir platintojus, pridurdamas, kad šiuos naratyvus skatina kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas (čia).

„Tai daugiau nei absurdas. Tai turi liautis“, – sakė J. Bidenas, kalbėdamas apie Kongreso narės įrašą.

CNN užfiksavo, kad vien po uragano „Helene“ D. Trumpas paskleidė daug melagingos informacijos apie J. Bideno ir K. Harris reakcijas į stichijas, įskaitant ir tai, kad uragano aukos nesulaukė tinkamos pagalbos, o nukentėjusiems skirti pinigai buvo pavogti (čia). Apie melagystes, susijusias su uraganu „Helene“ jau rašė ir „Melo detektorius“ (čia). D. Trumpo skleidžiamą informaciją paneigė ir Baltieji rūmai (čia), ir Federalinė nepaprastosios padėties valdymo agentūra (FEMA) (čia).

Kas yra uraganas ir kaip jis susiformuoja? Uraganas yra tropinis ciklonas, atnešantis ypač stiprius vėjus ir liūtis. Tropikų ciklonai pasižymi štorminiais vėjais, kurių greitis siekia 75–88 km/val., ciklonai virsta tropikų audromis, kurios gali virsti uraganais, jei vėjo greitis padidėja iki 117 km/val. (čia ir čia). Kiekvienais metais Žemėje susidaro 30–100 ir daugiau tropikų ciklonų

Kas yra HAARP? Tai dažnai sąmokslo teorijose apie orų valdymą minimas objektas. HAARP (angl. „High-frequency Active Auroral Research Program“) yra Žemės jonosferos sluoksnio tyrimų stotis, sudaryta iš itin galingų aukšto dažnio radijo siųstuvų. Jis nekelia gamtos kataklizmų ir nekeičia orų (čia), juo tyrinėjamas Žemės jonosferos sluoksnis. Daugiau apie tai, kam naudojama HAARP, galima skaityti čia IR čia.

Ar įmanomas oro valdymas? Tam tikra prasme, taip, tačiau ne taip, kaip įsivaizduoja sąmokslo teorijų skleidėjai. Oro modifikavimas paprastai naudojamas kovoti su klimato kaitos poveikiu ir dažniausiai tam pasitelkiama „debesų sėja“ (angl. cloud seeding). „Melo detektorius“ plačiau šį metodą aprašė čia. Procesas atliekamas iš lėktuvo į debesis purškiant mažyčių dalelių (pavyzdžiui, sidabro jodido). Tai palengvina vandens garų kondensaciją, jie sparčiau prapliumpa lietumi. Ši technologija taikoma jau ne vieną dešimtmetį. Daugiau apie „debesų sėją“ skaitykite čia ir čia.

Tačiau tai nereiškia, kad žmonija gali kurti ir kontroliuoti uraganus. Nors praėjusio amžiaus viduryje būta bandymų susilpninti uraganus, pasitelkiant sausą ledą,jie nebuvo sėkmingi (čia ir čia). Mokslininkai paneigė, kad įmanoma suvaldyti tokią galingą stichiją kaip uraganai (čia). Be to, ji vis stiprėja ir prie to ryškiausiai prisideda klimato kaita (čia ir čia).