Teiginiai

„Facebook“ įraše yra minima, kad Vilniaus „Santaros“ gimnazija nuo šiol pervadinta į Stepono Banderos gimnaziją. Anot autoriaus, šį faktą liudija „Google“ paieškos variklio rezultatas.

Verdiktas

Melas. „Santaros“ gimnazija nepakeitė savo pavadinimo ir jokia Vilniaus mokykla nepersivadino į Stepono Banderos gimnaziją.

Melo detektoriaus komentaras

„Facebook“ įrašo nuotraukoje matosi kaip į „Google“ paieškos variklį suvedus „Santaros gimnazija“ pasirodo vietos nuoroda į Stepono Banderos gimnaziją, o skliausteliuose įrašyta senasis įstaigos pavadinimas – „Santaros“ gimnazija. Atkartojant šį veiksmą per paieškos variklį „Google“ matome, kad išties yra „Santaros“ gimnazija Vilniuje, bet pavadinime nėra jokių užuominų apie Steponą Banderą.

Klaidinanti žinutė

Paieškos rezultato vaizduose matosi mokyklos nuotrauka. Nuotraukos nuoroda nuveda į senąjį „Santaros“ mokyklos „Facebook“ puslapį (čia). Galima įžvelgti, kad tai ta pati nuotrauka iš „Facebook“ įrašo minimos Stepano Banderos gimnazijos paieškos piktogramos.

Santaros gimnazijos nuotrauka „Google“ paieškos rezultatuose

„Santaros“ gimnazijos svetainėje surašyti visi mokyklos buvę ir esami pavadinimai. Pastebėtina, kad šiame sąraše nėra užuominos apie Steponą Banderą, o dabartinis gimnazijos pavadinimo ištakos siekia 1997 metus (čia).

„Santaros“ mokyklos raštinės teigimu, gimnazija nesiruošia keisti savo statuso ar pavadinimo.

Pažvelgus į Vilniaus miesto mokyklų sąrašą, ten taip pat nėra nei vienos gimnazijos pavadintos Stepono Banderos garbei (čia).

Po 2022 metų Rusijos invazijos į Ukrainą, kai kurios Lietuvoje esančios rusakalbės mokyklos buvo pervadintos. Kauno Aleksandro Puškino gimnazija pervadinta į Tarptautinę gimnaziją, o Klaipėdos Maksimo Gorkio mokykla pervadinta į Uostamiesčio progimnaziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją