Teiginiai

2022-ųjų rugpjūčio 20-ąją brutalų ir šaltakraujišką rusų žurnalistės Darjos Duginos nužudymą tiesioginiu Volodymyro Zelenskio nurodymu organizavo ir įvykdė Ukrainos specialiosios tarnybos.

Verdiktas

Melas. Nėra jokių įrodymų, kad Ukrainos prezidentas V. Zelenskis įsakė nužudyti Rusijos invaziją į kaimyninė šalį palaikančią D. Duginą. Be to, šis nužudymas yra apaugęs įvairiomis versijomis, o teismas dėl šio nusikaltimo nėra nuteisęs nė vieno asmens.

Melo detektoriaus komentaras

D. Dugina žuvo 2022 m. rugpjūčio 20 d. netoli Maskvos, kai sprogo automobilyje, kuriuo ji ketino važiuoti, padėta bomba. Automobilis priklausė jos tėvui, tačiau jis paskutinę akimirką nusprendė keliauti kitaip. D. Dugina – Aleksandro Dugino, Vladimiro Putino šalininko ir kraštutinių dešiniųjų politikos filosofo, kuris palaikė Rusijos invaziją į Ukrainą, dukra (čia).

Po dviejų dienų, rugpjūčio 22 d., Rusijos FSB paskelbė, kad A. Dugino dukters Darjos nužudymą organizavo Ukrainos specialiosios tarnybos.

Melaginga žinutė

Anot FSB, žudikė, kuri esą yra Ukrainos pilietė Natalija Vovk, sugebėjo įvažiuoti į Rusiją su savo 12-mete dukra, judėti nepastebimai, dažnai keisdama savo „Mini Cooper“ valstybinius numerius, automobilyje padėti ir susprogdinti profesionalų sprogstamąjį užtaisą, ir palikti šalį – išvykti į Estiją. Greitis, kuriuo FSB pateikė vaizdo „įrodymus“, taip pat keli gana mįslingi jos istorijos aspektai, neabejotinai sukelia abejonių. FSB, kuriai nepavyko išspręsti daugybės didelio atgarsio sulaukusių žmogžudysčių Rusijoje, įskaitant Putino kritikus, darbo greitis šioje byloje yra toks pat įtartinas, kaip ir pažangos stoka kitur (čia).

Ukrainos pareigūnai teigė manantys, kad žmogžudystė greičiausiai buvo „netikros vėliavos“ operacija, kurią surengė Rusijos valstybė, siekdama pažeminti Ukrainą ir pateisinti tolesnį smurtą.

Tokią versiją kėlė ne tik Ukraina. Pavyzdžiui, Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu kaip provokaciją atmetė Kremliaus teiginius, kad įtariama su Vladimiru Putinu artimais ryšiais siejamo ideologo dukters žudikė pabėgo į Estiją. O Estijos Tarptautinio gynybos ir saugumo centro (ICDS) vadovas Indrekas Kannikas sakė, kad Rusijos FSB atliko „netikros vėliavos“ operaciją. „Gali būti, kad tai buvo pačios FSB operacija, nes šie žmonės tapo grėsme. Tuo pat metu patogu dėl to kaltinti ukrainiečius. Dabar matome, kad Estija taip pat gali būti įtraukta į tai“, - teigė I. Kannikas (čia).

Prokremliški „Telegram“ kanalai teigė, kad nuo to laiko ji V. Vovk pabėgo į Estiją, ji paskutinį kartą buvo pastebėta Austrijos viešbutyje su dviem moterimis ir vaiku. Be to, ukrainietiški „Telegram“ kanalai taip pat atskleidė tai, kad pirmasis N. Vovk vyras – Andrejus Vovk – turėjo ryšių su prorusiškais sukilėliais Donbase. Andrejus, kurio tapatybė nurodyta duomenų bazėje, sekančioje Ukrainos „išdavikus“, kaltinamas padėjęs organizuoti fiktyvų referendumą dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos. Visa tai rodo, nors ir neįrodo, kad N. Vovk galėjo labiau simpatizuoti Rusijai nei Ukrainai (čia).

Tuometis Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas išjuokė Rusijos kaltinimus, kad Ukrainos specialiosios tarnybos yra atsakingos už ultranacionalisto dukters D. Duginos nužudymą. „Mes taip nedirbame. Turime svarbesnių užduočių savo berniukams ir mergaitėms... FSB tai padarė, o dabar bando įrodyti, kad tai padarė vienas iš mūsų žmonių“, – sakė O. Danilovas. Jis tada tvirtino, kad Rusija planuoja atakų seriją Rusijos viduje, siekdama sutelkti gyventojus, kurių parama karui silpsta (čia).

2022 metų spalį „The New York Times“ paskelbė, jog „Jungtinių Valstijų žvalgybos agentūros mano, kad dalis Ukrainos vyriausybės leido rugpjūtį netoli Maskvos surengti automobilio sprogdinimo ataką, per kurią žuvo žinomo Rusijos nacionalisto dukra D. Dugina, o tai yra slaptos kampanijos elementas, dėl kurio JAV pareigūnai baiminasi, kad gali išsiplėsti konfliktas“. Tačiau anonimiškai leidiniui kalbėję Amerikos pareigūnai neatskleidė, kurie Ukrainos vyriausybės nariai, kaip manoma, davė leidimą misijai, kas įvykdė išpuolį ir ar prezidentas Volodymyras Zelenskis pritarė tokiai misiją (čia).

Ukrainos prezidento patarėjas Mykhailo Podolyak, paklaustas apie JAV žvalgybos vertinimą, pakartojo Ukrainos vyriausybės neigiamą dalyvavimą D. Duginos nužudyme. „Dar kartą pabrėžiu, kad bet kokia žmogžudystė karo metu vienoje ar kitoje šalyje turi turėti tam tikrą praktinę reikšmę. Turime kitų taikinių Ukrainos teritorijoje, turiu galvoje kolaborantus ir Rusijos vadovybės atstovus, kurie gali būti vertingi mūsų specialiųjų tarnybų nariams, dirbantiems šioje programoje, bet tai tikrai ne Dugina“, – interviu „The New York Times“ sakė M. Podolyak.

Dar vieną versiją apie D. Duginos nužudymą pateikė buvęs Rusijos Dūmos narys Ilja Ponomarevas, balsavęs prieš Krymo aneksiją. Jis tvirtino, kad už nužudymą atsakinga grupė, sudaryta iš proukrainietiškų ir prieš Putiną nusiteikusių kovotojų, veikiančių Rusijoje, žinoma kaip Nacionalinė respublikonų armija.