Teiginiai


Nuo gegužės 20 dienos Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio galios oficialiai nutrūksta. Britai jau pradėjo lažintis, kas bus kitas Ukrainos prezidentas, pirmauja Adrijus Jermakas.

Verdiktas


Melas. Po gegužės 20 dienos, nors V. Zelenskio kadencija oficialiai ir baigiasi, jo įgaliojimai nenutrūks – jis toliau bus teisėtas Ukrainos prezidentas. Britų bendrovės nerengia lažybų ir nepriima statymų už tai, kad bus kitas Ukrainos prezidentas.

Melo detektoriaus komentaras


Kremliaus propagandistai socialiniuose tinkluose ir „Telegram“ platformose platina melagingas žinutes, kad britai jau pradėjo lažintis, kas bus kitas Ukrainos prezidentas, o favoritu esą įvardijamas Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Yermakas, nors jis net nepatenka į populiarių Ukrainos politikų ar galimų kandidatų tapti šalie vadovu dešimtuką (čia).
Melaginga žinutė

Lažybos esą rengiamos dėl to, kad gegužės 20 dieną baigiasi V. Zelenskio kadencija ir nuo tos dienos nutrūks visi jo įgaliojimai.

Tačiau abi skleidžiamos žinios yra melas ir dezinformacija.

Britų lažybų ekspertas Steve Madgwickas yra sudaręs dešimtiems geriausių politinių lažybų šalyje organizatorių sąrašą (čia).

Nė vienoje iš šių 10 politinių lažybų svetainių nesiūloma lažintis, kas bus kitas Ukrainos prezidentas. Populiariausios lažybos dabar yra dėl JAV prezidento rinkimų baigties, tačiau galima lažintis ir dėl to, kas 2027 metais taps Prancūzijos prezidentu (čia ir čia).

Kitaip tariant, Kremliaus propagandos skleidžiama žinia apie tai, kad britai jau lažinasi dėl to, kas bus kitas Ukrainos prezidentas yra dar viena dezinformacijos banga.

O Rusija pastaraisiais mėnesiais sustiprino dezinformacijos pastangas, siekdama diskredituoti Ukrainos prezidentą V. Zelenskį ir kelti klausimus dėl jo teisėtumo, pastebėjo JAV žvalgybos agentūros (čia).

Paprasčiau tariant, rusų propagandistai pasinaudojo atidėtais rinkimais, kad sukeltų ukrainiečių abejones V. Zelenskio galių teisėtumu, nes jo kadencija baigiasi gegužės 20 dieną. Tačiau melas yra tai, kad po šios dienos visi V. Zelenskio įgaliojimai nutrūks.

Ukrainos teisingumo ministras Denisas Maliuška teigė, kad Ukrainos prezidentas V. Zelenskis nepraras savo legitimumo 2024 metų gegužės 21 dieną pasibaigus penkerių metų kadencijai, o jo įgaliojimai išliks iki tol, kol bus išrinktas kitas valstybės vadovas (čia).

Ukrainos teisininkų asociacija taip pat išdėstė poziciją, kad „norminio reguliavimo pakanka ne tik kalbėti apie pagrindo nebuvimą teiginiams apie valstybės valdžios neteisėtumą ir dalinį valdžios uzurpavimą, bet ir kalbėti apie teisinį neapibrėžtumą šiuo klausimu. Mūsų nuomone, šioje situacijoje norminis reguliavimas yra prieinamas ir atitinka sveiką protą bei Ukrainos valstybės išsaugojimo ir apsaugos tikslus“ (čia).

Beje, 2023 m. spalį Tarptautinio respublikonų instituto (IRI) atlikta apklausa parodė, kad daugiau nei 60 proc. respondentų Ukrainoje pasisako už tai, kad rinkimai būtų rengiami tik pasibaigus karui (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)