Teiginiai

Neatmetama galimybė, kad ši lietuvių grupė [kuri vežė paramą Ukrainos kariams ir buvo sužeista] buvo pasiųsta dalyvauti karo veiksmuose, kaip anksčiau planavo valdžia.

Verdiktas

Melas. Nėra jokių įrodymų, kad Lietuvos valdžios institucijos planuoja siųsti ar siunčia šalies karius į Ukrainą kariauti. Šie minimi penki lietuviai vežė paramą Ukrainos kariams, tai darė jau ne pirmą kartą, tvirtino, kad tai darys ir po to, kai pasveiks, o apie jokį dalyvavimą karo veiksmuose net jie patys neužsimena.

Melo detektoriaus komentaras

Birželio 25-osios vakare pasirodė naujiena, kad Ukrainoje per apšaudymą buvo sužeisti 5 lietuviai, kurie vežė paramą kariams fronte, apie tai pirmasis pranešė portalas 15min. Vienas iš lietuvių buvo sunkiai sužalotas, tačiau pavojus gyvybei nei vienam negresia (čia).

Vienas iš lietuvių, vežusių paramą, yra „Gyvačių salos“ instruktorius Sigitas Maliauskas. Savo „Facebook“ paskyroje jis pasidalijo informacija apie tai, kad lietuvių grupė pateko į rusų apšaudymą. „Du vienas po kito Iskander raketų smūgiai mūsų nesustabdys ir su Jūsų pagalba stengsimės dirbti dar daugiau ir efektyviau. Ačiū visiems už supratingumą ir palaikymą“, – rašė S. Maliauskas (čia).

Penki lietuviai į rusų apšaudymą pateko netoli Pakrovsko miesto, kurį okupantai dabar labai atkakliai stengiasi užimti. Nelaimės vieta buvo vos keliolika kilometrų nuo fronto.

S. Maliauskas žiniasklaidoje atkreipė dėmesį, kad savanoriai į fronto linijas niekad nevažiuoja, jie visada susitinka su Ukrainos kariais jų nurodytoje vietoje. „Saugumo įvertinimą paliekame jiems ir pasitikime tik jų vertinimu“, – situaciją komentavo paramą vežęs lietuvis. Jis patvirtino, kad lietuvių ekipažas buvo apšaudytas dviem „Iskander“ raketomis (čia).

Be to, paaiškėjo, kad sunkiai sužeistam lietuviui teko amputuoti koją, dar vienas paramos vežėjas buvo sužeistas lengvai, o trims nustatytos kontūzijos.

Klaidinanti žinutė

Nors socialiniuose tinkluose ir bandoma įrodyti, kad šie lietuviai ne tik vežė paramą, bet Lietuvos valdžios buvo pasiųsti kovoti Ukrainoje, tai paneigia ir paties S. Maliausko „Facebook“ paskyra, kurioje dėmesys skiriamas tik paramos rinkimui ir jos vežimui į Ukrainą (čia).

„Melo detektorius“ ne kartą yra rašęs, jog teiginiai, kad Lietuvos kariai bus siunčiami į Ukrainą yra melas (čia ir čia).

Lietuva tik moko Ukrainos karius ir tai daro ne Ukrainoje, o Lietuvoje ar kitose šalyse.

Pavyzdžiui, praėjusių metų pabaigoje Lietuvos kariuomenė pranešė, kad Lietuvos kariuomenės instruktoriai baigė 2023 metų Ukrainos karių rengimo ciklą, kurio metu parengė apie 2900 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karių Lietuvos kariuomenės infrastruktūroje ir bendruose kursuose su Jungtine Karalyste (JK), Vokietija bei Šiaurės šalimis. Pagal mokymo programas vykdyti kursai skirti apmokyti Ukrainos karius valdyti ir prižiūrėti perduotą ginkluotę, įrangą ir techniką, paruošti įvairių lygių vadus ir įvairių sričių karinius specialistus. Šiai metais planuojama parengti apie 3500 Ukrainos karių (čia).