Teiginiai

CDC netyčia pripažino, kad kaukės yra nenaudingos ir neapsaugo nuo virusų, nes per jas prasiskverbia net žymiai didesnės dūmų dalelės.

Verdiktas

Melas. CDC niekada nepareiškė, jog kaukės yra nenaudingos, siekiant apsisaugoti nuo virusų plitimo. Audinio kaukės veiksmingai mažina viruso plitimą, nes jis plinta kvėpavimo takų lašeliais, kurie yra didesni už dūmų daleles ir audinio poras.

Melo detektoriaus komentaras

Melas apie tai, jog CDC pripažino, jog kaukės yra nenaudingos socialiniuose plinta nuo 2020 m. rugpjūčio iki šių dienų. Melagingas teiginys suformuotas po to, kai CDC socialiniame tinkle išplatino pranešimą, kad „medžiaginės kaukės, naudojamos COVID-19 plitimui sulėtinti, mažai apsaugo nuo gaisro dūmų. Jos nesulaiko smulkių dalelių, randamų ugnies dūmuose, galinčių pakenkti sveikatai“ (čia). Toks pranešimas buvo išplatintas todėl, kad Amerikoje tuo metu siautėjo didžiuliai miškų gaisrai.

Tačiau tokį CDC teiginį melagienų skleidėjai interpretavo savaip ir pareiškė, kad audinio kaukės negali blokuoti dūmų dalelių, kurios yra didesnės už virusus, todėl kaukės negali sustabdyti viruso perdavimo. Taip socialiniuose tinkluose pasklido žinia, kad kaukės neapsaugo nuo COVID-19 sukeliančio viruso plitimo.

Melaginga žinutė

Tiesa yra ta, kad nors dūmų dalelės ir COVID-19 sukelianti virusas, kurio dydis yra nuo 60 iki 140 nanometrų (čia), yra daug mažesni nei audinio poros, pagrindinis skirtumas tarp virusų ir dūmų dalelių yra tas, kad virusai negali keliauti ore savaime ir yra pernešami kvėpavimo takų lašeliais.

„USA Today“ atliktame faktų patikrinime Linsey Marr , Virdžinijos technologijos universiteto civilinės ir aplinkos inžinerijos profesorė, kuri specializuojasi virusų plitimo per orą srityje, teigė: „Niekada nėra pliko viruso, kuris sklando ore“ (čia).

Kvėpavimo takų lašeliai susidaro kosint, čiaudint, kalbant. Šie lašeliai yra nuo 5 iki 10 mikrometrų dydžio ir negali prasibrauti pro audinio kaukės poras.

Tyrimai rodo, kad medžiaginės kaukės gali sumažinti kvėpavimo takų lašelių plitimą, nors ir neužtikrina 100 proc. apsaugos. 2020 m. atliktas tyrimas, paskelbtas „New England Journal of Medicine“, parodė, kad drėgnos skalbimo šluostės dėvėjimas labai sumažino kalbos lašelių išsiskyrimą į orą (čia).

Kitas tyrimas, paskelbtas „ACS Nano“, parodė, kad gerai prigludusios veido kaukės, pagamintos iš įprastų medžiagų, tokių kaip medvilnė, išfiltravo nuo 80 iki 99 proc. lašelių, priklausomai nuo lašelių dydžio (čia). Tyrimai taip pat rodo, kad veido kaukės gali sumažinti virusų, sukeliančių kvėpavimo takų infekcijas, perdavimą.

Taigi, galima teigti, kad nors ir tiesa yra tai, kad medžiaginių kaukių audinio poros yra didesnės nei virusas, sukeliantis COVID-19, ir dūmų dalelės, tačiau reikia atsižvelgti į viruso perdavimo mechanizmo. Skirtingai nei dūmų dalelės, virusai negali keliauti ore patys ir turi būti pernešami lašeliais, kurie yra daug didesni už dūmų daleles ir audinio poras, todėl jie negali prasiskverbti pro medžiaginių kaukių poras.