Teiginiai

Europoje įvestas naujas kelio ženklas: bauda už jo nesilaikymą – 135 eurai.

Verdiktas

Melas. Europoje, o tuo pačiu ir Lietuvoje, joks naujas kelio ženklas neatsirado. Minėtas kelio ženklas, kuriame mėlyname fone pavaizduotas baltas rombas, patvirtintas tik Prancūzijoje ir jis galioja nuo 2020 metų.

Melo detektoriaus komentaras

Patyręs Prancūzijos vairuotojas, automobilių žurnalistas bei ekspertas Pete Bardenas dar 2020 metų rudenį savo tinklaraštyje pranešė, kad Prancūzijoje įvestas naujas kelio ženklas, kuris oficialiu dekretu patvirtintas 2020 metų rugpjūtį. Dekretą pasirašė tuometis Pranc9zijos vidaus reikalų ministras (čia).

Šio ženklo tikslas – sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį, kai viename automobilyje yra daugiau žmonių, taip sumažinant automobilių skaičių kelyje. Todėl eismo juostomis, kurios pažymėtos šiuo kelio ženklu, gali važiuoti viešasis transportas; transporto priemonės, kuriose yra bent du keleiviai (pora, vienas iš tėvų ir vaikas, du bendradarbiai, du žmonės dalijasi automobiliu); labai mažai teršalų išmetančios transporto priemonės (elektrinės arba varomos vandeniliu), tada keleivių skaičius nėra svarbus; taksi, net ir nevežant keleivių; motociklai, bet ant jo turi būti keleivis. Šia juosta važiuojančiam vairuotojui, kurio transporto priemonė neatitinką numatytų kriterijų, gresia 135 eurų bauda, kuri sumažinama iki 90 eurų, jei sumokama per tam tikrą laikotarpį (čia).

Melaginga žinutė

Prancūzijos žiniasklaida praneša, jog šis ženklas yra taikomas pagrindiniuose keliuose netoli Liono, Grenoblio ir Strasbūr, Reno ir Nanto. Ženklas dažniausiai yra toje juostoje, kuri yra toliausiai į kairę, kad netrukdytų į automagistrales įvažiuojantiems ar išvažiuojantiems automobiliams. Kai kuriais atvejais jis taikomas tik tam tikromis valandomis (čia).

Portale fakti.bg teigiama, kad tokio kelio ženklo naudojimo kelių eismo juostų keliuose praktika pasiteisino, todėl dabar daugelio šalių vyriausybės pradėjo tyrinėti šią patirtį ir tikriausiai netrukus visose judriose vietose bus įrengtas naujas ženklas su baltu deimantu mėlyname stačiakampyje ar apskritime (čia).

Tačiau kol kas nėra jokių pranešimų ar informacijos, kad apie tokio ženklo atsiradimą svarstoma Lietuvoje.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis „Melo detektoriui“ teigė, kad visi Lietuvoje galiojantys kelio ženklai yra nurodyti Kelių eismo taisyklėse. Jų 8 punkte nurodyta, kad eismą keliuose Lietuvos Respublikoje gali apriboti tik kelio ženklai, nurodyti Taisyklių 1 priede (čia). Taisyklių papildymą naujais kelio ženklais paprastai inicijuoja Susisiekimo ministerija.