Teiginiai

Neturintys skaitmeninio identifikavimo nebegalės atlikti jokių operacijų, kurioms reikalingas identifikavimas šalyje. Skaitmeninė tapatybė yra socialinio pilietiškumo taškų sistemos infrastruktūra, kuri netrukus pradės veikti Australijoje, o vėliau ir visame pasaulyje.

Verdiktas

Melas. Skaitmeninė tapatybė Australijoje bus paprastesnis ir saugesnis tapatybės kortelės atitikmuo. Ja bus galima paprasčiau save identifikuoti. Skaitmeninė ID nebus privaloma, australai patys galės pasirinkti, ar ją naudoti. Be to, vyriausybė nenaudos šio išradimo gyventojams sekti ar kaip nors kištis į jų veiklą. Skaitmeninės ID savininkai galės patys pasirinkti, kokius duomenis be būtinųjų, kurie reikalingi ir turint įprastą tapatybės kortelę, pateikti sistemoje.

Melo detektoriaus komentaras

Šių metų gruodžio 1 d. Australijoje įsigaliosiantis skaitmeninės tapatybės įstatymas sujudino interneto vandenis. Socialiniuose tinkluose pasipylė grėsmingi pranešimai apie prievartinę skaitmenizavimą, žmonių kontrolę bei socialinių taškų sistemą, palyginant šį išradimą su liūdnai pagarsėjusia socialinio kredito sistema, veikiančia Kinijoje.

Tiesa, pati skaitmeninės atpažinties sistema, pavadinta „myGovID“, jau veikia, tačiau kol kas ja naudojasi tik ribotas skaičius institucijų. Priimti įstatymai leis plėsti skaitmeninės tapatybės galimybes šalyje.

Klaidinančios žinutės

Pagrindinius su tokia tapatybės nustatymo sistema susijusius mitus paneigė pati Australijos vyriausybė oficialioje interneto svetainėje (čia). Joje nurodoma, kad, skirtingai žinutėse tvirtina socialinių tinklų vartotojai, skaitmeninė tapatybė nebus privaloma. Tokį atpažinimo būdą galės tik patys to užsigeidę gyventojai. Be to, užtikrinama ir tai, kad skaitmeninės atpažinties technologija nebus naudojama sekti gyventojų veiklos, juos stebėti.

Skaitmeninę tapatybę Australijoje reikėtų vertinti kaip alternatyvą šiuo metu egzistuojančioms asmens atpažinimo arba ID kortelėms. Naudodamiesi skaitmeninės ID technologija australai galės saugiau ir paprasčiau įrodyti savo tapatybę internete. Be to, prie skaitmeninės ID šiuo metu jau prijungta daugiau nei 130 valstybės teikiamų paslaugų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją