Teiginiai

Omahoje, Nebraskoje, nusidriekė ilgos eilės, norinčių išsitirti nuo beždžionių raupų.

Verdiktas

Melas. Nors vaizdo įrašas iš tiesų nufilmuotas Omaho mieste, Nebraskoje, jis nėra susijęs su beždžionių raupais. Rugpjūčio 17 d. žmonių eilė nusidriekė laukiant susitikimo su demokratų kandidatu, Kamala Harris bendražygiu Timu Walzu.

Melo detektoriaus komentaras

Dėmesio socialiniuose tinkluose sulaukęs kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašas pradėjo sklisti kelios dienos po to, kai Pasaulio sveikatos organizacija rugpjūčio 14 d. išreiškė susirūpinimą dėl beždžionių raupų plitimo, pavadindama ligą „pasauline visuomenės sveikatos krize“. Taip nutiko po to, kai infencija iš Kongo Demokratinės Respublikos pradėjo plisti į kaimynines Afrikos šalis.

Kongo Demokratinėje Respublikoje beždžionių raupų protrūkis tęsiasi dar nuo 2022 m. gruodžio ir iki dabar liga vis plito (čia). 2024 m. gegužės 26 d. duomenimis, šalyje iš viso užregistruotas 7 851 beždžionių raupų atvejis, iš jų 384 mirties atvejai (mirtingumo nuo susirgimo rodiklis – 4,9 %).

Iki dabar susirgimų raupais jau užfiksuota ir su Kongo Demokratine Respublika besiribojančiose valstybėse. PSO vertinimu, situacija kelia didelę susirūpinimą, nes daugelyje regiono vietų nėra pakankamai gerai išvystytų medicinos paslaugų, trūksta vakcinų, o žmonės pasiskirstę didelėse teritorijose.

Nors tiesa, kad per pastaruosius du metus PSO atstovai jau antrą kartą skambina pavojaus varpais dėl beždžionių raupų, socialiniuose tinkluose nėra nufilmuoti tyrimo dėl ligos laukiantys žmonės. Internete galima rasti daugiau to paties įrašo kopijų ir daugelis juo pasidalinusiųjų nurodo, kad jame vaizduojamos akimirkos iš Kamalos Harris bendražygio, demokratų kandidato Timo Walzo susitikimo su rinkėjais Omahoje.

Klaidinanti žinutė

„Mano mėlyna liberali širdis labai džiaugiasi, kad gali dalyvauti Timo Walzo mitinge Omahoje, Nebraskos valstijoje. Rinkėjų aktyvumas didžiulis, o mažas mėlynas taškelis raudonoje jūroje čia, apačioje, įkvepia. 💙💙💙“, – „X“ socialiniame tinkle rugpjūčio 17 d., pasidalinusi to paties renginio kadrais, kuriuose matoma ir žmonių eilė, rašė viena vartotoja (čia).

Vienoje iš nuotraukų taip pat matyti šalia eilės einantis vyras, apsirengęs marškinėlius su užrašu „Nebraska myli Timą Walzą“. Be to, didelė dalis eilėje stovinčių žmonių taip pat apsirengę mėlynai – JAV demokratų partijos spalva.

Užrašas ant vyro marškinėlių: „Nebraska myli Timą Walzą“

Kituose socialiniuose tinkluose taip pat buvo įvardijama, kad susirinkę paklausyti T. Walzo rinkėjai nusidriekė į eilę (čia).