Klaidinanti žinutė

Ilgoje žinutėje paviešintas visas melagingų teiginių rinkinys, kurį, siekiant išlaikyti nuoseklumą, aptarsime kiekvieną atskirai.

„Facebook“ vartotojas Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarus išvadinęs sukčiais paviešino teiginį, esą 1985–1992 metais TSRS valdė sionistų valdžia, o Kremlius nusprendė atsikratyti į TSRS sudėtį įėjusių respublikų, tarp jų ir Lietuvos, pats, nes Rusijai tiesiog atsibodo būti melžiama karve. Taigi, ir Nepriklausomybės iškovojimu neva nėra ko didžiuotis, nes tai buvo ne ją atgavusių respublikų, o Kremliaus noras. Tačiau šie teiginiai – laužti iš piršto.

Nors tiesa, kad 1985–1992 metais TSRS valdęs Michailas Gorbačiovas, pradėjęs sąjungoje reformų procesą, pavadintą „perestroika“ buvo daug atviresnis skirtingoms religijoms, tarp jų ir sionistams, vis dėlto, Maskvos diplomatiniai santykiai su Izraeliu buvo atstatyti tik 1991 metų spalio 19 dieną, likus dviem mėnesiams iki TSRS griūties.

Nors apie antisemitines TSRS lyderių pažiūras kalbama nedrąsiai, istoriniai įvykiai liudija, kad, nors išreikštas ne tokiomis agresyviomis formomis, antisemitizmas TSRS lydėjo visą jos gyvavimo laikotarpį.

Su tuo sutiko Rusijos žydų kongreso muziejų ir parodų projektų finansavimo konkursų vadovas Anatolijus Golubovskis žurnalistams teigęs, kad mitą apie sovietų lyderį, mylintį žydus, reikėtų pamiršti.

Pasak jo, Sovietų Sąjungos vykdyta antižydiška kampanija menkai skyrėsi nuo kitų tautybių žmonių ar savarankiškų organizacijų engimo – būdingo bruožo tuometiniam režimui.

Ne visi sutinka ir su tuo, kad paskutinio TSRS lyderio M. Gorbačiovo pradėtas savotiškas žydų kultūros renesansas tuometinėje sąjungoje iš tiesų pasitarnavo žydų tautybės žmonėms. 1990 metų liepos 25 dieną „Los Angeles Times“ publikuotame straipsnyje kalbama apie problemas, su kuriomis susidūrė TSRS tuo metu gyvenę žydai. Nors žydams buvo duota religinė ir kultūros laisvė, M. Gorbačiovo valdomoje Sovietų Sąjungoje ėmė plisti populiarusis antisemitizmas – žydai buvo įžeidinėjami (tuo skundėsi 81 proc. Leningrade gyvenusių žydų), bijojo fizinio smurto (94 proc. žydų).

Taigi, nors M. Gorbačiovo valdymo metu žydai, gyvenę tuometinėje TSRS ir atgavo laisvę atviriau reikštis tiek religine, tiek kultūrine prasme, nėra jokio pagrindo teigti, kad Sąjungą tuo metu valdė sionistai. Juo labiau, kad pats M. Gorbačiovas buvo krikščionis.

Klaidingas ir tvirtinimas, esą tai pats Kremlius buvo suinteresuotas išardyti TSRS, nes Rusijai atsibodo būti melžiama karve.

Lietuvoje vykdytas tyrimas atskleidė, kad Lietuva visai nebuvo TSRS išlaikytinė, atvirkščiai, archyvuose surinkti duomenys parodė, kad okupaciniu laikotarpiu daugiau pinigų iš Lietuvos keliaudavo į Maskvą, nei likdavo okupuotoje šalyje.

Pasidalino netiksliomis datomis

Klaidinančios socialiniuose tinkluose patalpintos žinutės autorius taip pat pateikė neteisingas į TSRS sudėtį įėjusių valstybių ir teritorijų nepriklausomybės atgavimo datas, tvirtindamas, esą dar anksčiau nei Lietuva valstybingumą atkūrė Latvija, Azerbaidžanas, Gruzija ir Nachičevanės autonominė respublika.

Nors tiesa, kad Nachičevanės autonominė respublika nepriklausomybę nuo TSRS paskelbė pirmesnė (tiesą sakant, tai buvo pirmoji valstybės dalis (eksklavas), paskelbusi nepriklausomybę nuo TSRS, bet ne pirmoji valstybė), žinutės autorius ir šios teritorijos nepriklausomybės atgavimo datą įvardijo netiksliai.

Klaidinančioje žinutėje nurodoma, kad Latvija nepriklausomybę atkūrė 1989 metų rugpjūčio 27 dieną. Tai – netiesa. Iš tiesų Latvija nepriklausomybę atkūrė 1990 m. gegužės 4 d., praėjus kiek mažiau nei dviem mėnesiams po Lietuvos valstybingumo atkūrimo.

Azerbaidžanas nepriklausoma respublika tapo 1991 m. rugpjūčio 30 d., o ne 1989 metų rugsėjo 23 dieną, kaip nurodo klaidinančios žinutės autorius.

Pasinaudojusi perestroika, Gruzija nepriklausomybę paskelbė 1991 m. balandžio 9 d., o ne 1990 m. vasario 9 dieną, kaip rašoma „Facebook“ pranešime.

Nachičevanės autonominė respublika, tuo tarpu, tapo pirmąja teritorija paskelbusia nepriklausomybę nuo TSRS 1990 m. sausio 21 d. (nors klaidinančioje žinutė jos autorius šią datą paankstino dviem dienomis ir nurodė sausio 19 dieną).

Remiantis šiais duomenimis, galima daryti išvadą, kad „Facebook“ socialiniame tinkle pasidalintas pranešimas yra klaidingas. M. Gorbačiovo valdymo metu TSRS nebuvo valdoma sionistų, nors žydų padėtis sąjungoje tuo metu ir ėmė gerėti, Lietuva nebuvo TSRS išlaikyti, o, atvirkščiai, dokumentų analizė parodė, kad Lietuva okupacijos metais buvo sąjungos donorė, o žinutėje pateiktos buvusių sovietinio bloko valstybių nepriklausomybės paskelbimo datos yra neteisingos.

  • Šaltiniai
  • Nepriklausomybės atkūrimas 1990–1991 m.; valstybingumas.lt
  • Latvijos istorija; vle.lt
  • Gruzijos istorija; vle.lt
  • Azerbaidžano istorija; vle.lt
  • Nachičevanės autonominė Respublika; wikipedia.org
  • Perestroika’s Ugly Brother, Anti-Semitism : Soviet Union: Recent reforms have revived Jewish life, but have also freed the forces of Russian xenophobia.; latimes.com
  • Israel Welcomes Gorbachev as a Hero; nytimes.com
  • Paneigtas Kremliaus transliuojamas mitas: kada išrašysime sąskaitą Rusijai?; 15min.lt
  • Amžiaus problema: kada Rusija kompensuos okupacijos nuostolius; delfi.lt
  • Kremlius agresyviai bruka savo istorijos versijas, o kas iš tiesų vyko Sovietų Sąjungoje?; delfi.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)