Teiginiai

2020 ir 2021 metais gripas buvo diagnozuotas kaip COVID-19 liga. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) patvirtino, kad 2020-2021-aisiais gripo nebuvo.

Verdiktas

Melas. Ekspertų teigimu, 2020-202ą metasi gripais niekur neišnyko, tačiau užsikrėtimo juo atvejų žymiai sumažėjo, nes priemonės, kurių imtasi siekiant sulėtinti COVID-19 plitimą, pavyzdžiui, dėvėti kaukes, laikytis 2 metrų atstumo, dažnai plauti rankas ir likti namuose, taip pat sulėtino gripą sukeliančių virusų plitimą.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose pateikiama PSO statistika, kad nuo 2016-2017 metų iki 2019-2020 metų per sezoną subo registruoja nuo 29 iki 45 mln. gripo atvejų. Tuo metu per 2020-2021 metų gripo sezoną užregistruota tik 1500 gripo atvejų, o COVID-19 ligos – 32 mln. susirgimų. Todėl ir daroma melaginga išvada, kad gripas buvo buvo registruojamas kaip COVID-19 liga.

Klaidinanti žinutė

Nuo tada, kai naujasis koronavirusas pradėjo plisti visame pasaulyje, o tai buvo 2020 metų pirmieji mėnesiai, PSO praneštų gripo atvejų iš Šiaurės ir Pietų pusrutulių sumažėjo iki nedidelio lygio. Priežastis, epidemiologų nuomone, yra ta, kad visuomenės sveikatos priemonės, kurių buvo imtasi siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui, ypač kaukių dėvėjimas ir socialinis atsiribojimas, daugelyje šalių įvestas karantinas sustabdė gripo plitimą, nes jo virusai perduodami taip pat, kaip SARS-CoV-2, virusas, sukeliantis COVID-19, o tai yra plinta kvėpavimo takų lašeliais (čia).

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, JAV nuo 2020 m. rugsėjo 28 d. iki 2021 m. gegužės 22 d. 1 675 (0,2 %) iš 818 939 JAV klinikinėse laboratorijose ištirtų kvėpavimo takų mėginių buvo teigiami dėl gripo viruso. Palyginti, per pastaruosius tris sezonus prieš pandemiją kvėpavimo takų mėginių, kurių testas buvo teigiamas dėl gripo, dalis buvo didžiausia – nuo 26,2 % iki 30,3 %. Kalbant apie hospitalizacijų skaičių, bendras laboratoriškai patvirtintų hospitalizacijų, susijusių su gripu, skaičius 2020–2021 m. sezoną buvo mažiausias nuo tokio tipo duomenų rinkimo pradžios 2005 m. (čia).

CDC taip pat teigia, kad COVID-19 mažinimo priemonės, tokios kaip veido kaukių dėvėjimas, buvimas namuose, rankų plovimas, mokyklų uždarymas, kelionių sumažinimas, patalpų vėdinimas ir fizinis atstumas, greičiausiai prisidėjo prie sergamumo gripu, hospitalizacijų ir mirčių mažėjimo 2020–2021 m. Skiepai nuo gripo taip pat galėjo padėti sumažinti susirgimų gripu 2020–2021 m. sezoną, nes tuo metu JAV buvo paskirstytas rekordinis gripo vakcinos dozių skaičius (193,8 mln. dozių) (čia).

Pasak mokslininkų, visuomenės užsikrėtimo gripu istorija gali iš dalies paaiškinti, kodėl gripas praktiškai išnyko, o koronavirusas toliau plito, net ir įvedus daugybę saugumo priemonių. „Kad kažkas panašaus į Covidą, kai pandemijos pradžioje yra visiškai jautri populiacija, reikia daug daugiau dirbti, kad sulėtintume infekcijos plitimą“, – sakė Prinstono universiteto epidemiologė Rachel Baker. Kitaip tariant, skirtingai nei koronaviruso atveju, gyventojai turi tam tikrą natūralų imunitetą gripui, nes daugelį metų buvo veikiami įvairių viruso padermių. Žmonės kiekvienais metais yra jautrūs naujoms gripo atmainoms, tačiau mažiau nei visiškai nepažįstamiems virusams (čia).

Vien koronaviruso buvimas taip pat galėjo turėti įtakos slopinant gripo atvejus, sakė Memfyje esančios St. Jude’o vaikų tyrimų ligoninės virusologas Richardas Webby, nes populiacijoje vienu metu dažnai yra tik vienas dominuojantis kvėpavimo takų virusas. „Vienas linkęs atstumti kitą“, – sakė jis. Ir gripas nebuvo vienintelis virusas, kurio sukeltų ligų atvejų žymia sumažėjo. 2020-2021 metas taip pat labai sumažėjo sergamumas kitomis kvėpavimo takų ligomis, įskaitant respiracinį sincitinį virusą arba RSV, kuris yra dažniausia kūdikių pneumonijos priežastis (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją