Teiginiai


„Charlie Hebdo“ viršelis, ant kurio vaizduojama Ukrainos raketa, pataikiusi į Lenkijos pasienį.

Verdiktas


Tai – netikras „Charlie Hebdo“ viršelis. 2022 m. vasario 16 d. žurnalo viršelis atrodo visiškai kitaip, ant jo nupiešta karikatūra nėra susijusi su Ukraina.

Melo detektoriaus komentaras


Karikatūra, priskirta prancūzų žurnalui „Charlie Hebdo“, kurioje vaizduojama į žemę įsmigusi raketa su Ukrainos vėliava, fone matyti traktorius, o šalia raketos – dvi žmonių figūros, socialiniuose tinkluose pradėta platinti jau lapkričio 16 d. Ja siekiama pašiepti dieną prieš tai Lenkijos pasienyje įvykusią tragediją, kuomet raketa nukrito Pševoduvo kaime ir sprogusi užmušė du Lenkijos piliečius. Vienas iš nupieštų žmonių parodytas sakantis: „Voluinės žudynės 2.0“, turėdamas omenyje 1943–1944 m. vykusias Voluinės žudynes, kai nuo ukrainiečių nacionalistų žuvo tūkstančiai lenkų.

Tačiau nei karikatūroje vaizduojamas siužetas, nei jos šaltinis nėra teisingi. Atvirkštinė vaizdų paieška parodė, kad tokio viršelio „Charlie Hebdo“ niekada neišleido. Tai išduoda ant paveikslėlio nurodyta data – 2022 m. lapkričio 16 d. Ant šios dienos „Charlie Hebdo“ numerio pavaizduota visai kitokia karikatūra, susijusi su Prancūzijos vidaus reikalais, o ne su Ukraina.

Tikrasis 2022 m. lapkričio 16 d. „Charlie Hebdo“ viršelis

Be to, socialiniuose tinkluose paviešintu melagingu viršeliu bandoma įteigti esą Ukraina specialiai raketomis atakavo Lenkiją, tačiau tai – melas. Kaip „Melo detektorius“ jau rašė (ČIA), nors tyrėjai preliminariai nustatė, kad raketa greičiausiai priklausė ukrainiečiams, į Lenkiją ji buvo paleista siekiant numušti Rusijos į Ukrainą paleistas raketas, taigi, tiek įsitraukusios šalys, tiek NATO ir kitos tarptautinės organizacijos vieningai sutarė, kad įvykio kaltininkė yra Rusija, vasario mėnesį pradėjusi neišprovokuotą invaziją į suverenią Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją