Komentaro, kuriuo dalinasi feisbuko vartotojas, autorė teigia „prieš skiepus buvo visiems pasakyta, kad jeigu norite čia dirbti- skiepijatės, o jeigu esate pasiruošę palikti darbo vietą- nesiskiepykite. [...] gera savaitė po skiepo, krenta personalas kaip lapai su teigiamais covido testais“ [kalba netaisyta, - aut. past.]. Moteris tikina, kad taip vyksta Santaros klinikų vaikų skyriuje. Įrašo autorius komentare nuo savęs prideda, kad „Tas faktas, kad susirgo visi pasiskiepyti priversti gydytojai, suponuoja mintį, kad užkratas buvo vakcinoje ir sąlygojo susirgimą.“ Šiuo įrašu patikėjo tūkstančiai lietuvių – rašymo metu juo jau yra pasidaliję virš 1,2 tūkst. žmonių. Štai kodėl jis yra melagingas.

Melas

Melagingas teiginys nr. 1: „Krenta personalas kaip lapai“

Santarų klinikų atstovė sausio 14 d. pranešė, kad jų klinikose COVID-19 serga 79 paskiepyti medikai.

Sausio 14 d. duomenimis, Santaros klinikose serga 152 medikai, o paskiepyta iš viso – 4,5 tūkst. Darbuotojų. Todėl teiginys „krenta kaip lapai“ yra melagingas.

Melagingas teiginys nr. 2: „Užkratas buvo vakcinoje ir sąlygojo susirgimą“

Kol kas Lietuvoje naudojami tik skiepai, sukurti naudojant informacinės RNR (iRNR) technologiją. iRNR vakcinos veikimas paremtas viruso genetinės medžiagos fragmentų, informacinės RNR (angl. messenger RNA), švirkštimu į žmogaus ląsteles. Tai skatina virusinių baltymų, imituojančių koronavirusą, gamybą, o imuninė sistema išmoksta virusą atpažinti. Taigi jokio „užkrato“ skiepe tikrai nėra.

Be to, po pirmo iRNR skiepo imunitetas nesusidaro iš karto – antikūniai organizme gaminasi po maždaug 11–12 dienų po pirmojo skiepo. Tačiau apsauga yra nepankama, todėl reikia antrojo skiepo. Taip pat gali būti, kad susirgę asmenys jau turėjo užkratus iki skiepo, tačiau jiems dar nebuvo pasireiškę simptomai.

„Melo detektorius“ taip pat dar kartą primena, kad užkrečiamąsias ligas ir skiepus turėtų komentuoti tos srities ekspertai. Tiesiog pasisakyti norinčių, gandais ir nesupratimu, kaip veikia skiepai, grįstą nuomonę, reikėtų vertinti itin atsargiai.

Mūsų duomenimis, nei klaidinančią informaciją apie situaciją Santaros klinikose pateikusi moteris, nei tuo su tūkstančiais lietuvių pasidalinęs vyras nėra medikai ir savo teiginiams nepateikia jokių įrodymų.

Remiantis aukščiau išvardinta informacija ir faktais apie vakcinavimo situaciją Santaros klinikose, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad plačiai nuaidėjusiame įraše pateikta melaginga ir klaidinanti informacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (245)