„60-70 % mirčių per III bangą sudaro paskiepytieji 2 dozėmis. Šią šokiruojančią žinią praneša mokslininkų grupė, patarinėjanti Britanijos vyriausybei.“, – tokia informacija pasidalinta „Facebook“ grupėje „COVID vakcinų atsiliepimai“.

Besipiktinantiems „feiku“ žinutės autorė pateikia nuorodą į oficialią Jungtinės Karalystės Vyriausybės interneto svetainę, kuris ir yra originalus tokios informacijos šaltinis. Atsidarius dokumentą, į kurį pateikiama nuoroda, iš tiesų galima rasti panašų sakinį, kuriame nurodyti tie patys skaičiai, kaip ir socialiniuose tinkluose paviešintoje žinutėje:

„Tiek hospitalizacijų, tiek mirčių atsinaujinime vyrauja dvi vakcinos dozes gavę asmenys. Jie, atitinkamai, sudaro apie 60 proc. ir 70 proc. bangos. Tai galima sieti su dideliu įsisavinimo lygiu tarp rizikos grupės asmenų, todėl imunizacijos trūkumai lemia sunkesnę ligą nei neskiepytų asmenų.“, – rašoma vienoje dokumento pastraipoje, kurią akimirksniu pasigavo prieš skiepus nusiteikę socialinių tinklų dalyviai.

Tačiau ką iš tiesų norima pasakyti šiuo dokumentu?

Pirmiausia, svarbu paminėti, kad Jungtinėje Karalystėje trečios naujojo koronaviruso bangos dar nebuvo. Ši šalis, kaip ir didelė dalis Europos, šiuo metu išgyvena antrąją naujojo koronaviruso plitimo bangą. Dokumente nėra kalbama apie šių dienų įvykius, taigi, „Facebook“ išplatintoje žinutėje skleidžiama klaidinga informacija. Dokumento tekstas – tai mokslininkų sukurtas galimų ateities scenarijų, kurie gali ištikti visiškai atlaisvinus karantino apribojimus, modelis. Pasak jų, jei birželio mėnesį visi suvaržymai būtų atlaisvinti, tai sukeltų didelį hospitalizacijos atvejų šuolį šalyje ir pasekmės būtų panašios, kokių sulaukta sausio mėnesį. Mokslininkų, sudariusių šias prognozes, teigimu, apribojimų atsisakymas lemtų 59 000 mirčių.

Tiesa, prognozių autoriai – Imperatoriškojo koledžas, Varviko universitetas ir Londono Higienos ir tropinės medicinos mokykla – perspėja, kad dokumente aprašytos situacijos yra galimos tik atsižvelgiant į tam tikras prielaidas, kuriomis remiantis buvo sudarytos, pavyzdžiui, Imperatoriškojo koledžo prognozėse atsižvelgiama į viruso sezoniškumą, o Varviko universiteto – ne.

Nors, kaip jau išsiaiškinta, dokumentas, kuriuo grūmojama socialiniuose tinkluose, neatspindi šių dienų situacijos ir tėra prognozė, kas galėtų nutikti Jungtinėje Karalystėje, jei vasaros pradžioje liautųsi galioję visi karantino apribojimai, skaičiai, nurodantys, kad šalyje kilus trečiajai bangai ligonines daugiausia užimtų jau paskiepyti žmonės, vis viena neramina.

Prognozių autoriai, pateikdami šiuos skaičius, atsižvelgė į tai, kad vakcina užtikrintų tik 90 proc. apsaugą, taigi, net ir paskiepijus visus rizikos grupės asmenis liktų maždaug 10 proc. vyresnių nei 50 metų žmonių, kurie nebūtų apsaugoti nuo viruso, vadinasi, 2,9 mln. liktų pažeidžiami.

Imperatoriškojo koledžo mokslininkų teigimu, tai galėtų lemti 40 000 žmonių mirtis, Varviko universiteto mokslininkų – 59 000.

Socialiniuose tinkluose šios mirtys akimirksniu susietos su vakcinų poveikiu. Pavyzdžiui, bitchute.com patalpintame vaizdo įraše Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas kaltinamas iš anksto žinantis, kokias baisias pasekmes neva sukels vakcinacija, tačiau tai – netiesa. Galimuose ateities modeliuose, pateiktuose dokumente, kalbama ne apie vakcinų sukeltus reiškinius, bet apie nepakankamą jų suteikiamą apsaugą nuo COVID-19. Taigi, samprotaujama, kad jeigu dalis paskiepytų žmonių vis viena susirgs naujuoju koronavirusu, neišvengiamai dalis jų atsidurs ligoninėje arba mirs nuo SARS-Cov-2 viruso.

Vis dėlto, paviešinus šias pesimistines prognozes joms nepagailėta kritikos. Naujienų portale „The Telegraph“ detaliai išanalizuotas kiekvienas prognozių, sutrukdžiusių Jungtinei Karalystei žengti tolimesnius žingsnius šalies atvėrimo link, aspektas ir prognozės įvertintos kaip nepamatuotai pesimistiškos.

Žurnalistų teigimu, Imperatoriškojo koledžo vertinimuose visiškai neatsižvelgta į faktą, kad vakcinos smarkiai sumažina naujojo koronaviruso plitimą, „AstraZeneca“ kurta vakcina – 67 proc., „Pfizer / BioNTech“ vakcina – 75 proc. Be to, reikėtų įvertinti ir tai, kad dalis žmonių, jau persirgusių infekcija, bent kurį laiką turės susiformavusį imunitetą.

Galimų scenarijų apžvalgoje taip pat remiamasi vakcinos efektyvumu apsaugoti žmogų nuo simptominio COVID-19 susirgimo, tačiau neminima, kad šiuo metu naudojamos vakcinos suteikia dar didesnę apsaugą nuo hospitalizacijos ar mirties. „Pfizer / BioNTech“ vakcinos atveju ši apsauga siekia net 97 proc. (remiantis Izraelio pateiktais vakcinacijos kampanijos duomenimis), o „AstraZeneca“ pranešime spaudai paskelbė, kad klinikinių bandymų metu pasiekė 100 proc. vakcinos suteikiamą apsaugą nuo hospitalizacijos ar mirties susirgus COVID-19.

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina socialiniuose tinkluose pasirodžiusią informaciją apie tai, kad didžiąją dalį hospitalizuojamų pacientų ir COVID-19 aukų sudaro dvi skiepo dozes gavę asmenys, kaip klaidinančią. Dokumente, kuris sudomino internautus, pateikiamos prognozės, kaip galėtų atrodyti COVID-19 statistika visiškai atsisakius bet kokių karantino apribojimų Jungtinėje Karalystėje. Mokslininkų tvirtinimu, tai daryti būtų rizikinga – žmonių atsipalaidavimas galėtų sukelti skaudžią trečią viruso bangą ir pareikalautų aukų.

Sudarinėdami prognozes mokslininkai įvertino faktą, kad net ir paskiepyti į rizikos grupę patenkantys asmenys negauna visiškos apsaugos, todėl dalis žmonių vis viena būtų pažeidžiami viruso ir susirgę galėtų atsidurti ligoninėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)