„Facebook“ socialiniuose tinkluose išplatintos dvi nuotraukos. Vienoje iš jų matyti iš uosto besiveržiantys juodi dūmai, o kitoje – liepsnojantis didžiulis angaras. Nuotraukomis pasidalinę asmenys tvirtina, esą tai – užsiliepsnojęs ginklų sandėlis Ukrainoje, į kurį pataikė Rusijos sparnuotosios raketos.

Ši informacija – neteisinga. Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką nesudėtinga įsitikinti, kad fotografijose matyti Mykolajivo upių uostas. Šiame uoste įsikūrusi antra pagal dydį grūdų saugykla Ukrainoje „Nika-Tera“ – svarbi Ukrainos grūdų eksporto jungtis.

Atvirkštinės vaizdų paieškos rezultatai
Atvirkštinės vaizdų paieškos rezultatai

Birželio 4 d. į grūdų saugyklą pataikius Rusijos raketoms ši buvo beveik visiškai sugriauta. Socialiniuose tinkluose užfiksuotas būtent smūgis grūdų saugyklai, o ne ginklų sandėliui. Propagandiniuose Rusijai palankiuose kanaluose bandyta aiškinti, esą ukrainiečiai užminuoja savo uostus, todėl rusai į juos taikosi, tačiau tai – netiesa. Per šiuos uostus keliauja 95 proc. ukrainietiškų grūdų, o šios šalies atsargomis kliaujasi daugybė kitų šalių.

Kas liko iš sunaikintos „Nika-Tera“ grūdų saugyklos galima išvysti Jungtinių Amerikos Valstijų paviešintose palydovinėse nuotraukose. Anksčiau palydovas jau buvo užfiksavęs, kaip Rusijos laivai vagia Ukrainos grūdus ir išgabena juos į kitas šalis.

Išvados

Socialiniuose tinkluose išplatintose nuotraukose vaizduojamas ne ukrainiečių ginklų sandėlis, o viena didžiausių Ukrainos grūdų saugyklų „Nika-Tera“. Į ją birželio 4 d. pataikė rusų raketos, sunaikindamos beveik visą infrastruktūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją