Vienas „Facebook“ vartotojas, pasidalinęs šūsnimi senovės civilizacijų gyvenimą atspindinčių nuotraukų ir piešinių, tvirtina, esą PGR testas – senovės kankinimo būdų atgarsis, atliekamas siekiant pažeisti smegenis ir palaužti žmogaus valią.

Žinutės autorius pateikia ir pavyzdį – neryškų piešinį, kuriame vaizduojamas senovės egiptiečių gyvenimas, sugretindamas matomą sceną su PGR testo atlikimu, esą, kišdami nosies tamponą į vergų nosis egiptiečiai tikėjosi įgyti jų kontrolę. Tačiau nė vienas „Facebook“ pasirodžiusios žinutės teiginys nėra teisingas.

Klaidinanti žinutė

Klaidinantis teiginys nr.1: „Kodėl kišdavo egiptiečiai į nosies tamponą? PGR tyrimo lazdelė turi įkišti lazdeles giliai į nosį? Na tai darydavo savo vergams, kad pašalinti iš jų gyvenimo emocijas ir lengviau būtų juos valdyti.“ [klaidinančios žinutės citata]

Piešinyje, kuriuo dalinasi žinutės autorius, vaizduojamas visai ne senovinis kankinimo būdas. Šis piešinys – tai kapavietėje rastos freskos rekonstrukcija. „Getty Images“ galima pamatyti kokybiškesnį to paties fragmento atvaizdą, kuriame akivaizdžiai matyti, kad medicininis instrumentas vedamas ne prie žmogaus nosies, o prie jo akies.

Freskos fragmente vaizduojamas senovės Egipto oftalmologo darbas su pacientu

Nuotraukos apraše nurodoma, kad fragmente vaizduojamas oftalmologas, gydantis pacientą. Taigi, nei su PGR testais, nei su tyčiniu smegenų pažeidimu šis piešinys neturi nieko bendro.

Klaidinantis teiginys nr.2: „Po testo smegenyse yra pažeistas labai svarbus organas, kuris kontroliuoja kitų organų veiklą. Pažeidus priekinę dalį sutrinka skydliaukė, skydliaukės hormonų gamybą. Sutrinka kontroliuojama medžiagų apykaita, energijos transformacija, augimas ir nervų sistemos vystymasis ir veikla. Ši kankorėžio formos liauka reguliuoja testosterono ir estrogeno gamyba ir kiekį. Pažeidus sutrinka mūsų psichologinė pusiausvyra, sutrinka emocijos, prarandame intuiciją.“ [klaidinančios žinutės citata]

Žinutės autorius sarkastiškai sieja senovės Egipte atliekamą procedūrą su PGR testo atlikimu COVID-19 nustatyti. Jau išsiaiškinome, kad tokios sąsajos klaidingos dar ir dėl to, kad autoriaus aprašytas atvaizdas viso labo vaizduoja oftalmologo darbą su pacientu, o ne testą, atliekamą virusiniam susirgimui nustatyti.

Melagingų teiginių, esą PGR testai pasiekia žmogaus smegenis ir gali jas pažeisti, internete jau buvo pasirodę ir anksčiau.

„Melo detektorius“ apie tai rašė čia ir čia.

Tiesa ta, kad, nors tepinėlio ėmimo iš nosiaryklės procedūra nėra maloni, sveikatai šis testavimo būdas, kai jį atlieka specialistas, nekelia pavojaus ir, juo labiau, testo tamponas nėra įvedamas į smegenis.

PGR testo atlikimas Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos klinikinių tyrimų skyriaus bakteriologinių tyrimų ėminių vadove aprašomas taip:

1. Švelniu judesiu lankstų tamponą įvesti per nosį į nosiaryklę.
2. Atsargiai sukti tamponą apie 5 sek., kad absorbuotų sekretą.
3. Tamponą įdėti į transporto terpę.

Taigi, tampono tikslas nėra pasiekti žmogaus smegenis, tam, kad būtų paimtas mėginys naujajam koronavirusui nustatyti.

Be to, atliekant testą pagal visas rekomendacijas pasiekti žmogaus smegenis testo tamponu būtų paprasčiausiai neįmanoma. Smegenys – ypač stipriai apsaugotas žmogaus organas. Kaip „BBC“ komentavo Britų neuromokslų asociacijos komiteto narė Dr. Liz Coulthard, „tamponas negali pasiekti smegenų barjero nepanaudojus didelės jėgos, kurios užtektų įveikti keliems audinių sluoksniams ir kaului. Savo neurologijos praktikoje nesame užfiksavę jokių komplikacijų, kurias būtų sukėlęs testo tamponas“.

Remiantis šia informacija, galima teigti, kad žinutės autorius, lygindamas PGR testo atlikimą su senovės civilizacijų bausmėmis ir tvirtindamas, esą testas pažeidžia žmogaus smegenis, buvo neteisus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)