Minėtas portalas pateikė daktarės Tess Lawrie straipsnį, paskelbtą jos pačios įkurtoje svetainėje. BBC dar 2021 metų rudenį rašė, jog „dr. T. Lawrie paragino pristabdyti skiepijimo nuo COVID-19 programą ir pateikė nepagrįstų teiginių, teigdama, kad vakcina nuo COVID sukėlė daug mirčių, remdamasi klaidingu duomenų interpretavimu“.

Savo straipsnyje, kurį pateikia ir laisvaslaikrastis.lt, minėta gydytoja teigia, kad viena iš teorijų, kodėl buvo pradėtos naudoti vakcinos, yra ta, jog „pasaulinis elitas mano, jog mūsų planeta yra perpildyta, todėl pandemiją ir su ja susijusį vakcinų diegimą įgyvendino kaip depopuliacijos dalį“.

Tokį savo teiginį ji grindžia Andrew Wakefieldo dokumentiniu filmu „Nevaisingumas: Velniška darbotvarkė“, kuriame dėstoma, jog Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) daug metų tyrinėjo ir kūrė vakcinas, kuriomis skiepijami asmenys taptų nevaisingi. Šią tyrimų kryptį esą lėmė susirūpinimas, kad gyventojų skaičius didėja netvariu tempu, ir, kaip atskleidžiama dokumentiniame filme, PSO akivaizdžiai manė, kad vakcinomis, kurios sukeltų nevaisingumą, reikėjo skiepyti moteris ir mergaites be jų sutikimo.

Tiesa ta, kad šį dokumentinį filmą sukūręs A. Wakefieldas yra britų aktyvistas prieš vakcinaciją. Jis yra buvęs gydytojas ir diskredituotas akademikas, iš kurio buvo atimta licencija, nes jis 1998 metais dalyvavo melagingame tyrime, kuriame klaidingai buvo neva įrodyta, kad tarp skiepų nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės ir autizmo yra ryšys. Po šio tyrimo žymiai sumažėjo vaikų, kurie buvo skiepijami nuo šių grėsmingų ligų.

T. Lawrie savo straipsnyje, kuriuo bando įrodyti, kad skiepai nuo COVID-19 sukelia nevaisingumą, remiasi ir tyrimu, kuris priimtas publikuoti žurnale „Andrology“. Jis esą atskleidžia, kad vakcinos nuo COVID-19 kenkia vyrų vaisingumui.

Šiame tyrime mokslininkai išties analizavo trijų Izraelio spermos bankų mėginius: jie vertino mėginius, paimtus prieš skiepijimą, ir mėginius, periodiškai imamus maždaug penkis mėnesius po to, kai donorai gavo antrąją „Pfizer“ vakcinos dozę.

Praėjus maždaug trims mėnesiams po antrosios „Pfizer“ vakcinos dozės, spermos koncentracija sumažėjo 15,4 proc, o spermatozoidų judrumas – 22,1 proc. Tačiau vėliau nustatyta, kad donorų sperma vėl tapo tokia, kokia buvo prieš vakcinaciją.

Nepaisant to, T. Lawrie daro išvadą, kad COVID-19 vakcinos kenkia vyrų vaisingumui. O tyrimo autoriai teigia priešingai: „Ilgalaikis „Pfizer“ vakcinų poveikis yra saugus. <...> COVID-19 vakcinos gali sukelti nedidelį neigiamą poveikį, įskaitant skausmą, paraudimą ar patinimą vakcinos dūrio vietoje, karščiavimą, nuovargį, galvos skausmą ir kt. Todėl manome, kad sisteminis imuninis atsakas yra labiau pagrįstas laikinai sumažėjusios spermos koncentracijos paaiškinimas, o ne tiesioginis poveikis sėklidėms“.

Be to, tyrimo autoriai teigia, kad jog karščiavimas dėl COVID-19 ligos sukelia grįžtamąjį neigiamą poveikį spermos parametrams. Todėl net pasiūlyta šį neigiamą poveikį įtraukti į ilgalaikių sindromų po COVID-19 ligos sąrašą.

T. Lawrie savo straipsnyje taip pat teigia, kad PSO VigiAccess duomenų bazėje yra vis didesnis nepageidaujamų reiškinių, susijusių su reprodukcine sveikata ir vaisingumu, sąrašas.

Tačiau pažymėtina, jog PSO įkurta VigiAccess sistema, kaip joje pabrėžiama, yra skirta žmonėms, norintiems daugiau sužinoti apie galimo šalutinio poveikio, apie kurį pranešta vartojant vaistus, tipus. Tačiau VigiAccess negali būti naudojamas norint nustatyti patvirtintą ryšį tarp įtariamo šalutinio poveikio ir kokio nors konkretaus vaisto ar vakcinos. VigiAccess informacija apie galimą šalutinį poveikį neturėtų būti aiškinama taip, kad vaistinis preparatas arba jo veiklioji medžiaga sukėlė pastebėtą poveikį arba yra nesaugus naudoti.

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. dr. Rūta Jolanta Nadišauskienė teigė, jog tai, kad COVID-19 vakcina gali sukelti nevaisingumą yra mitas. „Skiepytis šia vakcina yra saugu ir rekomenduojama visiems. Remiantis moksliniais duomenimis, saugu skiepytis ir poroms, pradėjusioms pagalbinio apvaisinimo procedūras. Įvairios tarptautinės sveikatos organizacijos ir Lietuvos akušerių ginekologų draugija rekomenduoja COVID-19 vakcina skiepytis moterims, planuojančioms pastoti. Pasaulinė akušerių ir ginekologų organizacija rekomenduoja skiepytis visoms nėščioms moterims. Remiantis tyrimų duomenimis, paskiepytoms nėščioms moterims didesnių komplikacijų nebuvo, o persileidimų neužfiksuota daugiau nei bendroje populiacijoje“, - teigė R. J. Nadišauskienė.

Taigi, remiantis visais aukščiau išdėstytais faktais, Melo detektorius konstatuoja, jog visi teiginiai, kad COVID-19 vakcinos kenkia vaisingumui, yra absoliutus melas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją