Aptikę ant vienkartinio naudojimo medicininių kaukių juodų plaušelių socialinių tinklų vartotojai puolė tvirtinti, esą kaukėse raitosi gyvi organizmai, atgyjantys, kai žmogus kvėpuoja. Kai kurie šios teorijos palaikytojai žengė dar toliau – jų įsitikinimu ant kaukių ir testų tamponėlių matomi siūleliai yra parazitai, sukeliantys Morgelono sindromą.

Tiesa, net mokslininkai nėra įsitikinę dėl tikrosios šios ligos kilmės ir dažniau ją priskiria psichosomatiniams, o ne parazitų sukeltiems susirgimams

Kas yra Morgelono sindromas?

Morgelono liga, pasak ja sergančių pacientų, pasireiškia iš ant odos atsiradusių žaizdų matomais spalvotais siūleliais. Mėgindami traukti spalvotus siūlelius žmonės kasosi, drasko odą, atverdami dar gilesnes žaizdas. Žmonės, kuriems pasireiškia toks negalavimas, taip pat skundžiasi pojūčiu, tarsi kažkas judėtų ant odos, geltų.

2018 metais publikuotoje mokslinėje apžvalgoje „Morgelono liga: nuo kliedesio iki apibrėžimo“ aptariama visa šios ligos istorija. Pirmą kartą ligos pavadinimas paminėtas dar 1674 metais anglų gydytojo sero Tomo Browne‘o. Viename laiške jis rašė pastebėjęs keistus šiurkščius plaukus ant vaikų nugarų, vadinamus Morgelonais.

Iki pat šių dienų mokslininkai nesutaria, kas gali sukelti tokią būseną, bet itin dažnai Morgelono liga pavadinama psichosomatine bei siejama su kitais sutrikimais – dažnu narkotikų vartojimu, šizofrenija, demencija.

Vykdyti Morgelono ligos tyrimai pateikia skirtingus rezultatus – vienuose prieinama išvados, kad tai, kaip jau minėta anksčiau, psichologinis sutrikimas, tačiau kitose Morgelono liga siejama su bakterijomis Borrelia spirochetes.

Siekdama išsiaiškinti tikrąją ligos kilmę JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras atliko didelės apimties tyrimą, kurio metu tirti 115 žmonių, kuriems pasireiškė Morgelono ligą atitinkantys simptomai. Tyrimo eigoje paaiškėjo, kad žaizdose atsirandantys plaukeliai didžiąja dalimi atvejų buvo paprasčiausi medvilnės pūkeliai. Tyrėjai taip pat pabrėžė, kad šiuo sutrikimu dažniausiai skundžiasi vidurinio amžiaus moterys, o jo simptomai primena kitą psichologinį sutrikimą – žmonių patiriamą jausmą, kad jų namus ar kūną atakuoja parazitai, nors iš tiesų jokių parazitų nėra.

Taigi, kol kas labiau linkstama prie versijos, kad Morgelono liga yra psichosomatinis sutrikimas, o žaizdose matomi siūleliai lengvai paaiškinami – tai gali būti medvilnės ar kitų audinių plaukeliai.

Ar medicininės kaukės ir testų tamponėliai – „gyvi“?

Tai, ką kaukėse pamatė socialinių tinklų dalyviai nėra nei kirmėlės, nei kiti parazitai ar, juo labiau, Morgelono ligą sukeliantys padarai (dėl to, ar sutrikimą tikrai sukelia parazitai, kaip jau minėta, mokslininkai linkę abejoti).

Atsižvelgiant į tai, kad tiek vienkartinės medicininės kaukės, tiek COVID-19 testams atlikti skirti vatos tamponėliai pagaminti iš sintetinių medžiagų (kaukės – dažniausiai iš polipropileno, testų tamponėliai – iš poliesterio, viskozės, medvilnės, nailono), greičiausiai kaukėse matyti šių medžiagų plaušeliai, sujudinti kvėpavimo, oro judėjimo ar įelektrinti elektros krūvio.

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ teiginius, esą ant kaukių ir testų tamponėlių matyti juodos besirangančios kirmėlės, vertina kaip melagingus. Tai – tik šių medicininių produktų medžiagų dalelės, judančios dėl elektros krūvio ar oro judėjimo. Tai nėra Morgelono ligą sukeliantys parazitai, nes mokslininkai net nėra įsitikinę, ar šią ligą apskritai sukelia gyvi organizmai ir dažniau diagnozuoja šį sutrikimą kaip psichosomatinės prigimties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją