Tai ji pranešė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Mieli žmonės, ką tik priėmiau vieną sunkiausių savo gyvenimo sprendimų. Išsiunčiau atsistatydinimo prašymą Premjerei Ingridai Šimonytei. Kadangi emocijų šiuo metu daugiau nei galėčiau sudėti į paprastą įrašą, rytoj 9 ryto kviečiu žiniasklaidą į spaudos konferenciją Seime. Plačiau pakomentuosiu savo sprendimo motyvus“, - ministrė teigė savo įraše.

Trečiadienio vakarą M. Navickienei paskelbus, kad ji premjerei Ingridai Šimonytei įteikė atsistatydinimo pareiškimą, ketvirtadienio ryte Vyriausybės vadovė susitiks su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda. Susitikimas prezidentūroje numatytas 9.15 val., o įrašas apie jį prezidento darbotvarkėje atsirado vėlų trečiadienio vakarą.

Žinia, trečiadienio vakare paaiškėjo daugiau detalių apie Socialinės apsaugos ir darbo ministrės M. Navickienės ryšius su už sukčiavimą kalėjusiu verslininku Vilhelmu Germanu.

Portalas 15min praneša, kad M. Navickienė pernai atostogų skrido privačiu lėktuvu į Dubajų, o jai kompaniją palaikė V. Germanas. Už kelionę ministrė nemokėjo, o susimokėjo tik už skrydį atgal į Lietuvą reguliariu reisu.

V. Germano ryšius Vyriausybė dabar vertina kaip riziką nacionaliniam saugumui. Teigiama, kad M. Navickienė į Dubajų privačiu lėktuvu skrido per savo atostogas verslininkės Ievos Trinkūnaitės šeimos kvietimu, o kartu skrido ir blogos reputacijos veikėjas V. Germanas. 15min žiniomis, jis yra I. Trinkūnaitės sugyventinis, o I. Trinkūnaitė yra tolima M. Navickienės giminaitė.

Vyriausybės komisija neleido „Foxpay“ savininkei įsigyti M. Navickienės vyro verslo

Vyriausybinė sandorių komisija neleido „Foxpay“ savininkei Ievai Trinkūnaitei įsigyti įmonę „LITLAB“, kurios vienintelis akcininkas yra ministrės Monikos Navickienės vyras Mindaugas Navickas, praneša portalas lrt.lt, remdamasis LRT radijo šaltiniais Anot portalo, ministrės vyras plėtoja verslą Vilniaus oro uoste, tad galimi pirkėjai yra griežtai vertinami.

LRT pamini, kad šį kartą Komisija neskelbia nei įmonės pavadinimo, nei asmenų pavardžių, nei priežasčių, kodėl nepritarė sandoriui. Neskelbiama net išvada, nors paprastai apie sprendimus informuojama.

Portalas rašo, kad galimybė įsigyti „LITLAB“ I. Trinkūnaitei užkirsta dėl jos ryšių su abejotinos reputacijos žmonėmis. Primename, kad „Foxpay“ direktorius Saulius Galatiltis šiandien sakė, kad bendrovė atmeta viešumoje sklaidančias abejones dėl savo finansinės veiklos. Taip pat anot jo, įmonė visais klausimais bendradarbiauja su institucijomis bei teikia visą būtiną informaciją. „Kategoriškai atmetame insinuacijas dėl „Foxpay“ veiklos ir užtikriname, kad mes griežtai vadovaujamės visais Lietuvos ir Europos Sąjungos įstatymais bei aukščiausiais etikos ir finansų industrijos standartais“, – teigia S. Galatiltis.

„Jausdami atsakomybę, kad kontroliuojančios institucijos galėtų dirbti efektyviai ir nešališkai, konkrečius specifinius klausimus viešai ir išsamiai komentuosime institucijoms baigus savo darbą. Atsakomybės jausmo tikimės ir iš šiuo metu gausiai raštu ar žodžiu pasisakančių viešojoje erdvėje. Neatsakingi ir šališki pasisakymai daro žalą ne tik konkrečiai bendrovei ir jos darbuotojams, bet nemaža dalimi ir viso finansų sektoriaus tvarumui“, – komentuoja jis. Lietuvos bankas vykdo finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ patikrinimą.

Taip pat, kaip „Delfi“ paskelbė, įmonės atžvilgiu yra pradėta Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatyme numatyta vertinimo procedūra.

Savo ruožtu generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atlikti faktinių aplinkybių patikslinimą dėl viešojoje erdvėje kilusių klausimų apie įmonės veiklą.

Dar daugiau klausimų dėl įmonės kilo po to, kai 15min paskelbė, jog į skandalą „Foxpay“ yra susijusi su kita įmonių grupe „iSun“. Jos steigėja, valdybos pirmininkė yra vienintelė „Foxpay“ savininkė Ieva Trinkūnaitė. Tačiau „iSun“ veikloje anksčiau aktyviai dalyvavo ir I. Trinkūnaitės sugyventinis – už finansinius nusikaltimus kalėjęs Vilhelmas Germanas. Kaip rašoma portalo publikacijoje, M. Navickienės sutuoktinis, buvęs „Foxpay“ valdybos narys Mindaugas Navickas kartu su V. Germanu priiminėjo „iSun“ grupės kertinius darbuotojus, padalinių vadovus. Anksčiau M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms. M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m. Taip pat jis nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, Lietuvos bankui pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos.

Už finansinius nusikaltimus kalėjęs „Foxpay“ savininkės I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas dirbo ministrės Monikos Navickienės vyro Mindaugo Navicko įmonėje „LITLAB“, skelbia naujienų portalas 15min. Portalo duomenimis, V. Germanas dirbo „LITLAB“ praėjusiais metais, kiek ilgiau nei mėnesį – nuo kovo 1 dienos iki balandžio 17 dienos. Skelbiama, jog tai buvo vienintelis oficialus V. Germano pajamų šaltinis per pastaruosius du metus.

Finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkė Ieva Trinkūnaitė bandė įsigyti įmonę „LITLAB“, kurios vienintelis akcininkas yra ministrės Monikos Navickienės vyras Mindaugas Navickas. Tačiau, kaip praneša Vyriausybės komunikacijos departamentas, svarstant planuojamą sandorį Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijoje, šių ketinimų atsisakyta.

„Pažymime, kad šių metų pradžioje Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija vertino investuotoją, ketinusį įsigyti „LITLAB“ ir nustatė neatitiktį, tačiau tolesnė procedūra buvo nutraukta dėl aplinkybių nurodytų Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo 12 straipsnio 19 dalyje“, – Eltai nurodė Vyriausybės atstovai. „Pažymime, kad Mindaugas Navickas nebuvo tyrimo objektas, o buvo vertinamas pirkėjas – investuotojas (akcininkas), norintis įsigyti kitą įmonę“, – akcentuojama atsakyme. Visgi, nepaisant pasikeitusių I. Trinkūnaitės planų, vyriausybinė komisija nutarė savo iniciatyva atlikti „Foxpay“ įvertinimą. „Šio vertinimo rezultate buvo nustatytas investuotojo neatitiktis Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymui. Komisijos išvadas dėl neatitikties patvirtinantis LRV nutarimas perduotos Lietuvos bankui“, – teigia Vyriausybės komunikacijos departamentas, nurodant, jog plačiau komentuoti situacijos aplinkybių dėl informacijos slaptumo negali.

Apie tai, jog vyriausybinė sandorių komisija neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios vienintelis akcininkas yra M. Navickas, trečiadienį pirmasis pranešė portalas lrt.lt, remdamasis LRT radijo šaltiniais.