Šiuo metu Seime jau surinkti parašai, kad ministras privalomai atsakytų į klausimus posėdžių salėje.

Pagal Seimo statutą, 10 Seimo narių gali prieš posėdį įteikti Posėdžių sekretoriatui raštišką klausimą Vyriausybės nariui dėl ypač svarbios problemos su reikalavimu, kad į jį būtų atsakyta to paties posėdžio metu. Vienas Seimo narys per sesiją gali pasirašyti ne daugiau kaip vieną tokį reikalavimą.

„Žiniasklaidoje skelbta, kad jūsų sutuoktinė A. Landsbergienė vienoje iš Graikijos salų įsigijo didelį sklypą ir du jame stovinčius pastatus – 313 kvadratinių metrų namą su dviem lauko terasomis bei 23 kvadratinių metrų namuką. Pirkinys įsigytas 2022 metais. 255 tūkst. eurų avansas buvo sumokėtas tų metų vasarį.

Primintina, kad būtent tuo metu, kai jūsų šeima pirko nekilnojamą turtą toli nuo Lietuvos, jau buvo akivaizdu, jog prasidės Rusijos inicijuota plataus mąsto ataka prieš Ukrainos valstybę, kuri grės ne tik Ukrainos valstybingumui, bet gali kelti grėsmę ir kitoms Europos valstybėms, tame tarpe – ir Lietuvai. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad jūsų žmonos vardu registruoti rūmai buvo perkami per tarptautinę nekilnojamojo turto agentūrą „Engel & Volkers“, kurios (kaip pastebi žiniasklaida) sudarytus sandorius ypač sunku atsekti“, – teigiama opozicijos parengtame dokumente.

Politikai iš opozicijos rašo, kad, kilus skandalui, negirdėjo iš G. Landsbergio arba jo sutuoktinės paaiškinimų, „nors visuomenei yra ypač svarbu žinoti, kodėl turtas buvo perkamas būtent pačioje karo pradžioje ir ar tai nereiškia, kad vienas iš Lietuvos ministrų, atsakingas už karo metu ypač jautrią – užsienio reikalų – sritį, tokiu būdu bandė sukurti pabėgimo planą, pasitraukiant į užsienį tuo atveju, jei karo apimtis Rytų Europoje plečiasi“.

„Todėl norime, kad atsakymą pateiktumėte Jūs, tad naudodamiesi Lietuvos Respublikos Seimo statuto 208 straipsnio 13 dalimi prašome atsakyti:

Ar jūs dar vis laikotės koalicijos sutartyje įtvirtintos nuostatos, kad „Moralinius ir etinius kriterijus savo veiklai kelsime tolygiai teisiniams, suprasdami, kad politinės atsakomybės prisiėmimui pakanka ir moralinių priežasčių“, ir, jei laikotės:

  • pirma, paaiškinkite, kodėl, prabangų nekilnojamą turtą sutuoktinės vardu jūsų šeima įsigijo būtent tuo metu, kuomet tapo aišku, jog Rusija pradeda plataus masto karą ir sieks okupuoti Ukrainai priklausančias žemes, o, galbūt, – ir karą plėsti toliau Europoje, ir ar faktas, kad užsienio reikalų ministras paskubomis įsigyja turtą kuo toliau nuo savo valstybės, nepasiunčia dviprasmiškos žinios Lietuvos žmonėms bei investuotojams, kad valstybės jos valdžia nė neketina ginti, neprisiima jokios atsakomybės ir ruošiasi kuo skubiau iš Lietuvos pasitraukti;

  • antra, paaiškinkite kodėl, vos pasirodžius informacijai apie tai, kad sutuoktinės turto deklaracijose yra nurodytas nekilnojamo turto įsigijimas užsienyje, jūs, kaip ministras, nepaaiškinote turto įsigijimo detalių, nors ir buvote to klausiamas; kodėl slėpėte avanso mokėjimo datą bei įsigytų rūmų buvimo vietą; kodėl pasirinkote tokią nekilnojamo turto agentūrą, kurios sandorius, pasak žiniasklaidos, ypač sudėtinga atsekti;

  • trečia, ar pasinaudojote savo URM ministro statusu prašydamas kolegos Graikijos ministro ir (ar) Vyriausybės institucijų pagalbos įsigyjant turtą, kas (tame tarpe ir iš politikų) tarpininkavo sandoriui, kokiu nuolaidų gavote (nurodykite sumą) slapta karo išvakarėse planuodamas įgyti ir įgydamas prabangų turtą bei ruošdamasis bėgti iš Lietuvos?“

Priminė konservatoriams jų pačių deklaruotas vertybes

Agnė Širinskienė

Seimo ir partijos „Nemuno aušra“ narė Agnė Širinskienė priminė, kad patys konservatoriai, sudarinėdami valdančiąją koaliciją, skaidrumą deklaravo kaip savo vieną esminių vertybių.

„Aš manau, kad visų politikų veikloje yra svarbus skaidrumas, ypač, kada konservatoriai, kurdami koaliciją 2020 m., sakė, kad jie moralinius, etinius kriterijus, atsakomybės klausimus vertins tolygiai teisiniams. Šiuo atveju kiekvieno politiko atsakomybė yra visuomenei paaiškinti ir išsklaidyti visas abejones“, – teigė A. Širinskienė.

Politikės vertinimu, klausimų kelia laikas, kada, anot žiniasklados, buvo įsigytas nekilnojamasis turtas.

„Tai buvo 2022 m. vasario mėnuo, kuomet buvo didžiulis neapibrėžtumas tiek Lietuvos situacijoje, tiek visos Rytų Europos. Situacija atrodo dviprasmiškai, nes tikrai susidaro įspūdis, ir tas girdisi ir susitikimuose su žmonėmis, tokie nuogąstavimai matosi ir žiniasklaidoje, kad ponas Landsbergis tiesiog ruošėsi tuo metu iš Lietuvos pabėgti“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Taip pat, pasak parlamentarės, klausimų kelia nekilnojamojo turto agentūros pasirinkimas.

„Kitas dalykas, kuris irgi vertas paaiškinimo, yra pati nekilnojamojo turto agentūra, kuri žiniasklaidoje yra įvertinta kaip ta, kuri padeda išvengti greito turto suradimo, kuri padeda nuslėpti pirkėją. Kodėl tokia agentūra buvo pasirinkta? Kodėl nebuvo pasirinkta tokia agentūra, kuri veikia kur kas atviriau, kurios skaidrumas galbūt yra didesnis?“, – teigė A. Širinskienė.

Kartu, pasak politikės, kyla klausimas, ar šio sandorio metu nebuvo tarpininkavimo ar nuolaidų iš Graikijos politikų.

„Juo labiau, kad mes matome, kad G. Landsbergis lankėsi Graikijoje, tai kyla ir trečias klausimas: ar nepadėjo Graikijos politikai? Ar nebuvo kažkokio tarpininkavimo? Ar nebuvo kažkokių nuolaidų, kurios būtų suteiktos dėl jo pačios asmenybės?“, – teigė A. Širinskienė.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuva“ narys Lukas Savickas pridėjo, kad dar daugiau klausimų kelia G. Landsbergio vengimas atsakyti į klausimus.

Lukas Savickas

„Mes tikriausiai jau per kurį laiką pripratome, kad iš užsienio reikalų ministro būna labai sudėtinga dažnai gauti atsakymus į ganėtinai nesudėtingus klausimus. Čia – lygiai taip pat, viešasis interesas yra pats paprasčiausias: jeigu visuomenei kyla tam tikrų abejonių, kaip ir kokiomis aplinkybėmis, ir kodėl buvo priimtas vienoks ar kitoks viešo pareigūno sprendimas, tai yra normalu, ir tikriausiai iki šitos situacijos net nebūtume atėję, jeigu paprastai būtų atsakyta.

Pats faktas, kad visaip bandoma neatsakyti į tuos klausimus, tų klausimų skaičius tik didina“, – teigė L. Savickas.

Čmilytė-Nielsen įvertino opozicijos iniciatyvą rengti klausimus Landsbergiui apie įsigytą vilą Graikijoje: rinkimai

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen opozicijos iniciatyvą rengti klausimus užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui dėl vilos Graikijoje įsigijimo aplinkybių teigia vertinanti kaip rinkiminį veiksmą.

„Aš matau vieną prasmę – kad tai yra rinkimai“, – į žurnalistų klausimą lakoniškai atsakė Seimo pirmininkė.

„Aš, tiesą pasakius, nesigilinau į šią istoriją. Mačiau tik tiek, kad tai buvo deklaruota įstatymo nustatyta raide ir tiek. O interpretacijų, matyt, galima matyti įvairių“, – savo nuomone pasidalino parlamento vadovė.

2022 m. vasarį įsigijo vilą Graikijoje

Kaip „Delfi“ jau skelbė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio šeima įsigijo prabangią vilą Graikijos Eginos saloje, pranešė laikraštis „Lietuvos rytas“. Jo duomenimis, sklypas su pastatais yra įregistruotas Austėjos Landsbergienės vardu.

Anot publikacijos, A. Landsbergienė didelį žemės sklypą ir du jame stovinčius pastatus – 313 kv. m. namą su dviem lauko terasomis ir 23 kv. m. namelį įsigijo 2022 metais. 225 tūkst. eurų avansas esą sumokėtas tų metų vasarį.2022 m. ir 2023 m. turto deklaracijose A. Landsbergienė nurodė, kad užsienyje turi nekilnojamojo turto, kurio vertė 795 tūkst. eurų. „Delfi“ primena, kad užsienio reikalų ministro G. Landsbergio sutuoktinė Austėja Landsbergienė, kuriai priklauso darželių tinklas „Vaikystės sodas“ bei privati Karalienės Mortos mokykla, pagal 2023 m. paskelbtus turto deklaracijos duomenis, patenka tarp turtingiausiųjų, ir yra antroje vietoje.

Jos deklaruoto turto vertė siekė beveik 17,7 mln. eurų – 27 tūkst. eurų mažiau, negu pernai.