Kaip rašoma ketvirtadienį Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ išplatintame pranešime, opozicijoje esantiems Seimo nariams įtarimai kilo po ketvirtadienį naujienų portale delfi.lt pasirodžiusio straipsnio, kuriame buvo kelti klausimai dėl galimo neteisėto buvusios ministrės sutuoktinio praturtėjimo, jo įmonės bei su ja susijusių asmenų veiksmų teisėtumo.

„Istorija kuo toliau, tuo labiau tampa klampi. Visomis prasmėmis. Svarstytinos galimos pinigų plovimo, neteisėto praturtėjimo ir galimos politinės korupcijos rizikos. Atskiras klausimas kyla dėl valstybinės žemės sklypų galimai neatsakingo valdymo“, – pranešime teigė šios frakcijos narys, Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūno Sauliaus Skvernelio ir kitų 4 opozicinių frakcijų atstovų pasirašytame kreipimesi į N. Grunskienę prašoma įvertinti „Litlab“ finansines galimybes statyti verslo centrą, šios įmonės ir „Lietuvos oro uostų“ nuomos kainos dydžio pagrįstumą bei sutarties skaidrumą.

Taip pat, ar nebuvo padarytos kitos Baudžiamajame kodekse numatytos nusikalstamos veikos.

Kaip ketvirtadienį rašė portalas delfi.lt, M. Navickienės sutuoktinio M. Navicko įmonė „Litlab“ kartu su NT vystymo kompanija „Eika“ baigia statyti verslo centrą Vilniaus oro uosto teritorijoje.

Lietuvos bankas atlieka patikrinimą dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“. Savo ruožtu Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl įmonės veiklos.

„Foxpay“ buvo atsidūrusi vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje – pranešta, kad pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – buvusios ministrės M. Navickienės sutuoktinis M. Navickas. Komisijos vertinimu, investuotoja I. Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų.

M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m., nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, Lietuvos bankui pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos.

Tiesa, naujienų portalas 15min.lt skelbė, jog už sukčiavimą teistas I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas kurį laiką dirbo M. Navicko valdomoje „LITLAB“. Taip pat pranešta, jog M. Navickienės sutuoktinis su V. Germanu priiminėjo sprendimus I. Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“. M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms.

M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Anot politikės, su ja politikė bendrauja retai, o apie I. Trinkūnaitės sugyventinio V. Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.

Vėliau 15min.lt pranešė, kad pernai ministrė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų.

Dėl kilusio skandalo dėl ryšių su I. Trinkūnaite bei V. Germanu, M. Navickienė pasitraukė iš ministrės posto.