Tokių mėginimų su kaupu yra menininkų, garsių asmenybių, žinomų visuomenės veikėjų aplinkoje. Tėvų nesantaikos ir alinančių skyrybų įkaitais vien per pastaruosius dvejus metus yra tapę keturi Madonnos ir britų režisieriaus Guy Ritchie vaikai, rusų atlikėjo Nikolajaus Baskovo vienintelis sūnus Bronislavas, Rusijos čiuožėjo ant ledo Jevgenijaus Pliuščenkos sūnus Jegoras, garsaus prodiuserio Dimos Bilano vaikai, buvusio „bitlų“ atlikėjo sero Paulo McCartney ir fotomodelio Hizer Mills vienintelė duktė Beatrice, jau nekalbant apie amžiną atilsį Michaelio Jacksono santykius su vaikais, ir daugelis kitų, kurių gimdytojų ar globėjų vardai mažiau žinomi arba skandalai ne taip garsiai nuskambėję.

Pastaruoju metu vis plačiau skamba garsios lietuvių kilmės Rusijos dainininkės Kristinos Orbakaitės ir Čečėnijos gyventojo, dabar Rusijos verslininko Ruslano Baisarovo bylinėjimosi procesas, kurio centre yra jų 11-metis sūnus Denisas. Į teisinius ginčus įvelto vaiko likimas mus domina ne vien dėl to, kad K.Orbakaitės tėvas yra lietuvis cirko atlikėjas Mykolas Edmundas Orbakas (beje, save kildinantis iš Lietuvos baronų fon Orbachų), o motina žinoma Rusijos primadona Ala Pugačiova.

Skandalas kilo rugsėjo 3 dieną, kai su tėvu atostogavęs vaikas negrįžo į Maskvą. K.Orbakaitė įtarė, kad Denisas yra pagrobtas ir išvežtas į neramią Čečėniją. Turtingiausiu Čečėnijos verslininku laikomo R.Baisarovo (jo turtas įvertintas 200 mln. dolerių) tėviškė yra Itumo - Kalino rajono Vedučio kaimas. Jis priklauso Charačajų teipui, susitelkusiam kalnuotame Vedeno rajone. Teipą taip pat atstovauja buvęs Rusijos Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Ruslanas Chasbulatovas bei buvęs prezidento A.Maschadovo propagandos ministras, o anksčiau Dž.Dudajevo pavaldinys Movladis Udugovas. Maskvoje praėjusio dešimtmečio viduryje pasirodęs R.Baisarovas buvo susijęs su kriminaliniu pasauliu, kai Rusijos sostinėje buvo dalijamasi prekybos zonomis ir įtakos sferomis, tačiau teisėsaugai šių ryšių įrodyti nepavyko. Į jį buvo keletą kartų pasikėsinta, tačiau R.Baisarovui pradėjus kontroliuoti Tarptautiniam prekybos centrui priklausančius kazino, restoranus ir pramogų įstaigas, šaudymai ir sprogdinimai nutilo.

K.Orbakaitė su R.Baisarovu kartu nebegyvena jau nuo 2000-ųjų, o ir jų santuoka nebuvo užregistruota. Dainininkė 2005 m. koncertuodama Niujorke susipažino su rusų kilmės amerikiečių verslininku Michailu Nemcovu. Tai štai dabar ji ir jos motina A.Pugačiova ketino Denisą išvežti mokytis ir gydytis į Ameriką. Tam pasipriešino R.Baisarovo pusė. Kilę nesutarimai privedė iki teismų. Bet svarbiausia, kad bylinėjimosi įkaitu tapo 11-metis berniukas. Gail;a buvo žiūrėti į vaiką, kai jį tėvas rugsėjo 10-ąją atsivedė į spaudos konferenciją Maskvoje. Denisas sensacijų ištroškusiai žurnalistų miniai turėjo aiškinti jam sunkiai suvokiamas tėvų peripetijas ir rinktis, ką jis labiau myli. Aiškiai nuteiktas tėvo, vaikas rinkosi jo globą. Laibu balseliu prieš TV kameras jis kartojo iš anksto išmoktus žodžius...

K.Orbakaitės gynėjai dėl to Rusijos vaiko teisių apsaugos tarnybai pateikė protestą.

A.Lukašenkos vaikas kompensuoja jo sunkią vaikystę?

Kitas nesenas atvejis turi politinį manipuliavimo vaikais atspalvį.

Tai, kad Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka visur vežiojasi savo penkiametį sūnų Nikolajų, tarsi ir nieko stebėtina. Daugelis pasaulio lyderių oficialių vizitų, į tolimas ar artimas viešnages pasiima žmonas, dukteris ar sūnus, drauges. Svarbu per daug nenukrypti nuo protokolo.

Praėjusią savaitę „paskutinis Europos diktatorius“ į Lietuvą išsirengė beveik po 12 metų pertraukos. Kartu jis pasiėmė Kolią. Vaikas nesantuokinis, bet moraliniai aspektai mažai ką domina, kaip ir tai, jog prezidentas vengia rodytis viešumoje su oficialia savo žmona, kuri tebegyvena gimtajame prezidento Oršos rajono Kopysiaus kaime, ar juo labiau su Kolios motina. Irina Abelskaja buvo prezidento gydytoja, bet pernai pateko į šalies vadovo nemalonę. Dabar ji dirba vienoje Minsko ligoninių ir, kaip teigiama, stropiai prižiūrima specialiųjų tarnybų. Nežinoma, ar jai leidžiama susitikti su sūnumi, kuris, rugpjūčio 31-ąją, tai yra kitą dieną po tėvo 55-mečio, atšventė savo penktąsias metines.

Viešumoje su sūnumi Kolia A.Lukašenka pradėjo rodytis daugiau kaip prieš metus. Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“ rašė, kad pirmą kartą baltarusiai apie Kolią sužinojo iš valstybiniuose laikraščiuose pasirodžiusios nuotraukos, kurioje tėvas ir vaikas dalyvavo balandžio 19-osios lenininėje talkoje: naujutėlaičiu elegantišku kombinezonu apsirengęs prezidentas maišė cementą, o šalia buvo vaikas. A.Lukašenkos spaudos tarnyba negalėjo paaiškinti, koks tai berniukas. Bet vėliau pats Kolia išdavė: prezidentui lankantis vienoje valgykloje, vaikas prieš televizijos kamerą A.Lukašenką pavadino tėvu...

Biografinės knygos apie šalies vadovą „Prezidentas per atsitiktinumą“ autorė Svetlana Kalinkina tai paaiškina taip: „A.Lukašenka augo be tėvo, todėl vaikas lyg ir kompensuoja jo sunkią vaikystę“. Pats prezidentas kartą pasakojo, kad Vladimiras Putinas jam yra sakęs, jog Kolia „yra siųstas paties Dievo“. Nors komunistinės praeities prezidentas dabar dažnai lanko cerkvę, tačiau cituodamas V.Putiną jis tik atsikalbinėja ir dangsto savo praeitį. A.Lukašenka turi dar du sūnus - 32 metų Viktorą ir 30-metį Dmitrijų. Jaunesnysis politinėje veikloje nedalyvauja, tačiau Viktoras yra šalies Saugumo tarybos narys ir turi didelę įtaką valstybėje. Tai apie jį anksčiau buvo kalbama kaip apie A.Lukašenkos įpėdinį.

Dabar tokios kalbos sklinda apie penkiametį berniuką. Baltarusiai atlaidžiai žiūri į tokią tėvo užgaidą – tampyti vaiką po įvairias viešas vietas ir vizitus. Jam pats laikas būtų daugiau laiko skirti pamokoms. Bet A.Lukašenka nori, kad Kolia eitų prezidentavimo mokyklą. Tai šiek tiek panašu į carą, ruošiantį įpėdinį sostui. Prezidento rinkimai jau kitąmet, tad vaikas šių pareigų dar palauks, bet jau dabar mažametį reikia pratinti prie karalių, monarchų, aukštų politikų manierų, aprangos ir aplinkos.

Psichologas Olegas Lapinas sako, kad taip Baltarusijos prezidentas pateisina jam patinkančią „batkos“ pravardę. Jis atvirai demonstruoja, kad Kolią ruošia savo įpėdiniu. Tai būdinga diktatoriams, teigia O.Lapinas DELFI svetainėje. Taip elgėsi Šiaurės Korėjos lyderis Kim Il-sungas, nuo vaikystės į priėmimus vežiojęsis sunų Kim Jong-ilą, vėliau po tėvo mirties 1994 m. tapusį šio režimo lyderiu. Ugandos diktatorius Idi Amine Dada savo mažametį sūnų rengdavo generolo uniforma, kuri daug kam keldavo šypseną ir užuojautą berniukui.

Tai reiškia, kad diktatorius pasitiki tik savo kraujo ryšiu, tik šeimos ar dinastijos aplinka, o demokratinėje visuomenėje lyderis niekada nesieja savo ateities vien su savimi. Jis yra visa ko centras, po jo tai pratęs tik sūnus. Tokie palikuonys, anot O.Lapino vadinami vaikais – delegatais. Jai lengva manipuliuoti, nes jie visiškai pasitiki tėvu, jie tėvus kartoja, mėgdžioja, ištikimai vykdo jiems primestą misiją, nes maždaug iki 10 metų amžiaus vaikas pasaulį suvokia kaip nekintantį, pastovų, geriausią, vienintelį ir teisingą. Tiesa, yra blogų žmonių, taip pat šalių, mes su jomis nedraugaujame, o jeigu mus užpuls, duosime į kaulus kaip kokie Rembo, nes turime raketų, bombonešių, o tėvas labai stiprus, nes žaidžia ledo ritulį...

Pedagogikos specialistai pasakytų, kad tai manipuliacija vaikais ir jų išnaudojimas. Taip jiems atimama vaikystė ir žalojama psichika. Valdovo bruožų skiepijimas veda prie autokratinio elgesio su bendraamžiais, o vėliau – su suaugusių bendruomene. Papildydamas savo įvaizdį penkiamečiu Kolia, A.Lukašenka, pats to turbūt nenorėdamas, menkina valstybės instituciją. A.Lukašenka Austrijos laikraščiui „Die Presse“ neigė, kad Nikolajus ruošiamas įpėdiniu, nes esą „tik Baltarusijos žmonės rinkimuose nuspręs, kas bus šalies prezidentas“. Bet A.Lukašenka siekia egoistinių tikslų ir pasinaudodamas mažamečiu mėgina sutvirtinti „paskutinę diktatūrą Europoje“.

Prezidentui viešint Vilniuje, berniukas buvo paliktas už D.Grybauskaitės kabineto durų. Tarsi nujausdamas katalikiškų lietuvių reakciją, Baltarusijos lyderis jam priskyrė auklę ir neleido net į vaikiškas pramogas. Nejaugi kaimyninės šalies vadovas gavo tinkamą pamoką?

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją