Visos valdžios vienodos. Vagiai ir savanaudžiai. Visi jie rūpinsis tik savim. Alga, mašina, dykas telefonas, Seimo viešbutis, kanceliarinės išlaidos, auksiniai šaukštai. Balsuok nebalsavęs, išrinks tuos pačius. Nėra už ką balsuoti. Visi jie tik žada, o kai išrenki, nieko nedaro. Jei rinkimai ką nors galėtų pakeisti, rinkimus seniai būtų uždraudę. Geradariai tie valdantieji – per juos jau pusė Lietuvos evakavosi. Likusi pusė emigruos iki kitų Seimo rinkimų. Visi jie sėdi verslo kišenėje.

Pinigai dėžutėje nuo gėrimo. Šimtas keturi tūkstančiai. Paskolos be procentų. Naktinė mokesčių reforma. Ko nori mergaitė? Teisėja Čikagoje. Violetinė tvora. Flomasteriu nupiešti antakiai. Euras. Vienas prie vieno. Prietaisas. Darbo grupės. Šaudė tu, šaudė. Graužinienė. Agurkai ir Kėdainiai. Sugadinom santykius su didžiausiu kaimynu. Prezidentė. Savivaldybės perka automobilius, o gatvės skylėtos. Koldūnai. Bankai lupa pinigus už nieką. Senelis ir anūkas. Rusai puola.

Landsbergis turi namą Palangoje. Medžioklė. Šunelis. Gėjų santuokos ir paradai. Viską žydai jau suplanavę. Atkatai. Prekybos centrai. Kubilius. Krizė-p*zė. Iš policininkų pavogė automatą ir važinėjosi po miestą, melskimės už Pašilaičius. Pabėgėliams tūkstančiai, o mums ubago terba. Kyšiai prokurorams, vok kiek nori, o jei pavagi vištą, tau kalėjimas. Opa opa į Europą, kainos kaip Vokietijoje, o algos? Suskystintų dujų terminalas. Per politikus Rusija uždraudė mūsų sūrelius. Nerūkysim balkonuose, gal greit ir kvėpuoti uždraus. Televizija rodo šlamštą. Zvonkės ir bonkės. Papai ir šiknos. Grigaitis. Petruškevičius. Kultūrai – špyga. Pilni miestai plakatų, naktį baisu į gatvę išeit.

Skaitytojau, tu gali pratęsti komentaruose, jei tik turėsi noro, nes milijonas, paminėtas antraštėje – tai ne persūdymas ir ne rašytojo literatūrinė licencija, tai yra, deja, realybė. Nes prie visų priežasčių nebalsuoti, kurias mes galim vardinti vieną po kitos, ir taip užpildyti daugelį puslapių, kol baigsis internetai ir reikės apvertus rašyti ant interneto kitos pusės, jų yra dar daugiau kaip milijonas – tai visi kiti rinkėjai, jų vardai ir pavardės. Ir asmens kodai.

Nes prie visų priežasčių nebalsuoti, kurias mes galim vardinti vieną po kitos, ir taip užpildyti daugelį puslapių, kol baigsis internetai ir reikės apvertus rašyti ant interneto kitos pusės, jų yra dar daugiau kaip milijonas – tai visi kiti rinkėjai, jų vardai ir pavardės. Ir asmens kodai.
A. Užkalnis

Ta prasme, kiti rinkėjai. Ne jūs, o tie kiti, kurie yra durniai. Nes runkeliai, kaimo jurgiai, buduliai, slavikai, kumečiai, proletarai, liumpenai, kiaunės ir varšavkės Kaspisijos ir Sandročitos, jų bernai Dergimantai, Žydrimantai ir Čiaušvydai, jų nesantuokiniai, bet jau pilnamečiai pusbroliai Čarlzai ir Brajanai iš Londės, čikenfektoriai ir silken-skutten-norgenai vis tiek nubalsuos ne taip ir išrinks ne tuos, nes yra debilai, ką jie daugiau gali padaryti, tik išrinkti blogiausius įmanomus.

Liūdniausia, kad tai, iš esmės, yra tiesa. Taip, runkeliai ir tie, kas mieliausiai žiūri laidas apie besimušančius asocialus (runkeliai žiūri runkelius) arba mėgstantys pokalbių ar gyvenimo šou apie tai, kaip provincijos šliundra, glamonėjusi šlaunimis metalo strypus striptizo baruose ir mylavusi jau kitokius strypus kiek vėliau poilsio kambarėliuose, dabar susitvarkė gyvenimą ir ramiai sau gyvena Anglijos provincijoje su savo sužadėtiniu Džošua, taigi, visas tas elektoratas balsuos tiksliai taip, kaip balsavo iki šiol. Jie balsuoja taip pat tiksliai ir neišvengiamai, kaip girtas taksi keleivis apsivemia sau marškinius, kelnes, batus ir apvemia automobilio saloną: pataikymas šimtaprocentinis, iš pirmo bandymo. Taip, čia po jų balsavimo mes turime valdžioje čiūčelas, kurios neišskiemenuoja savo šalies vardo. Visa tai tiesa.

Jie balsuoja taip pat tiksliai ir neišvengiamai, kaip girtas taksi keleivis apsivemia sau marškinius, kelnes, batus ir apvemia automobilio saloną: pataikymas šimtaprocentinis, iš pirmo bandymo.

Tačiau galvoti apie juos yra taip pat beprasmiška, kaip beprasmiška žiūrėti į slides besniegės žiemos metu ir skųstis, kad viskas būtų kitaip, jei ta lie-va Lietuva būtų kitokia, o ne tokia lie-va. Nes jie, rinkėjai yra tokie, kokie yra, ir kaltinti kažką, kad jie tokie yra, neprotinga. Net jei visiems mums skauda, kad jų balsas yra vertas tiek pat, kiek ir mūsų.

Suprantate, jei jums reikia ryte išsivalyti dantis, tai šitai turite padaryti nepriklausomai nuo to, ar:

(1) vis tiek ne visi dantys yra sveiki
(2) valgysim ir prisivels vėl
(3) yra daug, kas visai nevalo dantų
(4) vien šepetėlis ir pasta visų apnašų nepašalina
(5) vakar nesivaliau, tai gal jau šitą savaitę išvis praleiskim
(6) vonioje perdegė lemputė
(7) vėluoju į darbą
(8) su žmonėm šiandien nereikės bendrauti.

Visa tai yra išsisukinėjimai, o mes puikiai sugebame prigalvoti išsisukinėjimų.

Lygiai taip pat, jei jūsų kaimynas neis balsuoti, arba balsuos ne taip, arba aną kartą balsavote, ir išrinko ne tą, ką reikia – visa tai neatleidžia jūsų nuo pareigos sekmadienį eiti ir balsuoti, ir balsuoti gerai. Visi atsikalbinėjimai yra niekiniai. Visi atsikalbinėjimai yra pritinginčio vaiko zyzimas, negudrios bevalio gudrybės.

Jūs – ne tokie. Aš žinau, kad jūs nesate nei apgailėtini, nei bevaliai, nei išsisukinėjantys. Ir todėl sekmadienį jūs eisite ir balsuosite: protingai ir įdėmiai. Kitų žmonių jūs niekada negalėsite pakeisti. Tačiau jūs galite nuspręsti, kaip elgsitės patys. Tai ir padarykite, kad paskui nebūtų gėda prieš save. Ačiū.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (999)