Rinkimų nugalėtojas Ramūnas Karbauskis žada diriguoti valdančiajai koalicijai iš Seimo kultūros komiteto pirmininko kėdės, o socialdemokratas Gediminas Kirkilas, kalbėdamas LRT „Forume“, LSDP vaidmenį toje koalicijoje pavadino asistavimu.

Saviškių pakritikuotas Algirdas Butkevičius dar pabandė išvengti valstiečių asistento vaidmens atsistatydindamas iš partijos pirmininko pareigų ir derybų grupės, bet netrukus persigalvojo. Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai tuo metu aiškinosi tarpusavyje, kokio ilgio brūkšnys skiria dvi jų pavadinimo dalis.

Suskubęs asistuoti kultūrinę revoliuciją žadančiam R.Karbauskiui kalbininkas, Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto dekanas Antanas Smetona reabilituoja samagoną. Tik ne gėrimą, o žodį. Nes žodžiai naminukė, samanė ir naminė degtinė, organizacijos „Lietuva be šešėlio“ kovotojų už valstybės teisę lupikauti nuomone, nepagrįstai romantizuoja nelegalų alkoholį.

Tačiau kriminaline romantika pulsuojančios dainos ir degtindarių nuotykius vaizduojanti literatūra suklestės tik tuomet, kai bus įgyvendinti LŽVS pažadai įvesti alkoholio prekybos valstybės monopolį. Net jeigu Kultūros komitetas rekomenduos neremti tokios kūrybos mokesčių mokėtojų pinigais.

Stipraus alkoholio distiliavimo iš grūdų raugo technologija tokia nesudėtinga ir pigi, kad namie išsivirti samagono gali bet kas. Pakanka vidurinės mokyklos chemijos žinių ir šiek tiek kantrybės.

Įvairaus dydžio distiliavimo aparatai pramoniniu būdu legaliai gaminami ir pardavinėjami kaimyninėse šalyse, jų galima aptikti ir lietuviškose internetinėse parduotuvėse arba skelbimų svetainėse. Arba pačiam pasigaminti pagal internete skelbiamus brėžinius.

Tačiau kriminaline romantika pulsuojančios dainos ir degtindarių nuotykius vaizduojanti literatūra suklestės tik tuomet, kai bus įgyvendinti LŽVS pažadai įvesti alkoholio prekybos valstybės monopolį. Net jeigu Kultūros komitetas rekomenduos neremti tokios kūrybos mokesčių mokėtojų pinigais.
R. Sadauskas-Kvietkevičius

Žinoma, bus daugiau apsinuodijimų metilo alkoholiu, išsiskiriančiu samagono gamybos metu nesilaikant distiliavimo režimo. Bet jeigu to išvengti sugebėdavo beraščiai XIX a. baudžiauninkai ir dviejų pasaulinių karų metais samagonu girdę vienas kitą keitusius okupantus Lietuvos ūkininkai, tai išmoks ir naujos degtindarių kartos.

Todėl alkoholio pasiekiamumo mažinimas, akcizų didinimas ir valstybės bandymai atimti iš verslo prekybą gėrimais neišvengiamai susidurs su visuomenės pasipriešinimu – masine samagono gamyba savo reikmėms. Jo imsis ir tie, kam dabar tiesiog neapsimoka rizikuoti. Blaivybės fanatikai neturi jokių galimybių įteigti visuomenei, kad amoralu patiems pasigaminti tai, ką gamina valstybės licencijas gavęs verslas.

Pastatyti po policininką kiekvienoje sodyboje ir kiekvieno buto virtuvėje nesugebės net ir buvusio pareigūno Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė, nes tam paprasčiausiai neužteks valstybės biudžeto lėšų. Ir tektų įdarbinti policijoje pusę Lietuvos, kad sektų kitą pusę jos piliečių, reguliariai laužtųsi į jų namus bei šmirinėtų pakrūmėm. O kur dar alkoholinių gėrimų ir spirito kontrabanda iš Baltarusijos ir Rusijos Kaliningrado srities, pastarąjį dešimtmetį sumažėjusi tik todėl, kad legalūs gėrimai parduotuvėse įperkami visiems.

Jeigu R.Karbauskio bandymas blaivinti Lietuvą visiškai nežlugs, jis gali paskatinti naują iki šiol neregėto masto emigracijos bangą. Lietuva gal nėra geriausia šalis dirbti ir užsidirbti, jeigu neturite ypač paklausios profesijos, nes Vakarų Europoje ir Skandinavijos šalyse už tą patį nekvalifikuotą darbą galima gauti kelis kartus didesnę algą. Tačiau gerti geriausia tėvynėje, su vaikystės draugais ir tokiais pat pageriančiais kaimynais, kaimo turizmo sodybose, pirtelėse, sostinės bei kurortų baruose ir namie.

Jeigu R.Karbauskio bandymas blaivinti Lietuvą visiškai nežlugs, jis gali paskatinti naują iki šiol neregėto masto emigracijos bangą.

Šitą Lietuvos privalumą atradę užsieniečiai skuba į Lietuvą linksmintis, per atostogas išsigerti grįžta emigrantai. Nors pastaruoju metu patraukliausia nesaikingai išgerti mėgstančių turistų kelionių kryptimi tapo Ukraina.

Suprasti ryšį tarp pigios darbo jėgos ir pigaus alkoholio nesudėtinga. Išsiblaivęs lietuvis iškart užsigeidžia kitos gyvenimo kokybės ir europietiškos algos. O tada, paskubomis peržvelgęs vietos darbdavių pasiūlymus, perka pigių oro linijų bilietą į vieną pusę.

2017 metais iš akcizų į valstybės biudžetą numatoma surinkti 1,294 mlrd. eurų, iš jų 25,4 proc. – už etilo alkoholį ir alkoholinius gėrimus. Šios pajamos buvo planuojamos vadovaujantis pernai patvirtintu nuosaikiu trimečiu akcizų didinimo planu.

Savo radikalumu Kinijos kultūrinę revoliuciją primenančios permainos, užuot padidinę biudžeto pajamas, gali jį visai sužlugdyti, nes neįvertina samagono sąjūdžio rezistencijos potencialo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (670)