Įstatymų nesilaikantis Prienų raj. meras dėl to nesuka sau galvos ir toliau vadovauja Prienams, tarsi nieko nebūtų įvykę. Mažas miestelis, niekam neįdomūs mero „užsiėmimai“? O gal taip Prienų rajono šeimininkas demonstruoja požiūrį į visiems galiojančius šalies įstatymus – kažkas yra truputį lygesnis už kitus? Vadovui – viskas leidžiama? Vadovui nusispjauti į rajono žmonių nuomonę ir į šalyje galiojančius įstatymus? Tai toks yra garsiai deklaruojančios, kad keičiasi, LSDP veidas šalies regionuose?

Viename naujienų portalų vykstančioje apklausoje apie šalies merus A. Vaicekauskas pasiskelbęs, jog jo mėgstamiausias posakis – „Nėra nepadaromų darbų“. Akivaizdu, kad nėra – nes jei yra kažkas, ko negalima daryti – tiesiog peržengi įstatymus – ir op, „tavo darbeliai padaryti“. Taip turbūt buvo ir su sandoriais, apie kuriuos meras turėjo viešai deklaruoti – bet išlaikė „paslaptį“. Paslaptingasis A. Vaicekauskas – ne pirmi metai politikoje, tad sunku būtų patikėti, kad nežino interesų deklaravimo tvarkos, o juolab kad turėdamas asmeninių interesų, dirbdamas tokioje svarbioje pozicijoje, spręsdamas su jo asmeniniais interesais susikertančius klausimus, privalo nuo jų nusišalinti, kad niekam nekiltų abejonių.

Turbūt garsiai deklaruojančių, kad keičiasi, LSDP veidas jau niekad nepasikeis, nes vidus ir požiūris į valstybės įstatymus bei nustatytą tvarką, turinčią galioti visiems, yra gerokai papuvęs. Apie pasikeitimus turbūt jau realiai niekas nesvajoja, bet garsiai pasijuokia, kai pamato LSDP reklamą, kaip vyksta pasikeitimai. O reklamos šiuo metu apstu – patys žmonės, ne kas kitas ir sumoka už gražią LSDP vadovo šypseną plakatuose.

Bet grįžkime prie A. Vaicekausko. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), atlikusi tyrimą, konstatavo, jog Prienų raj. meras privačių interesų deklaracijoje nenurodė narystės asociacijoje „Prienų ūkininkų sąjunga“, kurios nariu buvo nuo 2014 metų spalio iki šių metų vasario. Meras tikino iš asociacijos išstojęs žodiniu pareiškimu 2015 metais ir nebemokantis nario mokesčio. Negražu, mere, kvailinti žmones – visi supranta, kad išstojimas „žodžiu“ – nieko nereiškia. Ir kadangi „melo kojos yra trumpos“, labai greitai išaiškėjo tiesa – VTEK nustatė, kad A. Vaicekauskas sumokėjo įmoką už 2015 metų narystę, o raštišką prašymą nutraukti narystę pateikė tik šiemet. Taigi A. Vaicekauskas nesiėmė veiksmų interesų konfliktui išvengti, ir būdamas sąjungos nariu 2015 metų birželį vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje nenusišalino svarstant du su „Prienų ūkininkų sąjunga“ susijusius klausimus. O gal čia merą turėtume suprasti – juk taip patogu „prieiti“ prie reikalingų sprendimų, kai esi vadovas?

Apie savo narystę kitur meras A. Vaicekauskas viešai nesiskelbė: mažiau žinos visuomenė – ramiau miegos, o tuo tarpu, turbūt, bus galima spręsti su tomis organizacijomis susijusius klausimus savivaldybės taryboje – palankiai. Taip, kaip reikia organizacijoms, kurioms meras priklauso.

VTEK nustatė, kad ponas A. Vaicekauskas yra kredito unijos „Prienų taupa“ narys nuo 1999 metų ir yra sudaręs galiojantį paskolos sandorį. Privalomą deklaruoti narystę meras nuslėpė, aiškindamas, kad narystė unijoje „Prienų taupa“ yra formali, todėl pakanka deklaruoti gautą paskolą. Ką reiškia „formali“, žino vienas A. Vaicekauskas, tuo tarpu įstatymai nurodo deklaruoti tokią narystę, o juo labiau nusišalinti nuo priimamų sprendimų dėl šios unijos. Deja, būdamas „formaliu“ nariu, 2015 metų gegužę, 2016 metų kovą ir 2017 metų lapkritį meras savivaldybės tarybos posėdžiuose, svarstant klausimus dėl savivaldybės patalpų nuomos sutarčių su „Prienų taupa“ pakeitimo, mielai šiuos klausimus sprendė, nors turėjo nusišalinti. Bet, ai – čia tik formalumas...

Slėpti nuo visuomenės, kad gauni tūkstantines sumas už savo individualią veiklą, merui pasirodė teisingiausias žingsnis. Nežino visuomenė – ir galvos neskauda. Vykdydamas individualią veiklą, A. Vaicekauskas ir 2016 metais, ir 2017 metais sudarė deklaruotino dydžio – 3,000 Eur sumą viršijančius sandorius. Toks pasikartojantis elgesys rodo, kad tai buvo apgalvotas rajono vadovo žingsnis – slėpti tokius sandorius.

2017 metų gruodį VTEK konstatavo, kad A. Vaicekauskas pažeidė reikalavimus vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti, kai dalyvavo savivaldybės tarybos posėdyje sprendžiant dėl savivaldybės 2017 metų biudžeto patvirtinimo. Šiuo sprendimu greta kitų objektų finansavimo lėšų skirta ir mero sutuoktinės vadovaujamai Pakuonio pagrindinei mokyklai.

Pakartotinai darantis pažeidimus meras ir toliau sėdi savo kėdėje. Negana to, VTEK sprendimą A. Vaicekauskas žada skųsti. Skųstis meras turi teisę – bet kur dės akis, susitikęs rinkėjus? Ar į žmonių nuomonę rajono vadovui nusispjaut? Juk pokyčių nori ne tik LSDP, bet ir miesteliai, kuriems vadovauja LSDP atstovai. Pokyčių, turbūt, norės ir Prienų rajono žmonės, tad, gerbiamas mere, ar neturėtumėte atsistatydinti – ir bent tokiu būdu parodyti, kad jaučiate gėdą ir atsakomybę, kad LSDP tikrai keičiasi – ir prisivirę košės pripažįsta klaidas? Save ir žmones gerbiantis politikas, pripažintas ne kartą šiurkščiai pažeidęs įstatymus, turėtų atsisakyti posto. O kaip pasielgsite jūs, gerbiamas mere?