Nors ir vasara, Prezidentas uoliai peržiūri Vyriausybės sudėtį. Akivaizdu, kad likus keliems mėnesiams iki rinkimų, to daryti nėra didelės prasmės. Visgi žemės ūkio ir sveikatos apsaugos ministrai keičiami, bent trumpam laikui. Tai yra labiau politinio fasado veiksmas. Nors naujas sveikatos apsaugos ministras dirbs labai trumpą laiką, norėtųsi, kad jis būtų išnaudotas prasmingai.

Norėtųsi, kad pagaliau būtų pradėtos spręsti, kiekvieno žmogaus akį badančios, įsisenėjusios sveikatos apsaugos problemos. Didžiausią žmonių susirūpinimą kelia didelės eilės, norint patekti pas gydytojus specialistus. Tai yra ypač pavojinga situacija, nes dažnai laukti vizito pas reikiamą gydytoją žmogui reikia mėnesius ar dar ilgiau. Tai absoliučiai nenormalu. Tai gali būti kritiškai svarbus laikas, progresuojant ligai.

Sveikatos apsaugos ministras privalo nedelsdamas spręsti šią problemą – nuo pat pirmos savo darbo valandos. Jeigu reikia, pasitelkti papildomus Nacionalinio biudžeto resursus. Siekiant pritraukti papildomų medicinos specialistų į darbo rinką, jiems turi būti mokami didesni atlyginimai. Ministro užduotis yra maksimaliai išlaisvinti gydytojus nuo bet kokios biurokratijos bei formų pildymo – tam, kad visą savo darbo laiką jie galėtų skirti pacientams gydyti. Atsiradus daugiau laiko, atsiras ir galimybės priimti didesnį pacientų skaičių. Šiam tikslui pasitarnautų didesnių įgaliojimų ir funkcijų suteikimas slaugytojams, kurie galėtų nukrauti rutininių darbų nuo gydytojų specialistų. Akivaizdu, kad padidinus slaugytojų darbo krūvį, jiems turėtų būti už tai daugiau atlyginama.

Patirtis rodo, kad patekti pas gydytoją specialistą privačioje gydymo įstaigoje už papildomą mokestį galima kur kas greičiau negu Valstybinėje įstaigoje. Mažindama pacientų eiles, valstybė galėtų daugiau paslaugų pirkti iš nevalstybinio sveikatos priežiūros sektoriaus.

Naujoji ministerijos valdžia privalo stiprinti pirminės sveikatos priežiūros lygį. Norint, kad ši sistema funkcionuotų kokybiškai ir efektyviai, ji turi būti arti žmonių. O ten dirbančiai medikų bendruomenei sudarytos palankios sąlygos. Reikėtų atidžiai peržiūrėti pastaruoju metu atskirose savivaldybėse vykstantį sveikatos centrų steigimą ir kūrimą. Tuo pačiu peržiūrint ir finansavimo prioritetus. Įvertinti, kad steigiant naujus centrus nenukentėtų kitų jau seniai sėkmingai veikiančių poliklinikų investiciniai projektai.

Nuoširdžiai tikiu, kad Prezidentas užduos reikiamą toną naujam sveikatos apsaugos ministrui. O pastarasis turės pakankamai žinių, drąsos ir atkaklumo pradėti labai svarbius pokyčius, kuriuos pratęs jo įpėdiniai.

Žmogaus sveikata – ne elektra, be kurios galima keletą dienų pagyventi. Sveikata turime rūpintis čia ir dabar. Jau turėjome vakar. Lietuvos sveikatos apsaugos sistemai yra reikalinga skubi greitoji pagalba.