Į šią konfliktinę situaciją jau ne kartą buvo atkreiptas visuomenės dėmesys, pasigirdo raginimai susilaikyti nuo šio visuomenę kiršinančio žingsnio. Aš pats paskelbiau peticiją, ragindamas surengti reprezentatyvią kauniečių apklausą šiuo klausimu.

Tačiau greičiausias būdas nutraukti eskalaciją būtų A. Brazausko dukrų viešas nuomonės išsakymas. Nemanyčiau, kad joms patinka tai, kas dabar vyksta viešumoje ir kad tokiam įamžinimui jos pritartų.

Todėl parašiau laišką Laimai Mertinienei ir Audronei Usonienei. Noriu juo kreiptis ir viešai.

Kreipiuosi į Jus šiuo laišku, norėdamas išreikšti savo susirūpinimą dėl planuojamo paminklo Jūsų tėvui, Algirdui Mykolui Brazauskui, statymo Kaune. Suprantu, kad Jūsų tėvo atminimo įamžinimas yra jautri ir asmeniška tema, ir nenoriu Jūsų įtraukti į viešąsias diskusijas. Visgi, manau, jog svarbu atvirai ir pagarbiai pasidalinti savo mintimis šiuo klausimu.

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje gausu prieštaringų nuomonių apie planuojamo paminklo statybą. Kai kurie visuomenės nariai palaiko šią idėją, matydami joje tinkamą būdą pagerbti Jūsų tėvo nuopelnus Lietuvai. Jie pabrėžia jo kaip buvusio šalies Prezidento indėlį į šalies kūrimą ir gerovę. Taip pat minima jo charizma, nuoširdumas, gebėjimas burti žmones ir diplomatiniai įgūdžiai.

Kiti gi abejoja tokio paminklo statymo tikslingumu ir vieta. Jie atkreipia dėmesį į prieštaringus Jūsų tėvo politinės veiklos aspektus, ypač į jo vaidmenį sovietmečiu ir privatizacijos procesuose. Taip pat pabrėžiama, jog Kaunas buvo vienintelis miestas, kuriame per Prezidento rinkimus rinkėjai nepasirinko A. M. Brazausko. Šie argumentai skatina abejoti, ar Kaunas yra tinkamiausia vieta tokiam paminklui statyti.

Kelia nerimą skubotas mero Visvaldo Matijošaičio sprendimas inicijuoti šį projektą be išsamių viešų diskusijų ir visuomenės apklausos. Manau, jog prieš priimant tokius svarbius sprendimus, būtina įsiklausyti į įvairių visuomenės grupių nuomones, ypač į Jūsų kaip artimiausių Jūsų tėvo žmonių poziciją. Atsižvelgiant į sudėtingą Jūsų tėvo politinę veiklą ir prieštaringą jo vertinimą visuomenėje, manau, jog būtina atlikti reprezentatyvią gyventojų apklausą šiuo klausimu. Taip pat svarbu išklausyti istorikų, politologų ir kultūrologų ekspertines nuomones. Tik tokiu būdu galime užtikrinti, jog paminklo statymas bus subalansuotas, pagrįstas ir neįžeis didelės dalies visuomenės.

Kauno miesto taryba pritarė sprendimo projektui inicijuoti paminklo statybą, tačiau galutinis sprendimas dėl paminklo statybos esą bus priimtas vėliau, atsižvelgiant į viešosios apklausos rezultatus ir ekspertų nuomones. Tačiau tai gali ir likti tik pažadu, o gyventojų valios nebus paisoma, nes tai sako žmogus, kuris jau yra kartą pareiškęs, kad žmonių valia gali būti nuperkama.

Taip pat noriu atkreipti Jūsų dėmesį į tai, jog socialiniuose tinkluose nuskambėjo radikalūs pasisakymai, kuriuose kalbama apie paminklo suniokojimą, jeigu jis bus pastatytas. Esu įsitikinęs, jog tai nėra tai, ko Jūs norėtumėte. Tokie grasinimai rodo įtampą visuomenėje ir pabrėžia būtinybę ieškoti konstruktyvaus dialogo bei kompromiso.

Todėl raginu Jus apsvarstyti visas aplinkybes ir viešai išsakyti savo poziciją šiuo klausimu. Jūsų nuomonė yra itin svarbi ir gali lemti šio projekto ateitį. Mano manymu, Jūs galite ir turite teisę nuspręsti, ar tokiomis aplinkybėmis ir tokioje vietoje Jūsų tėvo atminimo įamžinimas yra tinkamas. Jūsų viešas pasisakymas galėtų nuraminti visuomenę, sumažinti įtampą ir paskatinti konstruktyvų dialogą.

Suprantu, jog šis klausimas Jums yra itin jautrus ir asmeniškas, todėl jokiu būdu nenoriu sukelti papildomų neigiamų emocijų. Mano tikslas – atvirai ir pagarbiai pasidalyti savo mintimis, ir tikiuosi, jog mano laiškas paskatins Jus pasidalyti savo jausmais bei pozicija šiuo klausimu