Valstybės kontrolė prieš trejus metus pateikė valstybinio audito ataskaitą LR Seimo Audito komitetui, Teisės ir teisėtvarkos komitetui, LR vidaus reikalų ministerijai, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos, kad:

  • Lietuvoje trūksta 700 ugniagesių gelbėtojų tam, kad Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos žmogiškieji ištekliai atitiktų Priešgaisrinės saugos užtikrinimo standarto numatytus reikalavimus;

  • Ugniagesiai atlieka savo darbą neturėdami pajėgumų pagal Minimalius budinčios pamainos sudėties reikalavimus, 41 proc. ugniagesių komandų budinčiose pamainose ugniagesių buvo mažiau, negu turėtų būti, todėl esant nesuformuotoms ugniagesių komandų budinčioms pamainoms, kilus gaisrui į įvykio vietą su automobiline cisterna atvyksta mažiau ugniagesių, negu jų turėtų atvykti;·

  • Pajėgos nepakankamai aprūpintos tinkama gaisrų gesinimo ir gelbėjimo technika bei įranga. 38 proc. gaisrų gesinimo ir gelbėjimo technikos 2019 m. trūko Valstybinei priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai, kad aprūpinimas technika atitiktų Priešgaisrinės saugos užtikrinimo standarte nustatytus minimalius reikalavimus.

Gaisrų gesinimo ir gelbėjimo technika gali būti saugiai naudojama apie 15 metų, tačiau 2020 m. birželio 30 d. duomenims:

  • 42 proc. Valstybinių priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų turimos technikos buvo senesnė nei 15 metų. Iš jos 74 proc. sudarė automobilinės cisternos, kurios yra pagrindinė gaisrų gesinimo technika;

  • 69 proc. (282 iš 409) savivaldybių priešgaisrinių tarnybų automobilinių cisternų buvo net 20 metų ar senesnės;

  • Ne visi ugniagesiai aprūpinti tinkamomis asmeninės apsaugos priemonėmis.

Ugniagesiai negali efektyviai ir saugiai vykdyti pareigų. Sistemines problemas, kurių nesprendė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė, ugniagesiai kelia per profesinių sąjungų organus, ieško kompromiso, kad galėtų saugiai dirbti, nes ugniagesių realybė – nesuformuoti priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų žmogiškieji ištekliai, priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos neaprūpintos tinkama gaisrų gesinimo ir gelbėjimo technika, įranga, asmeninėmis apsaugos priemonėmis!

Prieš trejus metus Valstybės kontrolė akcentavo, kad iki 2024 m. rugsėjo 30 d. ugniagesių komandų budinčios pamainos būtų suformuotos pagal Priešgaisrinės saugos standarto reikalavimus. Valstybės politiką priešgaisrinės saugos srityje formuoja, organizuoja, koordinuoja ir jos įgyvendinimą kontroliuoja Vidaus reikalų ministerija. Ir koks rezultatas pasiektas per trejus metus? Vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės rezultatas: nuo 700 ugniagesių trūkumo sugebėta pakilti iki 1000!

Profesinių sąjungų nariai net per protesto akcijas šaukiasi pagalbos dėl Valstybės kontrolės nurodytų rekomendacijų, kad komandos turi būti sukomplektuotos, įgyvendinimo. Iki kiek dar tą dugną norime pasiekti?

Patikimai veikianti priešgaisrinė sauga – vienas svarbiausių visuomenės saugumą lemiančių veiksnių, užtikrinančių žmonių ir turto apsaugą nuo gaisrų – palikta tik ant ugniagesių gelbėtojų pečių. Ugniagesiai, dirbdami nesilaikant budinčios pamainos sudėties reikalavimų, yra priversti pažeisti darbų saugą – dėl šios priežasties iškyla reali grėsmė ne tik ugniagesiams, bet ir nukenčia visuomenės saugumas. Ir čia jau atsakomybė priklauso formuojančiai valstybės politiką vadovybei.

Valstybės kontrolės išvados giliai stalčiuose dulka, būtini operatyvūs sprendimai, kad netektų gaisrų patiems žmonėms gesinti.