Šio karo humanitariniai ir ekonominiai padariniai įrodo, kad globalizuotame pasaulyje krizių sulaikyti valstybinėmis sienomis neįmanoma, todėl itin svarbu užkirsti kelią kitoms panašioms grėsmėms pasauliniam saugumui. Taivanas – demokratija ir namai 23 milijonams gyventojų, kuriuos aš pasididžiuodamas atstovauju, nepaliaujamai susiduria su Kinijos keliamais iššūkiais.

Kinijos Liaudies Respublika (KLR) nuo XX amžiaus vidurio žada perimti Taivano kontrolę neišsižadėdama jėgos panaudojimo, nepaisant to, kad salos niekada nevaldė. Dešimtmečius taivaniečiai ramiai saugojo Taivano sąsiaurio taikos ir stabilumo status quo. Deja, bet auganti Kinijos ekonominė ir karinė galia bei vis agresyviau demonstruojami kariniai pajėgumai, kuriais siekiama įbauginti Taivaną, kelia grėsmę mūsų demokratiniam gyvenimo būdui. Tai apima tokius veiksmus kaip karo lėktuvų ir laivų siuntimas už Taivano sąsiaurio vidurio linijos ir kėsinimasis į mūsų oro gynybos zonas. Siekdama palaužti mūsų valią kovoti, Kinija taip pat sustiprino „pilkosios zonos“ taktikas – dezinformacijos skleidimą ir ekonominę prievartą.

Kinijos ekspansionizmas nesustoja ties Taivanu. Kinijos naudojamos „pilkosios zonos“ taktikos Rytų ir Pietų Kinijos jūrose yra skirtos išplėsti galią ir įtvirtinti savo vanagiškas pretenzijas į teritorijas. KLR ne tik pasirašė saugumo susitarimą su Saliamono Salomis pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje, bet ir užsitikrino uostų naudojimą būsimoms karinėms reikmėms Indijos vandenyne. Visi šie manevrai kelia stiprų susirūpinimą, kad palaikyti taiką bus vis sudėtingiau.

Taika ir stabilumas Taivano sąsiauryje yra bendras mūsų visų interesas. Kiekvieną dieną pusė pasaulio komercinių konteinerių srauto praplaukia per šį sąsiaurį. Taivanas pagamina didžiąją dalį pasaulio puslaidininkių, kurie yra būtini pasaulinei tiekimo grandinei. Bet koks konfliktas šioje teritorijoje turėtų katastrofiškų pasekmių pasaulio ekonomikai.

Pastaraisiais metais dvišaliuose ir daugiašaliuose forumuose buvo ne kartą pabrėžta taikos ir stabilumo Taivano sąsiauryje svarba viso pasaulio saugumui. Visi sutinkame, kad karo reikia išvengti, o tam reikia integracijos, dialogo ir, visų svarbiausia, vienybės.

Jungtinės Tautos išlieka geriausia platforma globaliam diskursui. Sprendžiant neatidėliotinas šių laikų problemas JT atstovai dažnai kalba apie bendrus sprendimus, solidarumą ir integraciją. Taivanas yra ne tik pasiruošęs, bet ir gali prisidėti prie bendrų pastangų.

Nepaisant to, Taivanas ir toliau lieka neįtrauktas į JT dėl Kinijos iškreipiamo JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijos 2758 interpretavimo. Šioje rezoliucijoje nėra teigiama, kad Taivanas yra KLR dalis, bei KLR nėra suteikiama teisė atstovauti Taivanui JT ir jos specializuotose agentūrose. Iš tikrųjų rezoliucija nusakoma, kas atstovauja organizacijos narei Kinijai – tai pripažino tarptautinė bendruomenė ir pati Kinija po atitinkamo balsavimo 1971 m. Tolimesnis neteisingas 2758 rezoliucijos interpretavimas prieštarauja pagrindiniams JT Chartijoje įtvirtintiems principams ir turi būti ištaisytas.

Atsižvelgiant į daugybę svarbių pasaulinių iššūkių, 78-oji JT Generalinės Asamblėjos sesija, kurios pagrindinė tema bus „Pasitikėjimo atstatymas ir pasaulinio solidarumo atgaivinimas“, vyksta pačiu laiku. Pavyzdžiui, JT darnaus vystymosi tikslai (DVT) buvo sukurti kaip bendras taikos ir klestėjimo planas. Vis dėlto naujausioje DVT pažangos ataskaitoje nurodyta, kad tik 12 proc. DVT buvo įgyvendinta, įgyvendinant 50 proc. tikslų pažanga buvo nepakankama, o siekiant daugiau nei 30 proc. tikslų nepadarytas jokio progreso arba netgi regresuota.

Lengvų atsakymų nėra, tačiau pirmas žingsnis – dialogas. JT – pasaulinė institucija, galinti tarnauti kaip progreso nešėja. Užuot pašalinus Taivaną iš diskusijų dėl klausimų, reikalaujančių pasaulinio bendradarbiavimo, kviečiame JT laikytis savo principo, nurodančio, jog niekas neturėtų likti nuošalyje, ir leisti Taivanui dalyvauti JT sistemoje. Geras pirmasis žingsnis būtų leidimas Taivano piliečiams ir žurnalistams dalyvauti ar aprašyti aktualius posėdžius bei užtikrinti prasmingą Taivano dalyvavimą susitikimuose ir mechanizmuose, susijusiuose su DVT.

Nepakartojama Ukrainos drąsa ir atkaklumas įkvėpė šalis visame pasaulyje, o karas sukūrė naują bendrumo jausmą. Vienybė yra labai svarbi siekiant atremti Rusijos agresiją bei saugant universaliąsias vertybes, tokias kaip žmogaus teisės ir taika pasaulyje.

Labai svarbu parodyti Kinijai ir kitoms autoritarinėms vyriausybėms, kad jos bus traukiamos atsakomybėn, bei paraginti jas taikiai spręsti nesutarimus. Leidimas Taivanui dalyvauti JT sistemoje prisidėtų prie pasaulio pastangų sprendžiant globalias problemas. Be to, tai pademonstruotų JT pasiryžimą kritiniu pasauliui metu susivienyti dėl pasaulinės taikos.

Kartu esame stipresni. Atėjo laikas vadovautis šiuo principu įtraukiant Taivaną.