Šią savaitę Tbilisyje startavo dvynių programos projektas, kuriuo bus stiprinama Sakartvelo rinkos priežiūra ir tai užtikrinančios institucijos. Projektą įgyvendina bendra Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos institucijų specialistų komanda, o ją veda Lietuvos valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Projektas gimė iš ES ir Sakartvelo asociacijos susitarimo ir bus skirtas veiksmingai padėti Sakartvelui įgyvendinti įsipareigojimus Europos bendrijai.

Globalios ekonomikos kontekste rinkos priežiūros sistemos įgauna ypatingą svarbą. Jos užtikrina sąžiningą konkurenciją tarp įmonių, o kartu saugo jas ir vartotojus. Tad pirmasis iššūkis, kurio imsis tarptautinė komanda – tai rinkos priežiūros teisėkūros reforma Sakartvele. Šiame etape ekspertai įvertins Sakartvelo teisės bazę pagal Europos administracinės erdvės (EAS) principus. Tam, kad teisės aktų logika derėtų su ES nuostatomis, projekto partneriai pateiks konkrečias pokyčių gaires, o ypatingą dėmesį skirs praktiniam jų taikymui. Suplanuotos mokymo programos sukurs pagrindą, kuris atspindės Europos rinkos priežiūrai reikalingą profesionalumą ir kompetenciją.

Efektyvi komunikacija yra bet kurios sėkmingos partnerystės pagrindas. Tad projekto komanda siekė, kad ne ką mažesne projekto dalimi taptų ryšio kūrimas tarp Sakartvelo institucijų ir visuomenės. Tam projekto šalys iškėlė atskirus tikslus įmonių, vartotojų ir kitų suinteresuotų šalių įsitraukimo didinimui. Šalys įsipareigojo kartu atlikti Sakartvelo rinkos priežiūros agentūros internetinės prieigos auditą ir padėti sukurti tiek verslams, tiek vartotojams patogų ir lengvai suprantamą informacijos šaltinį. Daug produktų grupių, kurias ES laiko svarbiomis, Sakartvele vis dar neturi reikalingų saugos instrukcijų ar ženklinimo. Lietuva turi dar ryškią šio proceso institucinę atmintį ir gali savo patirtimi pagreitinti Sakartvelo suderinamumą su ES rinkos priežiūros standartais.

Neabejoju, kad projektas, skirtas Sakartvelo rinkos priežiūros agentūros gebėjimams stiprinti, taps ES ir Sakartvelo bendradarbiavimo katalizatoriumi. Efektyvi Europos integracija yra įmanoma tik tuomet, kai projektuose kaip šis imame dalintis. Šiandien Sakartvelui reikia draugų, tik šiek tiek jų laiko ir patarimų. Todėl svarbu pasakyti, kad kelyje į Europą Sakartvelas neabejodamas gali kliautis Lietuvos palaikymu ir parama.