Rinkėjai rinksis kelią ar vieškelį?

Dabartinė Vyriausybė dirba patikimai. Suvaldytos visos krizės ir tarptautiniai iššūkiai, pavyzdingai valdoma auganti ekonomika, tvirti žingsniai energetinės nepriklausomybės didinimui, ir atsakingas požiūris į krašto apsaugą. Lietuva per ketverius metus pasiekė įspūdingų laimėjimų ir tarptautiniuose forumuose mes esame giriami kaip pavyzdys kitoms šalims. Ukrainiečiai sako, kad norėtų savo šalį paversti panašia į Lietuvą. Jiems tai siekiamybė.

Visiškai kitokia situacija yra su galima kairiųjų valdžia. Postai postais, bet dėl ko socialdemokratai dalyvauja rinkimuose? Ką gali pasiūlyti Lietuvai, kad vertėtų už juos balsuoti? Vilija Blinkevičiūtė užsiima pigiu populizmu ir Vyriausybės kritika, bet pati juk siekia valdyti šalį, tai ką ji nuveiktų valstybės labui, kokių imtųsi reformų? Apsiriboja epitetais, kad konservatoriai arogantiški, kad visur nekompetencija, ar pasiūlo kažkam atsistatydinti.

Kokie socialdemokratų sprendimai krašto apsaugai, kokie pakeitimai mokesčių srityje, kaip jie spręstų mokyklų ir ligoninių tinklo netolygumus?

Kairiųjų fragmentacija

Prezidentas Gitanas Nausėda, apsistatęs pataikūnais, primygtinai siūlo Lietuvai kairiųjų koaliciją ir jau nominuoja premjerus. Bet kas tie kairieji?

Socialdemokratų bėda, kad jie neapsisprendžia, ar jie rimta kairioji partija ar visgi populistinė LDDP tradicijų tęsėja. Jie aiškiai neatsako ir nepateikia įvertinimo dėl savo reputacinių skandalų, koks jų požiūris į antisemitinius Remigijaus Žemaitaičio pasisakymus, į Petro Gražulio įžeidinėjimus.

Bent 5 partijos pretenduoja į tą patį rinkėjų būrį. Be socialdemokratų naujajame Seime bus ir daugiau kairiųjų ir populistinių frakcijų, potencialių koalicijos partnerių. Socialdemokratai ruošiasi išvien dirbti su antisemitine „Nemuno aušra“, populistu Ignu Vėgėle, stambiausiu žemvaldžiu Ramūnu Karbauskiu, astrologu Mindaugu Puidoku ir skandaluose skęstančia Živile Pinskuviene? Ar tai tokie G. Nausėdos keliami aukšti moraliniai standartai Lietuvos politikams? Visiems vienodai teisingi?

Tokia koalicija jau pirmą mėnesį bus pasmerkta susidurti su reputacine krize. Koalicija su liūdnai pagarsėjusiu R. Žemaitaičiu tarptautinėje erdvėje nuskambėtų pačią pirmą dieną.

O kas toliau, kai šie senųjų manierų politikai pradės siūlyti antivalstybinius, siaurų interesų grupėms palankius sprendimus? Ar socialdemokratai dėl to dalyvauja rinkimuose, kad suteiktų prieigą tokiems veikėjams prie valdžios aruodų?