Nors didelė pasaulio dalis ir milijardai žmonių džiaugiasi dėl vyraujančios taikos ir stabilumo šiame sąsiauryje, Kinija toliau stiprina savo agresyvius veiksmus prieš Taivaną. Pekino bandymai pakeisti Taivano status quo sąsiauryje ir plėsti autoritarinį režimą Indijos ir Ramiojo vandenyno regione kelia didelę grėsmę pasaulinei taikai ir saugumui.

Pastaraisiais metais pasaulio lyderiai tiek dvišalių, tiek daugiašalių susitikimų progomis, įskaitant G7, ES, NATO ir ASEAN šalių suvažiavimų metu, pabrėžė taikos ir stabilumo palaikymo Taivano sąsiauryje svarbą. Nors ir suvokiant įtampos mažinimo regione reikšmę, Jungtinės Tautos (JT) dar nesiėmė veiksmų, kad išspręstų Kinijos Liaudies Respublikos (KLR) keliamus iššūkius arba įtrauktų Taivaną į Jungtinių Tautų sistemas.

Pasaulinė bendruomenė vis dažniau atranda naujų požiūrių į santykius su Taivanu, kurie atneša reikšmingos naudos visam pasauliui, todėl įsitikinimas, kad JT sistemoje būtina rinktis tarp KLR ir Taivano, yra klaidingas. Dabar yra tinkamas metas JT keistis ir iš naujo įvertinti savo nepagrįstą politiką, dėl kurios Taivanas yra eliminuojamas.

Pirmasis ir neatidėliotinas JT uždavinys – liautis pasiduoti KLR spaudimui ir nustoti toliau klaidintis dėl 1971 m. JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijos Nr. 2758. KLR sąmoningai klaidina, sieja šią rezoliuciją su savo „vienos Kinijos principu“, kuris skiriasi nuo daugelio šalių priimtos „vienos Kinijos politikos“ ir be perstojo slopina Taivano teisę prasmingai dalyvauti JT ir jos specializuotų agentūrų veikloje.

Ši klaidinga nuostata turi rimtesnių pasekmių, nei kad draudimas Taivano piliečiams ir žurnalistams patekti į JT patalpas, lankytis ir dalyvauti posėdžiuose bei rinkti naujienas. Iš tikrųjų, Pekino taktika, naudojanti 2758 rezoliuciją laikant Taivaną KLR sudėtyje, yra svarbi platesnės kampanijos, siekiančios sukurti teisinį pagrindą būsimai ginkluotai invazijai į Taivaną pateisinti, dalis.

Tačiau priešingai, nei teigia KLR, Rezoliucija 2758 tik sprendžia Kinijos atstovavimo JT klausimą ir Taivano nemini. Joje nėra teigiama, kad Taivanas yra KLR dalis ir KLR nėra suteikiama teisė atstovauti Taivanui JT sistemoje.

Kitaip tariant, minėta rezoliucija neturi nieko bendra su Taivanu.

Šis atvejis puikiai iliustruoja didėjantį KLR atkaklumą primesti savo valią tarptautinėje arenoje. Jei Pekino klaidingos pretenzijos nebus paneigtos ir ištaisytos, jos ne tik pakeis status quo Taivano sąsiauryje, bet ir kels pavojų taikai bei stabilumui Indijos ir Ramiojo vandenyno regione bei sukels grėsmę taisyklėmis grindžiamai tarptautinei tvarkai.

Pastaraisiais mėnesiais keli aukšto rango JAV pareigūnai ryžtingai pasmerkė KLR bandymus iškraipyti Rezoliuciją 2758 ir naudoti ją savo nepagrįstoms pretenzijoms dėl Taivano pateisinti. Liepos 30 d. Tarpparlamentinis aljansas Kinijos klausimais – tarptautinė organizacija, vienijanti daugiau nei 250 parlamentarų iš 38 šalių, ir ES – parodė tvirtą palaikymą Taivanui, priimdamas pavyzdinę rezoliuciją dėl tinkamo Rezoliucijos 2758 interpretavimo.

Siekdama išsaugoti tarptautinę taiką ir saugumą, kaip nurodyta JT Chartijoje, JT privalo grįžti prie teisingo šios rezoliucijos vertinimo, skatinti bešališką jos laikymąsi ir rasti būdų, kaip pasipriešinti KLR agresyviems užmojams.

KLR ekspansionizmas neapsiribos tik ties Taivanu. Neseniai įvestos KLR pakrančių apsaugos tarnybos taisyklės yra platesnės „pilkosios zonos“ taktikos dalis, kuria siekiama įtvirtinti nepagrįstas teritorines pretenzijas ir išplėsti KLR įtaką.

Įvesdamas taisykles, leidžiančias laivų sulaikymą ir įlaipinimą bei suteikiančias teisę įeiti į ginčijamas jūrų teritorijas, Pekinas siekia kontroliuoti tarptautinius vandenis, griaudamas pasaulinius normų standartus pažeidžiant tarptautinę teisę. Siekdamos pasaulinės taikos ir ekonominio stabilumo, JT ir tarptautinė bendruomenė privalo ne tik aiškiai išreikšti savo susirūpinimą dėl prievartinių Pekino veiksmų, bet ir veikti vieningai, kad sustabdytų KLR neteisėtus planus.

Istorija rodo, kad demokratinis ryžtas turi būti demonstruojamas iš anksto – kol dar nevėlu. JT, būdamas svarbiausias tarptautinio bendradarbiavimo forumas, yra tinkamoje pozicijoje spręsti regioninio saugumo klausimus ir palaikyti pasaulinį ekonominį stabilumą. Artėjanti 79-oji JT Generalinė Asamblėja ir Ateities viršūnių susitikimas yra ideali proga spręsti pagrindines saugumo problemas, kartu siekiant pasaulinių tvaraus vystymosi tikslų ir atsparesnės pasaulio bendruomenės kūrimo dabartinėms ir būsimoms kartoms.

Per daugelį dešimtmečių Taivanas įtvirtino savo reputaciją kaip atsakingas ir patikimas partneris visiems, su kuriais bendradarbiavo. Pastaruoju metu Taivanas taip pat reikšmingai prisidėjo prie JT tvaraus vystymosi tikslų įgyvendinimo. Taivano prasmingas dalyvavimas JT sistemoje būtų geriausias būdas užtikrinti regioninės krizės prevenciją, palaikyti taiką ir stabilumą Taivano sąsiauryje bei skatinti pasaulinę gerovę.

Ateityje Taivanas ir toliau vaidins aktyvų vaidmenį tarptautinėje arenoje. Bendradarbiaudamas su panašiai mąstančiomis šalimis ir užtikrindamas patikimas bei atsparias pasaulines tiekimo grandines, ypač puslaidininkių sektoriuje, Taivanas yra pasiryžęs prisidėti prie pasaulio pažangos dar daugeliui dešimtmečių į priekį.

Siekiant saugesnio ir geresnio pasaulio, Taivanas turi būti įtrauktas į JT sistemas.