Pirmu atveju, esama pasaulio tvarka daugiau ar mažiau turėtų išlikti nepakitusi. D. Trumpo pergalės atveju – visko galima laukti. Gali būti, jog nepaisant aršios priešrinkiminės retorikos, pokyčiai būtų minimalūs. Kita vertus, nėra garantijų, kad nebūtų siekiama daug ką pakeisti iš esmės. Pirmiausia D. Trumpas žiūrėtų į JAV interesus, o jie ne visuomet yra palankūs Lietuvai.

Dar liepos viduryje atrodė, kad D. Trumpo pergalė prieš, akivaizdžiai proto aštrumą praradusį, dabartinį JAV prezidentą Joe Bideną – neišvengiama. Ypač po to, kai nesėkmingai buvo pasikėsinta į D. Trumpo gyvybę. Taip tik dar labiau sustiprintas jo, kaip su „Vašingtono pelke“ kovojančio politiko įvaizdis.

Dabar, kai J. Bidenas pasitraukė ir jo vietą užėmė K. Harris, situacija keičiasi. Tiesa, tai nereiškia, kad respublikonai pralaimės 2024 metų JAV prezidento rinkimus. Demokratų kandidato pasikeitimas – padidina jų galimybes pakovoti, bet D. Trumas vis dar lieka tvirtu favoritu rinkimuose. Tad verta bent trumpai mestelti žvilgsnį ir pažiūrėti, ką respublikonų pergalė reikštų Lietuvai.

Trumpai atsakant – nieko gero. Dar pirmojo prezidentavimo metu D. Trumpas netryško meile Europai. Grasintasi, kad JAV pasitrauks iš Europos žemyne saugumą užtikinančio NATO aljanso. Be JAV karinės galios – šis gynybinis aljansas – pažeidžiamas. Juk NATO, tai 80 proc. JAV karinė galia.

Prezidento rinkimų laimėjimo atveju D. Trumpas į viceprezidentus pasodintų J. D. Vance'ą. Tai respublikonų radikalas, kuriam svarbūs tik už jį balsuojančių rinkėjų interesai, o JAV vaidmuo pasaulyje, šalies prestižas, net Amerikos sąjungininkų interesai – nerūpi.

Anot jo, Europa saugumo srityje pernelyg ilgai pasikliovė JAV. J. D. Vance'o teigimu, JAV „subsidijuoja Europos saugumą trilijonais dolerių“. Pretendento į JAV viceprezidentus postą nuomone, dabar Amerika didesnį dėmesį turi skirti Rytų Azijai.

Didelio proto nereikia suvokti, kad J. D. Vance'o Europos interesai apskritai, o Lietuvos konkrečiai yra svetimi ar net priešiški. Dar labiau verčia suklusti buvusio Pentagono pareigūno, artimo D. Trumpo šalininko ir, galimai, būsimojo prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Elbridge’o Colby pasisakymai.

Anot jo, Lietuva savo gynybai turėtų skirti ne 3 proc. nuo BVP, bet 10 ir daugiau. „Jei būčiau jų (Lietuvos ir Estijos – aut.) vietoje, skirčiau 10 proc. jei jau jie rimtai kalba apie tai, kokia grėsminga yra Rusija“, – socialiniame tinkle rašė E. Colby.

Lietuvos žmonėms – Lietuva tai tėvynė. Čia mes gimėme, užaugome. Čia mūsų protėvių kapai. Lietuva – mums brangi žemė. Žiūrint per radikalių JAV respublikonų perspektyvą – Lietuva tai dar vienas, JAV mažai reikšmingas žemės lopinėlis, neturintis jokios strateginės reikšmės Amerikai.

Jei Lietuvos valstybės neliktų, mums tai būtų tragedija. JAV respublikonams – mažareikšmis įvykis. Lietuva savo saugumą grindžia priklausymu teoriškai galingiausiam kolektyvinio saugumo aljansui NATO.

Būdami šitame aljanse jaučiamės pakankamai saugiai. Tiesa, savo saugumą grindžiame įrodymo nereikalaujančia aksioma – iškilus grėsmei NATO šalys narės, o svarbiausia JAV, su visa savo karine galia ateis į pagalbą. Jei Lietuvai iškiltų grėsmė, neliktume vieni.

Šį tikėjimą galime pagrįsti tik hipotetine prielaida, kad jei gynybinio aljanso sąjungininkės laiku neateitų į pagalbą, tuomet kiltų paties NATO egzistavimo prasmingumo klausimas. Tiesa, ši prielaida taip pat yra be aiškaus įrodymo.

Teoriškai galėtų atsitikti ir taip, kaip prognozuojame.

Kita vertus, šiandien Europos saugumas labai stipriai priklausomas nuo JAV karinės galios. Vašingtonui nusprendus pasielgti ne taip, kaip visuotinai tikimasi, kitos Europos sostinės nelabai turėtų saugumo alternatyvų.

Galėtų suabejoti JAV patikimumu, bet realios saugumo alternatyvos neturėtų, tad tektų tyliai susitaikyti su esama padėtimi. Vertinant saugumą ir valstybingumą reikia užduoti vieną svarbų klausimą – kokia Lietuvos strateginė svarba JAV?

Tarkim, Taivanas. Tai pietryčių Azijos šalis, kuri de facto nepriklausoma, bet nemaža pasaulio dalis dėl komunistinės Kinijos spaudimo ją laiko maištinga provincija. Neišsiplečiant, turime pripažinti, kad Taivanas turi strateginę reikšmę JAV.

Pirmiausia – sala yra industrinis gigantas, kuris didele dalimi gamina JAV reikalingą pramonės produkciją. Netekus Taivano, JAV stipriai ir ilgam laikui sutriktų tiekimo grandinės. Kitas dalykas – Taivanas yra šiuolaikinėje elektronikoje naudojamų mikroprocesorių pasaulinis gamybos lyderis.

JAV suvartoja 46 proc. visų pasaulyje pagamintų lustų. Jos sąjungininkės Pietų Korėja – 21 proc., Japonija 9 proc. Taivano praradimas būtų milžiniškas smūgis. Pagrindinis JAV oponentas, komunistinė Kinija, įgytų milžinišką pranašumą. Vašingtonas su tuo nesitaikstytų.

Yra ir dar viena svarbi, Taivano strateginė reikšmė JAV. Taivanas – sala. Vakaruose, ją nuo Kinijos žemyninės dalies, skiria Taivano sąsiauris. Rytuose – Ramusis vandenynas. Kinijos povandeniniai laivai nuo palydovų negali pasislėpti Taivano sąsiauryje ar šiaurėje esančioje Rytų Kinijos jūroje.

Užvaldžius salą ir gavus tiesioginę prieigą prie Taivano rytus skalaujančio Ramiojo vandenyno – padėtis pasikeistų iš esmės. Ten prasideda gilūs vandenys ir bet koks povandeninis laivas pametamas iš palydovinio stebėjimo.

Tokiu būdu, Kinijos povandeniai laivai nepastebimai galėtų pasiekti Kalifornijos krantus, o tai neatitinka Vašingtono strateginių tikslų. Vadinasi salos praradimas – nėra JAV interesas ir tikėtina, kad Vašingtonas esant kariniai invazijai ateitų Taivanui į pagalbą.

Lietuva negali pasigirti svaria strategine reikšme. Lietuvos – nepriklausomybės praradimas strateginė bėda būtų kaimyninėms Latvijai ir Estijai, nes būtent Suvalkų koridorius sausuma jungia jas su Europos dalimi. JAV turi daug globalių interesų ir šis regionas deja, bet nėra jų prioritetuose.

Visa tai mus verčia iš naujo pažiūrėti ne tik į savo saugumo ir užsienio politiką, bet ir užduoti esminį klausimą, apie ką yra Lietuvos valstybė? Kokia jos svarba – pasauliui?

Paprastų, šabloninių atsakymų – Lietuva tai apie laisvę, gerovę, teisingumą – neužteks. Tą patį galima pasakyti ir apie Belgiją, Suomiją ar Naująją Zelandiją. Reikia atsakyti į klausimą, koks Lietuvos išskirtinumas? Kuo Lietuva skiriasi nuo kitų valstybių?

Jei nesiskiriame niekuo, nėra gerai. Vadinasi, Lietuva lengvai pakeičiama. Jos strateginė reikšmė – maža.

Kita vertus, žinant realią padėtį – situaciją su laiku galime pakeisti. Taivanas taip pat ne iš karto tapo pasauliniu puslaidininkių ar industrinės gamybos lyderiu. Lietuva taip gali susikurti savo strateginį reikšmingumą.

Tiesa, tą reikia daryti ne skambia retorika, bet realiais darbais. JAV prezidento rinkimų kampanija ir radikalių respublikonų galimas atėjimas į valdžią yra akstinas pradėti darbus – šiandien.