Šiandien Lietuvoje trūksta beveik 20 procentų policijos pareigūnų. Jų trūksta ne tik didžiuosiuose miestuose, tačiau ir mažesniuose rajonuose. Mažas darbo užmokestis, nepakankamos socialinės garantijos, didelis darbo krūvis ir kiti svarbūs niuansai nemotyvuoja dirbti policijos pareigūnais. Dar labiau, anot profesinių sąjungų atstovų, patyrusių pareigūnų išėjimas iš sistemos gali išprovokuoti jaunų, nepatyrusių policijos pareigūnų klaidas.

Mažas policijos pareigūnų uždarbis visada buvo kone svarbiausia tema pareigūnų ir valdžios dialoguose, tačiau kaip visada, pareigūnų klausomasi tik viena ausimi. Vidaus reikalų ministerija, reaguodama į sudėtingą Lietuvos policijos situaciją ėmėsi keisti Vidaus tarnybos statutą, žadėdama, kad reforma leis didinti minimalius pareiginių algų koeficientus pirminės ir vidurinės grandies pareigūnams.

VRM pažadai neįtikino policijos pareigūnų, kurie dar praėjusių metų spalį prie Vyriausybės, šalia protestuojančių mokytojų, surengė protestą už savo teises. Jau tuomet pareigūnai abejojo Vidaus tarnybos statuto pakeitimais. Policijos pareigūnų netenkino siūlymai maksimaliai mažinti priedą už stažą, atsisakyti priedo už laipsnį, o visus pakeitimus vadino labiau didinančius pareigūnų nežinomybę.

Nepaisant nei pareigūnų, nei opozicijos prieštaravimų, Vidaus tarnybos statuto pakeitimai 72 vardiniais valdančiųjų balsais buvo priimti praėjusių metų gruodį, o naujas statutas pradėjo veikti nuo šių metų sausio 1 dienos. Kaip rodo gyvenimas, policijos pareigūnai sakydami, kad tokie Vidaus tarnybos statuto pakeitimai neišspręs policijos pareigūnų trūkumo problemos, buvo teisūs.

Pareigūnų trūkumas, anot Lietuvos policijos atstovo, per metus padidėjo vidutiniškai apie 2 proc. Vien Raseiniuose šiandien trūksta apie 30 pareigūnų, o visoje šalyje jų trūkumas – apie 1400 pareigūnų. Seimui priėmus minėtus statuto pakeitimus, pirminės grandies policijos pareigūnų atlyginimai, anot profesinės sąjungos atstovų, padidėjo vidutiniškai tik vos iki 30 eurų. Rasti tinkamai pasirengusių ir kvalifikuotų žmonių, kurie dirbtų policijos pareigūnais už 800 eurų į rankas yra misija neįmanoma.

Pritraukti naujų pareigūnų nepadeda ir žadamos 10 tūkstančių eurų vienkartinės išmokos. Visi besidomintys darbu policijoje mato ne tik mažus atlyginimus, tačiau ir du ar tris kartus didesnį darbo krūvį. Nusikaltėliai neatostogauja, o nusikaltimus tirti, patruliuoti bei atlikti kitus būtinus darbus vis tiek kažkam reikia.

Vidaus tarnybos statuto pakeitimai buvo tarsi saviapgaulė. Pinigus nukarpius nuo vienų, jie pridėti kitiems. Iš esmės tai kaip pasakojimas apie Baroną Miunhauzeną, kuris ištraukė save už plaukų iš pelkės su visu žirgu. Deja, tikrovėje tokių stebuklų nebūna.

Policijos pareigūnų trūkumas nėra vien apie jų atlyginimų, motyvacijos, socialinių garantijų didinimą, tai – visuomenės saugumo klausimas. Individualios apsaugos priemonės, vaizdo stebėjimo kameros, saugi kaimynystė yra būtinos prevencinės priemonės, tačiau jos niekada neatstos pareigūnų, kurie gali apsaugoti visuomenę.

Norėdami jaustis saugiai turime iš naujo sėsti prie stalo su profesinių sąjungų atstovais, ieškoti sprendimų ir lėšų policijos pareigūnų atlyginimams kelti. Kitokiu atveju, jau greitu metu Lietuvoje neliks vietos, kur gyventojai galės jaustis saugiai.