Bet ar kažką dar Lietuvoje tokia ataskaita turėjo nustebinti? Manęs ji nenustebino visiškai. Teisingumo ministrė nesuvokia situacijos rimtumo ir kad būtent šios valdžios politika kelia grėsmę pareigūnų gyvybei.

Dabar reikia spręsti ne tik kalinių gyvenimo sąlygų klausimus, o skubiai atsižvelgti į jau ne vienus metus keliamus kalėjimų darbuotojų klausimus. Niekas nesirūpina jų darbo sąlygomis, nors Kalėjimų departamento darbuotojų profesinės sąjungos jau grasina streikais ne tik dėl nemotyvuojančio atlyginimo, bet ir dėl nesaugios darbo aplinkos.

Kalėjimų darbuotojai kasdien priversti nerimauti dėl savo sveikatos ir gyvybės, nes trūksta kolegų, kurie galėtų užtikrinti vieni kitų saugumą. Kaip sprendžia ši valdžia problemą? Kalinių perteklių kalėjimuose išsprendė paprastai – sušvelnino Seime Baudžiamojo kodekso ir Bausmių vykdymo įstatymų nuostatas ir į laisvę išleido daugybę nusikaltėlių.

O mažėjančių nusikalstamų veikų skaičių statistikoje „gražina“ faktas, kad po vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės reformų Lietuvos regionuose paprasčiausiai nebelieka kam nei fiksuoti, nei skaičiuoti tokių veikų – policijos pareigūnų nebeliko, o artimiausi komisariatai iškelti į apskričių centrus, toli nuo mažų miestelių ir kaimų.

2019 m., statistiniais duomenimis, Lietuvos kalėjimuose kalėjo 1323 asmenys, kuriems buvo kliniškai diagnozuoti psichologiniai elgesio nukrypimai dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo.

Paprasčiau sakant, 1276 vyrai ir 47 moterys, kalintys pataisos namuose, oficialiai buvo žinomi kaip nestabilūs ir pavojingi, galintys užpulti ir sužaloti ne tik kitus nuteistuosius, bet ir pareigūnus.

Šita valdžia uždraudė tokius duomenis rinkti! Nuo 2020-ųjų oficialiai tokia išraiška duomenys Valstybės duomenų agentūros neskaičiuojami! Šiandien į darbą atėjęs prižiūrėtojas neturi teisės net žinoti, kuris iš nuteistųjų – neprognozuojamas ir kelia pavojų.

Neseniai apie darbo metu sužalotą Kalėjimų departamento pareigūną kaip tik skaitėme žiniasklaidoje. Tik ar kas nors po to pasikeitė? Ar teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska atnešė priemonių planą Seimui, kaip ketinama stiprinti pareigūnų darbo aplinkos saugumą, kada ir kiek ketinama pakelti jų atlyginimus?

Kažkaip nesigirdi. Užtat girdisi dejavimai ir pasibaisėjimai, kad pedofilai ir žmogžudžiai kalėjime internetu naudotis negali, telefoniniais sukčiais „dirbti“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nuosekliai laikėsi ir toliau laikysis principo, kad teisingumas turi būti įvykdytas ir nusikaltėliai – nuteisti. Mes niekada nebalsuosime už bausmių švelninimą narkotikų platintojams, pedofilams, žmogžudžiams.

Mūsų politikai visuomet palaikė ir palaikys teisėtą kalėjimų darbuotojų profsąjungų reikalavimą – užtikrinti saugias ir orias darbo sąlygas pareigūnams. Lietuvos žmonės turi teisę gyventi saugioje aplinkoje, o bausmės už nusikaltimus turi tapti neišvengiamos.

Ši valdžia yra beviltiška, sakiau tą nuo pirmos konservatorių, liberalų ir laisviečių valdymo minutės. Kartoju tą ir dabar ir nesiliausiu kartoti, nes visi to faktai – kasdien ant akių, kad ir kur pasisuksi, kad ir kokią sritį paimsi, o situacija kalėjimuose tik iliustruoja situaciją valstybėje.