Planuojama, kad karinio poligono teritorija Tauragės rajone užims daugiau nei keturis tūkstančius hektarų, jame vyks karinės technikos manevravimo pratybos. Tauragės poligoną sudarys 13 valstybinės žemės sklypų ir 7 privatūs žemės sklypai. Į poligoną pateks LDK valstybės sienos atkarpa, Dunokų kapinės. Nors teritorijoje draustinių nėra, šalia yra Jūravos miško ąžuolo genetinis draustinis, Kaskalnio geomorfologinis draustinis, poligonas ribosis su Viešvilės gamtiniu rezervatu.

Su karinio poligono steigimo sprendiniais supažindinti Tauragės ir Šilalės rajonų merai. Kaip galima suprasti iš žiniasklaidoje pasirodžiusių Tauragės rajono mero D.Kaminsko komentarų, jis iš esmės pritaria karinio poligono steigimui rajone ir tam didelių problemų nemato. Tuo tarpu Tauragės rajono gyventojai problemų mato ir didžiausia jų – viešumas.

Dabartinė valdančioji dauguma pastaruosius keturis metus negeba tinkamai komunikuoti su visuomene, sprendimus priima nesitardama, o visuomenę supažindina jau su priimtais sprendimais. Tą patį galima pasakyti ir apie kai kuriuos Tauragės rajono savivaldybės vadovų sprendimus. Ir nors toks darbo stilius visada atsigręžia prieš politikus, jie vėl lipa ant to paties grėblio. Iliustracijai geriausiai tinka skandalingieji Tauragės valdžios sprendimai dėl pusiaukelės namų ir vaikų darželio „Pušelė“.

Nerimą kelia ne tik viešumas ir visuomenės įtraukimas į sprendimų priėmimą, tačiau ir patys sprendiniai. D.Kaminskas žiniasklaidai teigė, kad miškai iš šios teritorijos nedingsta, tačiau Krašto apsaugos ministras L.Kasčiūnas kalba apie dalies miško išmiškinimo darbus, kainuosiančius keletą milijonų eurų. Apie miško valymo ir retinimo darbus pranešama ir Krašto apsaugos ministerijos puslapyje. Gerbiamas mere, tai dalis miško vis tik dings ar ne?

Dviprasmiškai skamba ir pateikiama informacija apie saugomas teritorijas. Nors kaip minėjau, saugomos teritorijos į būsimo poligono teritoriją nepatenka, jis ribosis su itin jautriomis Viešvilės gamtinio rezervato teritorijomis. Vienoje sklypo pusėje negalimas net žmogaus lankymasis, o kitoje važinės karinė technika?

Įdomiai skamba ir informacija apie į poligonų teritoriją patenkančių Europos Bendrijos svarbos saugomų teritorijų tinklo „Natura 2000“ teritorijų apsaugą. Pranešama, kad ji bus derinama su karine veikla, teritorijos bus išsaugotos ir saugomos ne tik nuo karinio, tačiau ir nuo kitokio nepageidaujamo poveikio. Tačiau čia pat užsimenama, kad jeigu būtų padaryta žala saugomoms teritorijoms, būtų įsteigiamos lygiavertės saugomos teritorijos kitose vietose. Tai bus poveikis šioms teritorijoms ar ne? Gal atsakymą žino Tauragės rajone rinktas ir aplinkos apsaugos komitete dirbantis mero bendrapartietis?

Valdantieji, išgirdę Tauragės rajono žmonių priekaištus dėl ribojamos informacijos, suplanavo poligonų steigimo klausimo pristatymą visuomenei. Visi rajono gyventojais galės užduoti jiems aktualius klausimus per liepos 15 d. vyksiantį karinio poligono steigimo pristatymą. Gal kažkam nuo gautų atsakymų ir bus ramiau, tačiau abejoju ar į Tauragės rajono gyventojų pasiūlymus ir pastabas bus atsižvelgiama. Kaip informavo Krašto apsaugos ministras, spendimai iš Valstybės gynimo tarybos keliasi į Vyriausybę, o po to į Seimą. Kadangi klausimas yra tikrai aktualus, jį bus stengiamasi priimti maksimalia skuba. Kitaip tariant, sprendimas dėl poligono steigimo turėtų būti priimtas per ateinančias dvi savaites, kada numatyta neeilinė Seimo sesija, todėl klausimas, ar dar bus galimybė atlikti kokias nors korekcijas.

Pasikartosiu, krašto gynybai turi būti skiriamas maksimalus dėmesys, tačiau sprendimų, kurie palies nemažą dalį rajono gyventojų, nei meras, nei kiti, negali priiminėti nesitariant su visuomene. Dar yra pakankamai laiko koreguoti poligonų kūrimo darbus bei koreguoti jų ribas, būsimą poligoną atitraukiant nuo vaizdingiausių ir gražiausių Tauragės rajono vietų. Tam reikia visai nedaug, noro ir gebėjimo išgirsti kitus.