Priežastys, lemiančios pasirinkimą gimdyti savo gyvenamoje aplinkoje, gali būti įvairios. Daugeliui moterų svarbu, kad gimdymas, tas nuostabus stebuklas, vyktų pažįstamoje aplinkoje, kur jos jaučiasi saugiau ir gali iškart užmegzti artimą emocinį ryšį su vaiku.

Sąlygas gimdyti namie, jei tik neprognozuojamos gimdymo komplikacijos, sudaro daugelis Europos ir pasaulio šalių: Jungtinė Karalystė, Olandija, Danija, Norvegija, Švedija, Vokietija, Belgija, JAV, Naujoji Zelandija, Australija, Kanada ir kitos. Ši galimybė egzistuoja ir mūsų kaimyninėse šalyse – Latvijoje ir Lenkijoje.

Gimdymas namuose yra susijęs su žmogaus galimybe apsispręsti ir jo teise į privatumą – taip yra išaiškinęs Europos Žmogaus teisių teismas 2010 metų byloje Ternovszky prieš Vengriją.

Europos teismas konstatavo, kad teisė gimdyti namuose įeina į teisės į privataus gyvenimo gerbimo turinį. Tad teisiniu reguliavimu, pagal kurį sveikatos priežiūros specialistai negali teikti reikiamos pagalbos gimdyvei namuose, pažeidžiama būsimos motinos teisė į privataus gyvenimo gerbimą.

Lietuvos teisės aktai nedraudžia gimdyti namuose, bet ir nesudaro galimybių šios teisės tinkamai įgyvendinti. Remiantis šiuo metu galiojančia Sveikatos apsaugos ministro patvirtinta tvarka, moterims, gimdančioms ne ligoninėje, negali būti suteikta kvalifikuota medikų pagalba. Dėl to namuose apsisprendusios gimdyti moterys negali pasinaudoti joms Lietuvos Respublikos Konstitucijos laiduojama teise į prieinamą sveikatos priežiūrą, taip pat dažnai patenka į keblias situacijas dėl neigiamo gydytojų požiūrio nuo pat nėštumo pradžios iki gimdymo, iškyla sunkumų registruojant naujagimius.

Gimdymas namuose, deja, neretai apipinamas įvairiomis baimėmis, prietarais ir stereotipais. Oponentai dažniausiai teigia, kad tai yra nesaugu, gąsdina grįžimu į viduramžius, kai sąlygos gimdyti namuose buvo išties blogos. Pavojų gimdyvei ir vaikui išties gali kelti gimdyme dalyvaujantys savamoksliai asmenys, neturintys valstybės pripažintos reikiamos kvalifikacijos, kurie iškilus komplikacijoms neprisiima jokios atsakomybės.

Bet už lango – ne viduramžiai, o XXI amžius, tad ir buities sąlygos yra kitos, o gimdymo saugumą kaip tik ir padidintume tuomet, jei, užuot kišę galvą į smėlį ir vaidinę, kad nieko nevyksta, tiesiog protingai sutvarkytume teisinę bazę ir įteisintume atitinkamą valstybės pripažįstamą medicinos praktiką.

Neigiama reakcija nesuprantama ir dėl to, kad juk niekas nedraudžia ir nedraustų moterims pasirinkti gimdyti ligoninėje, jei tik jos pačios to nori. Bet kuriuo atveju tai būtų pačios moters sprendimas, įvertinus visas aplinkybes ir pasikonsultavus su medikais.

Gimdymo namuose teisinis reglamentavimas yra būtinas, siekiant išspręsti svarbius susijusius klausimus: leisti kvalifikuotam medicinos personalui dalyvauti, kai gimdymas vyksta ne ligoninėje, aiškiai apibrėžti nėščios moters, medikų atsakomybę ir jos ribas tiek gimdymo metu, tiek ir parengiamuoju laikotarpiu prieš gimdymą. Moterys namuose gimdė, gimdo ir gimdys – klausimas tik tas, ar valstybė ir toliau liks užsimerkusi ir, vaidindama kad nieko nevyksta, faktiškai kels pavojų gimdyvių ir naujagimių saugumui, ar atsimerks ir sudarys sąlygas šiai moters teisei užtikrinti.

Lietuvos nevyriausybinės organizacijos – Prieraišiosios tėvystės centras, Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija, Lietuvos tėvų forumas ir kitos – kreipėsi į valstybės institucijas kviesdamos parengti ir priimti gimdymui namuose palankias teisės aktų pataisas. Tikėkimės, kad tiek valstybės institucijos, tiek medikų bendruomenė palankiai sureaguos į šią pilietinę iniciatyvą, ir moterys galės saugiai gimdyti ten, kur joms pačioms tai atrodys geriausia ir tinkamiausia.