Dar po pirmojo rinkimų turo Jo Ekscelencija (JE) pareiškė, kad kitoje kadencijoje taps daug drąsesnis ir jau neberinksiąs žodžių: rėš viską – kas galvoje. Kiek drąsos užteks žurnalistams atsakyti į visus klausimus, mes pamatysime. Segregacija, kurią vykdė Prezidentas pirmoje kadencijoje, žurnalistinių tyrimų nuvertinimas – juk buvo neatsitiktiniai įvykiai.

Gerovės valstybė iš darbotvarkės išgaravo tarytum dūmas, nes, kaip menamą gerovę finansuoti, taip ir nebuvo pasiūlyta. Dabar tvirtai nusprendė JE – veiksiąs brazauskiškai. Tačiau jau obuoliauti su įvardyta premjere Vilija susiruošęs Prezidentas gali stipriai nukentėti. Juk visi žino skonį atkandus dar neprinokusio obuolio ar pernokusio su puvėsiu ir kokia kirmėle, gerai atsimaitinusia Europos kuluaruose be didesnių pasiekimų Europai ar Lietuvai.

Prognozuoju, kad antrą kartą prisiekęs Prezidentas bus viena ryškiausių žvaigždžių, kaip trečiasis asmuo dalyvaujanti Seimo rinkimų kampanijoje. Panašu, jog visais būdais bus ir toliau ėdama Vyriausybė bei Seimo dauguma vien tam, kad rudenį laimėtų tie, kurie labiau paklusnūs. Netrukus išvysime ir prezidentinį šokį su kardais Vyriausybei grąžinus įgaliojimus, tikiuosi, be įsakmios karinės retorikos, pasijutus nenugalimu Vyriausiojo valstybės ginkluotųjų pajėgų vado uniformoje.

JE reikia premjerės, ne taip gerai išmanančios ekonomiką ir aštrios kaip Ingrida. Geidžiama politinė santuoka iš išskaičiavimo su Vilija – audrinančia rinkėjo vaizduotę regionuose, prieš kurią buvęs bankininkas atrodytų žymiai kompetentingesnis bei sumanesnis. Taigi, politikos viengungis ėmė ir pasipiršo politinei sutuoktinei iš Briuselio, kuri Prezidentu žavisi ir giria dėl jo užimamų pareigų. Prasideda pasirengimas politinėms tuoktuvėms, vestuvių planuotojai turės darbo bei pajamų.

Tik klausimas: o kaip su partneryste ir Stambulo konvencija? Politinė sutuoktinė juk viešai prisižadėjusi, o Prezidentas vis dar neranda savęs šioje temoje ir blaškosi lyg jaunikis, bijantis ilgalaikių įsipareigojimų.

Perfrazuojant JE, tai žmogaus teisės nėra mergina, kurią galima pakviesti gerai praleisti vakaro prie ežero po atviru dangumi. Tai teisės, kurioms reikia pasiūlyti vedybų sutartį, kurioje turi būti aiškiai numatyti Lietuvos kaip civilizuotos Vakarų valstybės įsipareigojimai.

Tuoktuvių procesas, be abejo, bus įdomus politologams ir apžvalgininkams. Derinimo darbai bei būsimų postų dalybos jau prasidėję. Prezidentas – manau, pastebėjote – mėgaujasi mėtydamas akmenis į Tėvynės sąjungos daržą, kaip ir ponia Vilija, kuri iš Briuselio trumpai parskridusi susirūpina ir greitai vėl išsirūpina atgal.

Kas kitoje Seimo kadencijoje vadovaus Respublikai su perrinktu Prezidentu, sužinosime spalio mėnesį. Sapnas apie idealią politinę sutuoktinę gali ir neišsipildyti, o išankstinės postų dalybos – griūti it kortų namelis. Gyvenimas akvariume – iškreiptų veidrodžių karalystė, atitolusi nuo realybės per vandenynus.

Valstybei reikia Prezidento, gebančio vienyti pilietinę visuomenę su politinėmis organizacijomis, padedančio priimti strateginius šalies sprendimus ir juos įgyvendinti, vengiančio nuoskaudų ir keršto. Sveikindamas su perrinkimu būtent to ir linkiu Jo Ekscelencijai.