Valdingoji Širdžių Karalienė? Kandusis Skrybėlius? Vikšras? Ūmaus būdo hercogienė, turinti vaiką paršelį ir nuolat besivaidijanti su savo virėja? Įžūlus Širdžių Valetas ar liūdnas, žodžius nuolat painiojantis Netikras Vėžlys.

Regis, visi viename ir dar Zuikį Paikį pridėjus. Pas mus juk visi taip dievina baltąją mišrainę. Petražolė ant mišrainės kaugės buvo ministrės gynėjų pasipiktinimas, kad kažkas specialiai prieš Seimo rinkimus ištraukė ministrės kelionę su teisto tipo, matyt, neblogai uždirbusio iš artimų santykių su valstybe ir jos didikais, lėktuvu.

Tokie proto lenktainiai nestebina nuo 1990-ųjų, kai keli atkurtos Respublikos ministrai iškart už dyką nurovė neprastus butus Vilniaus senamiestyje, o per 80 signatarų susiveikė talonus rusiškiems ratams praktiškai už dyką – turguje tie automobiliai iškart kainavo dešimt kartų brangiau.

Premjerė Prunskienė taip bandė mane papirkti, bet aš vis tiek ją kritikuoju, pasakojo vienas jų savo rinkėjams, ir dauguma jo rinkėjų tuo patikėjo beigi atleido – ar gaila savam žmogui ratų?

Taip ir su perspektyviausia šitos Vyriausybės ministre. Ministrė nekalta. Nedora aplinka, o gal net Prezidentūra, pakišusi žiniasklaidai tą nemalonų konservatoriams ministrės pasiskraidymo faktą, bus purvinus pirštus prikišusi.

Čia galima būtų stebėtis nebent tik tuo, kad niekas nesugalvojo pateisinti ministrės, jog ji į Dubajų skrido, nes taip priklauso paklusniai žmonai ir gerai mamai. Kaip gali neskristi į Dubajų atostogauti žmona, jei taip nusprendė ponas vyras?

Kažkoks absurdas? Žinokit, toks ėjimas tikrai būtų suėjęs. Bent tai publikai, su kuria smuikais visą kadenciją grojo pirmoji šalies pora, ir kuri ypač žiauriai tarkavo puolusią konservatorių ministrę.

Kita vertus, ką čia slėpti, ne tik maršistai ir agroliberalai linguotų galvomis. Dažnas lietuvis tokiam pasiteisinimui būtų pritaręs. Čia Lietuva. Čia vyrai už Lietuvą su gėjais gatvėse kaunas ir kelialapį į Europarlamentą už tai gauna.

Tai galima sakyti, kad maršistai ir jiems prijaučiantis konservatorių sparnas ministrės nuopuolio proga bus praleidę progą pakalbėti apie tradicinės šeimos vertybes.

Lietuviai – istorinių paradoksų tauta, prieš Antrąjį pasaulinį karą traktatą parašė filosofas Šalkauskis, o ministrų pasiskraidymai privačiais žulikų kilimais ir masiniai čekučių konfūzai visose be išimties savivaldybių tarybose, visose be išimties partijose tai gelžbetoniškai patvirtino.

Viešai dauguma politikų deklaruoja būktai norintys kraštą valdyti vakarietiškai. Bet vos tik proga pasitaiko gauti bent tušinuką už dyką, politika išeina rytietiškai. Nes kaip tu žmogus nepaimsi, juk taip sunkiai dirbi vardan tos. O dar jei esi teisiamas už gerus darbus, kaip sakė septynioliktus rinkimus iš eilės prapylęs ir į aštuonioliktus einantis politikos klasikas.

Todėl tiek kairysis, tiek dešinysis, tiek marginalas be visa jų ištikimoji kareivija krislą mato tik svetimoj aky, o kai įkliūva saviškis, tai sako, kad pasaulis smarkiai neteisingas ir priešai kasasi po jais.

Ką padarysi. Žmogus yra silpnas, o žmogus politikas – dar silpnesnis. Ir dar visų matomas, taigi neapgintas. Štai kodėl Socialdemokratų p. Hercogienė paskutinę minutę įtraukė į partijos Seimo rinkimų sąrašą vaiką paršelį – teismo nuteistą Jonavos merą Sinkevičių.

O ką? Perspektyviausia šios Vyriausybės ministrė Navickienė bus ir sąraše, ir į vienmandatę eis. Tai perspektyviausias socialdemokratų kandidatas į premjerus jau negali? Dėl kažkokių poros televizorių ir telefono žmonai už valdiškus? Na, jau žinot.

Būtina peržiūrėti, kiek Lietuvai reikalingas tas plonas vakarietiškas luobas, verčiantis tautos išrinktuosius rausti kaip verdamiems vėžiams tai už iš furistų nugvelbtus dyzelino čekučius, tai už kokį pasiskraidymą į Dubajų teisto sponsoriaus lėktuvu.

Gyvenkime rytietiškai – pagal poniatkes. Kaip prie ruso, kai vogti iš fabrikų ir kolchozų buvo garbė ir giminės pasididžiavimas, netiesiogiai sufleruoja Rusijai savo auką jau sudėjęs Kauno meras.

Taip ir nutarta: Brazausko „vsio zakonno“ Kaunas už visų mokesčių mokėtojų pinigus paminklą pastatys. Paminklas Brazauskui įteisina ir pateisina visų iki vieno politikų makles vardan tradicinės šeimos ir jos gerovės.

Todėl baikim tarkuoti ministrus, Seimo narius ir miestų tarybų narius už nieką. Neperspektyvu tai. Svetima mums. Neatitinka tradicinių vertybių.

Žinoma, svetimi tautai liberastai gali palyginti tokią politikos situaciją su išpuvusiais dantimis, kaip aiškino tas nežinia iš kur išlindęs jaunas kunigas, palyginęs kunigų seksualinius nusikaltimus su dideliu danties skausmu, „kuris ištinka vidury nakties, kai nežinai, kur dėtis“.

Sukirmiję, negydomi dantys, žinoma, yra blogai. Ėduonies sugraužti dantys kenkia viso kūno sveikatai ir, kas bjauriausia, dar ir negražiai atrodo beigi smirdi iš burnos.

Bet ir vėlgi – jei visų iki vieno dantys yra išpuvę, o į tai pastaruoju metu vieningai visų partijų lygiuojamasi, jei visiems vienodai dvokia iš lozungus išmetančios burnos, tai niekam ir į galvą nešaus, kad galėtų būti kitaip. Tai kam Lietuvai tie politikos dantistai, brangus nuskausminimas, dar brangesnės plombos, keramika ir dar balažin kas?

Kai visų dantys sukirmyję ir visiems iš burnos smirda, dantys nustoja būti rodikliu.

Jei jau Kaunas oficialiai už mokesčių mokėtojų pinigus stato paminklą politinėms asmeninio praturtėjimo maklėms vardu „vsio zakonno“, tai kaip galima bausti politikos mažutėlius už kažkokius čekučius? Darom.

Druskininkų mero zadanija aplinkos ministrui darbiečiui – vsio zakonno. Kaip ir keliukas premjerui Skverneliui. Susisiekimo ministro Narkevičiaus kotletai Dubajuje – teisėti. Nes kas čia per valstybė, jei ministrui negalima nė kotleto už dyką įsimesti į skrandį?

Socialinės apsaugos, darbo, švietimo, mokslo ir sporto ministrė į Dubajų pailsėti skraidinama teisto piniguočiaus lėktuvu? O kas čia blogo? Net ne iš mūsų kišenės. Tegu skraido sau, juk dviejų ministerijų šefė, ne kokia gatvės šlavėja. Kaip ir ta socialdemokratų ministrė, kaip ji ten? Vėsaitė, kuri tarpais neskyrė, kuriai ministerijai – Energetikos ar Ekonomikos – vadovauja, ką ji tokio blogo padarė, nuskridusi verslininko lėktuvu į Kazachstaną ar kur ten?

Jei asilas į kaimą ateina su raudonu batu, visi pamato, apkalba. Jei išpuvusių dantų karalystėje vaipysies, kad tavo dantys balčiausi, burnoj nė karieso, ėduoniui užpuolus, bėdų neatsiginsi. O kariesas, kaip rodo perspektyviausios Respublikos ministrės fiasko, toks pat neišvengiamas kaip ir mirtis.

Tai kam tas vargas? Gyvenkime draugiškai. Vsio zakonno. Respublika be išpuvusių dantų – Lietuva be ateities.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)