Ši žinia pasirodė praėjus dienai po to, kai autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė galintis suteikti amnestiją kai kuriems politiniams kaliniams, kurie sunkiai serga.

A. Lukašenka, kuris vėliau šį mėnesį minės 30-ąsias prezidentavimo metines, savo valdymo metais įkalino šimtus politinių priešininkų, aktyvistų ir žurnalistų, o dar keli tūkstančiai žmonių pabėgo į užsienį.

„Šiandien išvydome pirmuosius atvejus, kuomet Baltarusijoje paleidžiami kai kurie politiniai kaliniai“, – tinkle „X“ parašė S. Cichanouskaja.

Ji nenurodė, kiek kalinių buvo paleista ir kas jie.

„Džiaugiuosi matydama šiuos žmones laisvus ir susivienijusius su savo artimaisiais“, – pridūrė S. Cichanouskaja, tačiau kartu pažymėjo, kad daug žmonių vis dar yra už grotų.

Žmogaus teisių organizacija „Viasna“ skaičiuoja, kad Baltarusijoje yra daugiau nei 1 400 politinių kalinių, įskaitant pačios „Viasna“ įkūrėją, Nobelio taikos premijos laureatą Alesį Bialiackį.

Po to, kai Baltarusijoje kilo precedento neturintys protestai prieš tariamą A. Lukašenkos pergalę 2020 m. rinkimuose, kuriuos teisių gynimo grupės pasmerkė kaip nesąžiningus, Baltarusijos diktatorius sustiprino susidorojimo kampaniją.

Oficialaus Minsko pareiškimo ar valstybinės žiniasklaidos pranešimų apie kalinių paleidimą trečiadienį nebuvo.

Antradienį A. Lukašenka įspėjo žurnalistus „nenustebti, jei po kelių dienų“ bus paleisti kai kurie „sunkiai sergantys“ žmonės, sulaikyti dėl 2020 m. vykusių protestų.

„Jie tikrai sunkiai serga, daugiausia – vėžiu“, – Baltarusijos autoritarą citavo valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Baltarusijoje, be kita ko, įkalintas S. Cichanouskajos vyras Siarhejus Cichanouskis. Nemanoma, kad jis bus vienas iš paleidžiamų asmenų.

S. Cichanouskaja 2020 m. prezidento rinkimuose metė iššūkį A. Lukašenkai, kai prieš tai jos vyrui buvo uždrausta kandidatuoti.

Ji teigė laimėjusi balsavimą ir vėliau pasitraukė į Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją