Pirmasis savivaldybės siūlomas simbolis – Trijų kryžių paminklas. Tai vienas žymiausių ir matomiausių Vilniaus monumentų – baltas „Trijų kryžių“ paminklas, pastatytas ant istoriniuose šaltiniuose skirtingai vadinamo – Pilkojo, Kreivojo arba tiesiog Trijų kryžių kalno. Istoriškai kalnas siejamas su vienuoliais pranciškonais kankiniais, kurių atminimui ant kalno buvo statomi ir nuolat atnaujinami trys mediniai kryžiai. Pirmojo pasaulinio karo metu, Vilniaus šviesuomenės iniciatyva, pagal Antano Vivulskio projektą, ant kalno pastatytas gelžbetoninis „Trijų kryžių“ paminklas. 1950 metais – sovietinės valdžios įsakymu, paminklas buvo susprogdintas, o 1989 metais – atstatytas. Šis monumentas laikomas tautinės tapatybės ir pasipriešinimo okupacijai simboliu.

Fontanas Rotušės aikštėje – antrasis balsavimui pateiktas simbolis. Prieš keletą metų rekonstravus pagrindinę miesto aikštę, joje vėl pradėjo veikti fontanas. Istoriniai šaltiniai ir net keletas išlikusių unikalių fotografijos kadrų liudija vieną iš pirmųjų viešų fontanų buvus būtent čia jau XIX ir XX amžių sandūroje. Naujai pastatytas Antano Gvildžio projektuotas fontanas kiekvieną vasarą atgaivina vilniečius ir miesto svečius ir yra tapęs neatskiriama Rotušės aikštės dalimi.

Trečiasis simbolis – plytelė „Stebuklas“ Katedros aikštėje. Apie Vilniaus miesto širdyje esančią plytelę „Stebuklas“ sklando legendos, tikima jos magiška, laimę lemiančia galia. Tereikia atsistoti ant „Stebuklo“, sugalvoti norą ir apsisukti aplink savo ašį. Noras būtinai išsipildys. Gitenio Umbraso „Stebuklo“ plytelė Katedros aikštėje buvo įrengta 1999 m. ir iki pat šių dienų svajones pildanti plytelė džiugina vilniečius ir miesto svečius. Šių metų vasaros pradžioje plytelės „Stebuklas“ kopija atidengta Gruzijos sostinės centre įsikūrusiame Vilniaus skvere. Pasaulinėje parodoje „EXPO 2010“ Šanchajuje plytelė „Stebuklas“ buvo pristatyta kaip Lietuvą reprezentuojantis objektas. Po parodos uždarymo, šį rudenį ketinama padovanoti plytelės kopiją ir kinams, kuri bus įbetonuota Šanchajaus miesto grindinyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)