Rasti elnio ragai – išties įspūdingi ir keliantys susižavėjimą!

Elnio ragai

Pakomentavo, kada ir kodėl elniai meta ragus

Norėdami suteikti daugiau informacijos apie elnių ragų radybas, susisiekėme su Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos (LMŽD) direktoriumi Laimonu Daukša. Jis teigė, kad elniai savo ragus numeta kasmet, maždaug tuo pačiu metu:

„Nuotraukoje užfiksuoti tauriojo elnio patino numesti ragai ir tai nieko keisto, nes tauriųjų elnių patinai savo ragus numeta kiekvienais metais. Tai jauno tauriojo elnio patinėlio ragai, sakyčiau trejų metų, antri ragai, nes pirmais metais jaunikliai ragų neaugina. Pažymėtina, kad elniai vidutiniškai gyvena apie 10-13 metų, o brandos amžiaus sulaukia 10 metų būtent nuo tada ir gali būti medžiojami. Ragų metimas priklauso nuo elnių amžiaus (kuo elnias vyresnis, tuo ragus meta anksčiau), ragai krenta vasario – kovo mėnesiais. Ne abu iš karto: pirma nukrenta vienas, paskui kitas kelių dienų bėgyje“, – pasakojo L. Daukša.

Tačiau kodėl ragai krenta? Vyresni elniai ragus numeta greičiau, nei jaunesnieji:

„Tai susiję su hormoniniais pokyčiais elnio organizme. Tuo metu, kai ragai labiausiai reikalingi ir patys tvirčiausi – rujos metu rudenį – testosterono lygis elnio organizme išauga iki 1000 kartų. Vėliau testosterono vis mažėja, o ragai nukrenta tada, kai testosterono lygis yra pats žemiausias. Tai paaiškina, kodėl vyresni elniai ragais atsikrato greičiau: jų kūne hormonų svyravimai daug ryškesni nei jaunų patinų“, – sako pašnekovas.

LMŽD direktoriaus teigimu, skaitytojai labai pasisekė, kad pavyko rasti abu ragus vienoje vietoje.

„Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje šiuo metu priskaičiuojama apie 85 tūkst. tauriųjų elnių, santykinai apie 30 tūkst. jų yra patinai nešiojantys ragus ir kasmet juos numetantys, tai nėra retas reiškinys ir vis dažniau miško lankytojai, grybautojai, uogautojai randa tokių radinių. Galiu pasakyti, kad skaitytojai labai pasisekė, kad rado to pačio elnio abu numestus ragus, nes daugeliu atveju būna, kad randamas tik vienas, nes ypač jauni elniai ragus kol numeta nešioja ilgiau, o numeta ne abu iškart, todėl numetimo vieta gali gerokai skirtis. Kaip nebūtų keista ragų ieškojimas labai populiarėja ir vasario – kovo mėnesiais miškai būna pilni entuziastų ieškančių ragų ir nebūtinai tai daro medžiotojai. Rasti ragai gali būti kolekcionuojami arba parduodami ragų supirkėjams, kurie iš ragų gamina papuošalus, sagas, kaklajuostes, peilius, medžioklinius aksesuarus ir net baldus bei sietynus“, – atskleidė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją