Šiek tiek apie bites ir netik...

Turbūt Jūs tikrai esate girdėję šio nuostabaus vabzdžio pavadinimą - bitė. Pasaulyje bičių rūšių yra nei daug, nei mažai. Europoje dažniausiai laikomos bitės Yra „Apis mellifera“. Įprastame avilyje gali tilpti nuo 40 tūkst. iki 80 tūkst bičių (tiek sudaro vieną bičių šeimą.) 

Šeimos narius sudaro: 

Bitės-darbininkės (lytiškai nesubrendusios patelės, negali poruotis. Gyvena apie 4 savaites);

Bitė-motinėlė (lytiškai subrendusi bitė, gali poruotis. Gyvena apie 5 metus);

Tranas (vyriškos lyties bitė, gali poruotis. Gyvena apie 4 savaites);

Tranai avilyje gyvena dažniausiai vasarą arba rudenį, o žiemą būna išvaromi iš avilio. Išvaryti tranai žūva. Bitės, kaip ir rašiau, galinčios išgyventi tik apie 4 savaites, bet kurios žiemoja avilyje gali išgyventi ir iki pavasario. Per žiemą bitės būna avilyje, nemiega. 

Įdomūs faktai apie bites

Kadangi tik bičių motinėlė gali būti apvaisinta. Ji išskrenda iš avilio. Paskrenda apie 1 km nuo avilio ir išleidžia specifinį kvapą, kurį labai gerai užuodžia tranai. Tada vienas iš tranų, kuris sugeba atskristi pirmas prie motinėlės, ir pradeda apvaisinimą. Bet tada tas tranas, kuris apvaisino motinėlę, krenta žemėn ir žūva (visas apvaisinimas vyksta ore!)

Bitės turi penkias puikiai išvystytas akis bei gerą uoslę. Su viena akim gali matyti kilometrus į priekį, yra net tokios akys, kurios padeda matyti prietamsyje. Bičių šeimoje stipriausią uoslę turi tranai, nes jiems yra reikalinga, kad ore užuostų neapvaisintą motinėlę. Silpniausiai išvystyta yra motinėlės uoslė, nes jai nelabai ir tereikia turėti uoslę. O bitei darbininkei uoslė yra vidutinė, darbininkei užtenka jos pažinti augalus ir žinoti, kuriuose yra žiedadulkės ar panašiai. Bitė motinėlė deda kiaušinėlius į korius, taip pat kaip ir medų. 

O tai kaip atpažinti paprastą bitę nuo vapsvos? Aš žinau tik kelis skirtumus. Vienas iš jų, kad šiek tiek skiriasi spalvos. O kitas skirtumas yra toks - vapsvos bjauriau kanda, negu bitės.

Trumpai apie medų

Medų bitės gaminą iš nektaro. Surenka bitė nektarą į savo viduje esantį „medaus skrandį“. Kodėl toks pavadinimas? O todėl, nes ten bitės organizme iš nektaro perdirbamas medus. Ar žinojote, kad medui galiojimo laiko nereikia, nes tiesiog negenda. Neseniai bičių supilstytas skystas medus koriuose gali išbūti apie 2 savaites. Po to laikotarpio medus pradeda kristalizuotis (kietėti). 

Mano patarimas: ką reikia daryti užpuolus bitei?

Jeigu jūs patekote į tokią situaciją, pvz., aplink jus pradėjo skraidyti keletas bičių. Didžiausią klaidą, kurią daro žmonės, tai yra emocingas blaškymas, rėkimas bei stengimasis pabėgti nuo bitės. Kodėl taip nevertėtų daryti? O todėl, kad bitėms labai nepatinka visokie staigūs judesiai, kuriuos daro prieš ją esantis išsigandęs žmogus. Tada bitė gali dar labiau pulti.

Taigi, jei jau bitė pradėjo skraidyti aplink jus ar net nutūpė, geriausia sustingti ir nieko nedaryti, net negalvoti apie tai, kad jos bijote. O nebijoti bitės reikia dar ir todėl, nes bitė sugeba užuosti žmogaus baimę. Tada bitės dar labiau puola. O kai įgelia, krenta žemėn... Bet jei jau nebepavyko išvengti įgėlimo, stenkitės kuo greičiau ištraukti geluonį! Jei bitė įgėlė, tai reiškia 100 proc. bus įgėlusi bitė patelė, nes patinas tranas neturi geluonio!

P.S. Čia tik maža dalis informacijos, kurią aš jums parašiau, jeigu būčiau Jums parašęs visą detalią informaciją apie bites, tai, manau, išeitų visai jau ir neplona knyga.

Pirma kairėje bitė darbininkė, viduryje vyriškos lyties bitė tranas ir paskutinė bitė yra motinėlė.
Korys su katik į naują gyvenimą gimusiomis bitelėmis.
Korys su medumi, bitės korio akutes stengiasi užakiuoti, kad medus neišvarvėtų.