Jonas Kubilius, atrodo, iš pažiūros turėjo gyventi niekuo neišsiskiriantį valstiečio sūnaus gyvenimą, tačiau kaip ir daugelis Lietuvos akademikų, jis pasirinko ne žagrę bei kaimišką rutiną, tačiau kilnesnį gyvenimo kelią - dėti pamatus Lietuvos mokslui ir kultūrai. Jo darbai paliko ryškų įspaudą Vilniaus universitete – seniausiame, net ir sovietmečiu mokslo ir kultūros tradicijas išlaikiusiame Lietuvos universitete.

Profesorius, habilituotas mokslų daktaras buvo Lietuvos mokslų akademijos narys, Greifsvaldo, Prahos, Latvijos, Zalcburgo universitetų garbės daktaras, Santarvės fondo laureatas, Lietuvos matematikų draugijos prezidentas. 1992–1996 m. buvo išrinktas į Seimą. Profesorius buvo dukart pagerbtas Lietuvos valstybine premija bei apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinu.

Jonas Kubilius specializavosi tikimybių teorijos ir matematinės statistikos, aritmetinių funkcijų reikšmių pasiskirstymo, analizinės ir tikimybinės skaičių teorijos srityse.

Ne matematikui sunku perprasti šios srities terminiją, tačiau už šių sudėtingų žodžių slypi skaičiavimai, su kuriais susiduriame kasdien nė patys to nežinodami. Už šių frazių slepiasi mokslas, tobulėjimas, netgi gimtinės garsinimas pasaulyje. Ko gero nedaugelis tautiečių žino, kad profesoriaus monografijos buvo išleistos netgi Amerikoje. Tačiau ar apskritai apie šią iškilią asmenybę žinome pakankamai?

Bendraudama su kraštiečiais moksleiviais pastebėjau, kad daugelis nežino, kokį nuopelną matematikos mokslui Profesorius Jonas Kubilius yra atlikęs. Įdomu, ar ir studentai kurie po mokyklos baigimo pasirinko toliau krimsti nelengvus mokslus universitetuose bei kolegijose žino tiek mažai apie garbius kraštiečius, savo studijuojamų disciplinų specialistus?

Visų pirma, norėdami būti geri savo srities specialistai, turime su tokiu pat dideliu užsidegimu mokytis, šviesti kitus ir siekti aukščiausių rezultatų, kaip tai darė garsus profesorius Jonas Kubilius. Kiekvienas mokslo ir kultūros šviesulys, paaukojęs savo gyvenimą kilnesnių ir aukštesnių pasiekimų labui, turi būti mums siekiamybė. Lipimas aukštumų link niekada nebus atgrasus, jeigu nuolat prisiminsime savo iškiliausiuosius ir semsimės iš jų išradingumo ir atkaklumo.

Jonui Kubiliui, ilgamečiui Vilniaus Universiteto rektoriui ir matematikui, netrūko užsispyrimo ir lankstumo dirbant. Tai buvo pagrindinės profesoriaus charakterio savybės, kurių dėka ši asmenybė tapo būtent tokia, kokią matome iš J. Kubiliaus biografijos. Žvelgiant į nuveiktus Profesoriaus darbus, kiekvienas iš mūsų, o ypač jaunoji karta turi kuo didžiuotis.

Taigi, kol bus tokių stiprių asmenybių kaip Jonas Kubilius, mokslo ir kultūros šviesulių, Aš ir mano kraštiečiai niekada nepamirš savo šaknų ir didžiuosimės, kad Lietuvos vardą plačiąjame pasaulyje garsina žmonės, kurie gyvena tarp mūsų.

--
„Europos istorijų parkas“ ir DELFI skelbia konkursą „Geriausios Europos istorijos“. Visi rašantys, fotografuojantys ir filmuojantys kviečiami siųsti savo istorijas ir laimėti puikius prizus. Galimos darbų temos: „Modernus kaimas“, „Vartotojų teisės“, „Ekologiška ekonomika“, „Mokslo ir kultūros šviesuliai“.

Darbus siųskite el. paštu: pilieciai@delfi.lt iki 2012 m. sausio 31 d. Į konkursą galima siųsti tik dar jokiose kitose žiniasklaidos priemonėse nepublikuotus darbus.

Atrinkti darbai taip pat bus publikuojami DELFI Piliečio rubrikoje ir atviroje informacinėje platformoje www.europosistorijos.lt.

Visi atsiųsti Jūsų darbai dalyvaus Geriausių istorijų rinkimuose, kurie vyks DELFI portale vasario 6 – 10 d. Balsavimo metu bus išrinkti keturių geriausių darbų autoriai, kurie vėliau bus apdovanoti nešiojamaisiais kompiuteriais.