Vienas populiariausių Lietuvos muzikantų Andrius Mamontovas savo dainose perteikia gyvenimo džiaugsmą. Buvusio Eurovizijos konkurso dalyvio A.Mamontovo dainoje „Dabar ir čia“ džiaugsmas suvokiamas kaip žmogaus gyvenimo diena – vėjo jutimas, žvaigždžių stebėjimas, gatvių ūžesys, miesto šviesos.

Po rudenį vykusio dainininko koncerto atlikėjas prisipažino, kad jam gyvenimo džiaugsmas - tai ne tik gerų darbų darymas, bet ir „mėgavimasis akimirkomis“. „Aš mėgaujuosi kiekviena savo gyvenimo akimirka. Vaikščioju po miestą, matau skubančius žmones, besileidžiančią saulę ir tai yra viskas ko man reikia, jog jausčiausi laimingas.“

Net ir pilkoje kasdienybė atlikėjas randa tai, kas jį padaro laimingu. Džiaugtis šia akimirka muzikantas mokėjo ne visada – jaunystėje skubėjęs gyventi, patirti vis kažką nauja, būdamas 26-erių jis pradėjo naują gyvenimo etapą. Manau, jog kiekvienas žmogus kažkada supranta, kad gyvenimas – tai ne laiko planavimas, o mėgavimasis šia diena.

Garsus buvusios Romos imperijos filosofas ir mąstytojas Seneka taip pat teigė, jog žmogus turėtų džiaugtis vien savo būtimi, kiekviena diena žemėje, tačiau suprantama, kad niekada taip nebus, nes žmogus visada planuoja, tikisi, atidėlioja ir svajoja. Jo įsitikinimu, gyvenimo laimę atrasime tik pamatę tai, ko netenkame planuodami, skubėdami ir svajodami apie ateitį.

„Didžiausia kliūtis – laukimas: jis priklauso nuo rytojaus ir žudo šiandieną. Jūs tvarkote tai, kas likimo rankose, atmesdami tai, kas jūsų pačių rankose.“

Svajodami ir galvodami apie ateitį mes prarandame savo gyvenimo akimirkas, kurių nesugrąžinsime. Manau, kad filosofo mintys, pasakytos prieš kiek daugiau nei 2000 metų, yra aktualios ir šiandien. Tiesa, ne kiekvienas žmogus netgi dabar supranta, kad gyvenimas šia akimirka žmogų padaro laimingą.

Gyvendami čia ir dabar mes išgyvename laimę, džiaugsmą, negalvojame apie problemas ir būsimus įvykius. Dainininkui A.Mamontovui ir mąstytojui Senekai gyvenimas čia ir dabar reiškia žavėjimąsi kasdieniais įvykiais ir tikėjimą likimu. Tik gyvendami čia ir dabar mes galime suprasti, ko verta yra kiekviena akimirka žmogaus gyvenime.