Rugpjūčio 31 d., kai buvo tos baisiosios liūtys, vanduo pradėjo bėgti visur bute. Statėme kibirus, voneles, viskas sudrėko, lietus pylė laisvai. Iš karto kreipiausi į „Kauno butų ūkį“ ir užregistravau problemą.

Skambinau, neatsiliepė, skambinau kitur, mane nukreipė dar kitur... Kai galiausiai susisiekiau su specialiste ir pasakiau, iš kurio namo skambinu, ir kad visur varva, žinote, ką man atsakė?

„Tai čia stogas kiauras kaip rėtis“, – toks atsakymas! Nustebino. Ką jūs sakote, manot, pati nežinau? Kai visur bėga?

Visi kalba apie renovaciją, bet kada ji numatyta – nesako. Net jei žinotume tikslią datą – kaip gyventi iki jos? Lakstant su kibiriukais?

Įsivaizduokite, kad nuo tos 31 d., kai registravau problemą, pas mus net apžiūrėti situacijos niekas nebuvo atvykęs! Pusantro mėnesio. Ir dabar, spalio 13 d. naktį, vėl palijo. Tai kokia kreipimosi pagalbos prasmė, jeigu nieko nevyksta?

Bent atvažiuotų, užtaisytų atskiras vietas. Čia yra avarinė būklė ir tokioje kenčia ne vienas gyventojas. Bananų respublika, kai stogas varva, administratoriui moki pinigus, o jis tik gūžčioja pečiais – ką padarysi, yra kaip yra, laukiam renovacijos. O mes lakstom su pilnomis vonelėmis po butą. Normalu?

***

Kauno butų ūkio administracija pakomentavo situaciją.

Ar nutikus tokiam įvykiui įprastai nevažiuojama patikrinti, nesiunčiami darbuotojai?

Visos gyventojų užklausos registruojamos ir į jas yra reaguojama. Įvykus avarinei situacijai arba gavus pranešimą apie tokį įvykį, UAB Kauno butų ūkio atsakingi darbuotojai visada nuvyksta atlikti apžiūrą, įvertina defektus ir parengia defektinį aktą su būtinais atlikti remonto darbais.

Daugiabutį gyvenamąjį namą Šv. Gertrūdos g. 3, Kaune UAB Kauno butų ūkis administruoja nuo 2017 m. balandžio. Apie prastėjančią stogo dangos, kuri nuo namo pastatymo 1961 m. nebuvo keista, būklę gyventojai buvo informuoti ir 2018 m. rugsėjo mėnesį, o po to 2019 m. gegužės mėnesį gyventojams buvo siūloma organizuoti stogo remonto darbų atlikimą, pateiktos lokalinės darbų sąmatos, tačiau gyventojai darbų atlikimui nepritarė. 2020 m. vasario mėnesį, susirinkimo metu, gyventojai pakartotinai buvo informuoti apie prastėjančią stogo būklę, apie atsiradusias papildomas prasiskverbimo vietas.

Gyventojai informuoti, kad stogo dangos defektai tvarkomi, tačiau dėl susidėvėjusios stogo dangos, esant didesniam kritulių kiekiui, atsiranda vis naujų pratekėjimo vietų, todėl primygtinai rekomenduojama keisti stogo dangą.

Gyventojai taip pat buvo informuoti, kad yra parengtas stogo remonto darbų projektas ir išduotas statybos leidimas remonto darbams atlikti. Namo gyventojai stogo remonto darbų atsisakė ir pasirinko pasiūlytą galimybę dalyvauti daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje bei gauti valstybės paramą energinį efektyvumą didinančioms priemonėms.

Kada numatyta namo renovacija?

Šiuo metu rengiamas namo atnaujinimo (modernizavimo) investicijų planas, kurį su gyventojais aptarus, pakoregavus ir patvirtinus, bus teikiama paraišką VšĮ Būsto energijos taupymo agentūrai. 2020 m. liepos mėnesį LR Aplinkos ministerija paskelbė naują kvietimą teikti atnaujinimo (modernizavimo) paraiškas, kurių pateikimo terminas numatytas iki 2021-03-01.

Informacija, apie įtrauktų namų į atnaujinimo (modernizavimo) programą, bus skelbiama 2021 m. pavasarį. Tuomet bus rengiamas techninis darbo projektas ir vykdomos statybos rangos darbų pirkimo procedūros. Taigi namo atnaujinimo (modernizavimo) statybos rangos darbų pradžia preliminariai galėtų prasidėti kitų metų vasaros pabaigoje-rudenio pradžioje.

Ką galima padaryti/kas bus daroma iki jos, kad gyventojams nevarvėtų į butus?

Įvykis yra registruotas ir darbai jau atliekami. Bendrovės darbuotojai atliks būtinus darbus, kad vanduo pro stogo dangą nesiskverbtų į gyventojų butus, tačiau tokios laikinos priemonės nesuteikia garantijos, kad toks sprendimas užtikrins apsaugą nuo vandens prasiskverbimo. Vienintelis būdas išspręsti šią problemą iš pagrindų – keisti esamą stogo dangą nauja danga.

Spalio mėn. pabaigoje su namo gyventojais bus organizuojamas susirinkimas, kurio metu pasiūlysime atlikti stogo dangos keitimo darbus, pateiksime preliminarią darbų sąmatą, o namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto įgyvendinimo metu bus atlikti palėpės perdangos šiltinimo darbai, kurių dėka bus išvengta šilumos nuostolių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)